ESM: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ

16:45 7/7/2017 - Πηγή: iPop

Δόθηκε το πράσινο φως για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος βοήθειας, συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ, από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

#ESM Board of Directors just approved the 3rd tranche of €8.5bn of ESM financial assistance to #Greece, details will follow in press release

ESM

(@ESM_Press) July 7, 2017

Την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, καθώς «αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού» ενώ ανοίγει ο δρόμος για θέσεις εργασίας και επενδύσεις.

Αυτή η πληρωμή αποτελεί αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που συνεχίζει να κάνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αφορά τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη προς όφελος όλων

Θετικό ήταν και το σχόλιο που έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης από τον ESM.

«Το επόμενο σημαντικό βήμα για την Ελλάδα. Αποτέλεσμα κοινών προσπαθειών».

Next important step for #greece. Result of joint efforts. https://t.co/WqWlJUfelf

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) July 7, 2017

Από το συνολικό ποσό τα 6,9 δισ. θα εκταμιευθούν για το χρέος και τα 1,6 δισ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Aπό τις 31 Ιουλίου 2017, θα προχωρήσει η πρώτη εκταμίευση των 7,7 δισ.

Θα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί ειδικοί λογαριασμοί. Στον πρώτο θα καταβληθούν τα 6,9 που εξυπηρετούν το χρέος και σε έναν δεύτερο θα καταβληθούν τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ θα γίνει εφόσον η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 80% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα αντίστοιχα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν το 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης του προγράμματος.

Τέλος, τα υπόλοιπα 800 εκατ. θα αποδεσμευτούν σε υποδόσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και μετά.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ESM, η εκταμίευση και το μέγεθος κάθε υποδόσης θα υπόκεινται στην μείωση της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας τα ήδη εκταμιευθέντα κεφάλαια, στη βάση της αξιολόγησης των θεσμών. Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εκκαθαριστούν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των ιδίων πόρων της Ελλάδας και των εσόδων από τις εκταμιεύσεις, σε ποσοστό τουλάχιστον ένα ευρώ ιδίων πόρων για κάθε δύο ευρώ των εσόδων από εκταμιεύσεις.

The post ESM: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα