Macron: Κερδίσαμε το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι, η Γαλλία θα είναι και πάλι ισχυρή | Εκλέχθηκε ο νεότερος Γάλλος Πρόεδρος

21:09 7/5/2017 - Πηγή: iPop

Επόμενος Γάλλος Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Emmanuel Macron, αφού οι αρχικές εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν απ’ τα πρώτα exit polls, τα οποία δείχνουν τον Κεντρώο να κερδίζει την ακροδεξιά Marine Le Pen. Η Le Pen παραδέχθηκε την ήττα της, ενώ ο Macron έστειλε μήνυμα ενότητας στην πρώτη του ομιλία.

Σε μια σύντομη πρώτη του δήλωση ο Macron είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ένα νέο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο ανοίγει για τη Γαλλία. Ανοίγει

μια νέα σελίδα, αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία απ’ το γαλλικό ΥΠΕΣ, με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, ο Macron συγκεντρώνει το 64,16% και η Le Pen το 35,84%. Τα οριστικά επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.

Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του Macron

Ο Emmanuel Macron στην νικητήρια ομιλία του ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και υποσχέθηκε να τους το ανταποδώσει με το έργο του. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην ανάγκη υπεράσπισης της Γαλλίας και της Ευρώπης, ενώ έστειλε μήνυμα υπέρ της μάχης απέναντι στην τρομοκρατία.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω απ’ τα βάθη της καρδιάς. Δεν θα σας ξεχάσω, θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για ν’ ανταποδώσω την εμπιστοσύνη σας. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, όμως, τίποτα δεν μας καταβάλει. Θέλω να ευχαριστήσω την αντίπαλό του, την Marine Le Pen. Αντιλαμβάνομαι τις ακραίες ψήφους, είναι ευθύνη μου να προστατεύσω τους πιο αδύναμους, τους πιο εύθραυστους. Πίσω από κάθε λέξη που μόλις πρόφερα, υπάρχουν άνδρες, γυναίκες, παιδιά, οικογένειες ολόκληρες. Σήμερα απευθύνομαι στο λαό της Γαλλίας γιατί έχουμε υποχρεώσεις και καθήκοντα απέναντι στη χώρα. Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία, την εικόνα, την Ιστορία, τα συμφέροντά της, θα υπερασπιστώ την Ευρώπη. Θα προσπαθήσω να ξαναφτιάξω τους Θεσμούς της Ευρώπης. Η Γαλλία θα είναι στην πρώτη θέση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Θέλω να χαιρετίσω τον πρόεδρο Hollande. Ευθύνη μου να καταλαγιάσω τους φόβους. Ευθύνη μου να συστρατεύσω όλους τους Γαλλους και της Γαλλίδες για να δράσουμε και να αντιμετωπισουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις κατά της διαίρεσης που μας υπονομεύει και μας καταβάλλει. Ας αγαπάμε τη Γαλλία. Από σήμερα και για τα επόμενα πέντε χρόνια, με ταπεινοφροσύνη, αποφασιστικότητα, θα την υπηρετήσω εξ ονόματός σας. Ζήτω η Δημοκρατία. Ζήτω η Γαλλία!».

O Emmanuel Macron γίνεται ο 8ος Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας και νεότερος Γάλλος Πρόεδρος στα 39 του χρόνια. Η ορκωμοσία του θα γίνει στις 14 Μαΐου.

Nicolas Messyasz/SIP/Rex/Shutterstock

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω απ’ το Λούβρο, όπου κατέφθασε ο E. Macron υπό τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν, ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσα είπε ο Macron στον γαλλικό λαό έξω απ’ το Λούβρο:

«Ευχαριστώ για την υποστήριξη σας, ευχαριστώ που είστε εδώ και παλέψατε για τόσους μήνες. Σήμερα η Γαλλία νίκησε. Αυτό που πετύχαμε μετά από αγώνες μηνών είναι κάτι ανεπανάληπτο. Ευχαριστώ για τα ρίσκα που πήρατε κάποιοι. Αυτό με φέρνει σε θέση ευθύνης και δεν πρέπει να σας απογοητεύσω. Αναλαμβάνω την ευθύνη και συνεχίζω μαζί σας.

Δεν είναι λευκή επιταγή αυτό που μου δίνετε σήμερα, είναι μια ευθύνη για να προστατέψω τη δημοκρατία μας. Εκφραστήκατε, όπως και οι ψηφοφόροι της αντιπάλου μου. Μην την αποδοκιμάζετε, μην αποδοκιμάζετε τους ψηφοφόρους της. Πήραμε εντολή για όλους του Γάλλους σήμερα. Έλεγαν πως δεν θα πετύχουμε. Σήμερα όλη η Ευρώπη στρέφει τα βλέμματα πάνω μας, όλος ο κόσμος μας παρακολουθεί.

εριμένουν να φέρουμε μια νέα εποχή ελευθερίας. Μια εποχή που θα θριαμβεύσει η δημοκρατία. Η αποστολή μας δεν είναι εύκολη. Ξεκινάει αύριο και έχουμε να αποδείξουμε πράγματα. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του λαού, να εξασφαλίσουμε πως όλοι θα παίξουν ρόλο στη νέα εποχή. Κερδίσαμε το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι, η Γαλλία θα είναι και πάλι ισχυρή. Ο κόσμος περιμένει πράγματα από εμάς. Η αποστολή μας είναι που μας γεμίζει υπευθυνότητα. Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε με την αλήθεια, με την αλήθεια σας. Αυτό περιμένει ο κόσμος.

Συμπολίτες μου, πολίτες της Γαλλίας, έχουμε την αποφασιστικότητα που μας έφερε εδώ. Δεν θα παραδοθούμε. Δεν θα παραδώσουμε τις ιδέες και τις αλήθειες μας. Σας οφείλω πράγματα. Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα. Έχουμε δύσκολη αποστολή μπροστά μας. Θα σας προστατεύσω, θα μπω μπροστά σε κάθε τι που σας απειλεί. Σέβομαι τον κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τις απόψεις του. Στο τέλος θα δείτε ότι με τη δύναμη που μου δίνεται θα σας υπηρετήσω στο όνομα της ισότητας και της ελευθερίας».

Ο Francois Hollade είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Macron, τον οποίο και συνεχάρη για τη νίκη του.

J’ai appelé @EmmanuelMacron pour le féliciter chaleureusement pour son élection. Je lui ai exprimé tous mes vœux de réussite pour notre pays

— François Hollande (@fhollande) May 7, 2017

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως οι Γάλλοι ψηφοφόροι επέλεξαν ως επόμενο Γάλλο Πρόεδρο τον Macron. Ο Bernard Cazeneuve χαιρέτισε τη νίκη Macron και πρόσθεσε:

Το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών είναι να έχουμε τη δύναμη και την αξιοπιστία ώστε να υπάρχει μια τέτοια προοπτική

Η στιγμή που η νίκη Macron ανακοινώθηκε στους οπαδούς του στο Παρίσι:

The moment Emmanuel Macron's victory was announced to his supporters in Paris #frenchelection #presidentielle2017https://t.co/45xs46Wlv1 pic.twitter.com/QDIPYLwFc4

BBC Breaking News (@BBCBreaking) May 7, 2017

Οι εκτιμήσεις των Ifop και Harris Interactive δείχνουν τον Macron να συγκεντρώνει ποσοστό από 65,5% έως 66,1%, ενώ η Le Pen από 33,9% έως 34,5%.

#Presidentielle2017 Estimation @IpsosFrance / @SopraSteria_fr du vainqueur à la Présidentielle :
E. MACRON : 65,1% – M. LE PEN : 34,9% pic.twitter.com/k8p8W5lEFx

— Ipsos France (@IpsosFrance) May 7, 2017

Ρεκόρ η αποχή

Η αποχή έφθασε σε ποσοστό 25.3%, νούμερο ρεκόρ απ’ το 1969 και μετά. Η μεγάλη αποχή δικαιολογείται εν μέρει, σύμφωνα με τους αναλυτές, απ’ το γεγονός ότι ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες δεν υπήρχε υποψήφιος στον β΄γύρο κάποιος απ΄τα δύο μεγάλα γαλλικά κόμματα.

Λευκή ψήφο έριξαν το 8,8-9% όσων προσήλθαν στις κάλπες, δηλαδή 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών του Macron.

Ο Macron και η Le Pen, σύμφωνα με το περιβάλλον του κεντρώου πολιτικού, είχαν μια «σύντομη» και «φιλική» τηλεφωνική συνδιάλεξη.

H Marine Le Pen κατά την πρώτη της τοποθέτηση μετά τη διαφαινόμενη ήττα της, παραδέχθηκε ότι έχασε, τονίζοντας πως θα συνεχίσει τον αγώνα, ενώ ανακοίνωσε πως θ’ ανανεώσει το κόμμα της και κάλεσε τους Γάλλους να στηρίξουν αυτή την ανανέωση.

Ολόκληρη η δήλωση της Le Pen:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον E. Macron για την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα και να του ευχηθώ καλή επιτυχία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα 11 εκατ. Γάλλων και τις προσωπικότητες που με εμπιστεύτηκαν και με στήριξαν σε όλη αυτή τη διάρκεια. Με αυτό το ιστορικό και μαζικό αποτέλεσμα οι Γάλλοι όρισαν το κίνημά μας ως το πρώτο κόμμα αντιπολίτευσης. Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών επικύρωσε μια αποσύνθεση των άλλων κομμάτων. Ο δεύτερος γύρος ανανεώνει το πολιτικό σκηνικό. Αυτή η μεγάλη επιλογή θα τεθεί στην ψηφοφορία των Γάλλων στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ανησυχούμε για τις προοπτικές της νέας πενταετίας. Το Εθνικό Μέτωπο θα πρέπει επίσης να ανανεωθεί για να ανααποκριθεί στις προσδοκίες των Γάλλων. Καλώ τους Γάλλους να συμμετάσχουν σε αυτή την ανανέωση. Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία

Συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου

Donald Trump:

Συγχαρητήρια στον Emmanuel Macron για τη δική του «μεγάλη νικητήρια μέρα». Αναμένω να συνεργαστούμε μαζί!

Congratulations to Emmanuel Macron on his big win today as the next President of France. I look very much forward to working with him!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 7, 2017

Jean- Claude Juncker:

Ευτυχής που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Μαζί για μια Ευρώπη πιο ισχυρή & πιο δίκαιη

Félicitations @EmmanuelMacron! Heureux que les Français aient choisi un avenir européen. Ensemble pour une #Europe plus forte et plus juste pic.twitter.com/GWlxKYs4hL

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) May 7, 2017

Donald Tusk:

Συγχαρητήρια στον Emmanuel Macron, συγχαρητήρια στους Γάλλους που επέλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Aδελφοσύνη, και είπαν «όχι» στην τυραννία των «fake news»

Congratulations @EmmanuelMacron. Congratulations to French people for choosing Liberty, Equality and Fraternity over tyranny of fake news.

— Donald Tusk (@eucopresident) May 7, 2017

Angela Merkel:

Ο εκπρόσωπος της Merkel εξέφρασε τα συγχαρητήρια της Γερμανίδας Καγκελαρίου, κάνοντας λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας.

Όπως έγινε γνωστό, Macron και Merkel είχαν την πρώτη τους «θερμή» τηλεφωνική επικοινωνία.

Theresa May:

Το γραφείο της Theresa May εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων».

Αλέξης Τσίπρας:

Η νίκη του @EmmanuelMacron είναι μια ανάσα για την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά 1/2

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2017

προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μη ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της ακροδεξιάς. 2/2

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2017

Κυριάκος Μητσοτάκης:

Νίκη της ελευθερίας, της Ευρώπης, των μεταρρυθμίσεων. Ήττα του δημαγωγικού εθνολαϊκισμού. Συγχαρητήρια #EmmanuelMacron . #France2017

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) May 7, 2017

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε επίσης στην εξής δήλωση:

«Χαιρετίζω τη μεγάλη νίκη του Emmanuel Macron. Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία.

Είναι μία νίκη με αντανάκλαση σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μάχονται για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Είναι μια ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού. Είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα νέων πολιτικών συνθέσεων που ενώνουν δυναμικά πολιτικά ρεύματα. Αλλά και μία επιτυχία που δίνει νέα πνοή στην ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα. Για να πάμε μπροστά με ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά της πατρίδας μας».

Photo: REUTERS/Gonzalo Fuentes

The post Macron: Κερδίσαμε το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι, η Γαλλία θα είναι και πάλι ισχυρή | Εκλέχθηκε ο νεότερος Γάλλος Πρόεδρος appeared first on iPop.

Keywords
γαλλια, νεοτερος, δικαιωμα, exit polls, σας ευχαριστώ, αλέξης τσίπρας, exit, νέα, μαΐου, οφείλω, son, tous, paris, twitter, bbc, news, france, εκλογες, ψηφοφορία, big, win, today, president, forward, working, ensemble, fake, people, liberty, μερκελ, τσιπρας, photo, ipop, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, exit poll, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, real news, τελος του κοσμου, exit polls 2014, ξανα, κομματα, αποτελεσματα, ipop, δημοκρατια, ηττα, προγραμμα, bbc, news, people, αγωνες, αλληλεγγυη, γαλλικα, γεγονος, γινει, γινεται, γυρος, δυναμη, δειτε, δηλωση, δικη, εγινε, ευκολα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελευθερια, εν μερει, επικοινωνια, εποχη, επιτυχια, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ιδεα, ιδεες, εικονα, ομιλια, ιστορικο, κεφαλαιο, κομμα, λευκη, λογο, μαΐου, μηνες, μητσοτακης, μπετοβεν, νικη, ονομα, ορκωμοσια, οφείλω, παιδια, παμε, παρισι, περιβαλλον, πνοη, ρεκορ, ρολο, σειρα, συγχαρητηρια, ψηφοφορία, big, εμφαση, ensemble, εθνικο, exit, fake, forward, france, χωρα, liberty, μπροστα, son, paris, president, today, tous, θελω να, win, working
Τυχαία Θέματα