Brexit, τρομοκρατία και παγκοσμιοποίηση στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

16:44 22/6/2017 - Πηγή: iPop

Brexit, τρομοκρατία και παγκοσμιοποίηση βρίσκονται στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, η οποία πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Οι «28» θα συζητήσουν την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την τρομοκρατία, την ασφάλεια την κλιματική αλλαγή (μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού) και τη μετανάστευση.

Στην συνάντηση θα δώσουν το παρών για πρώτη φορά και ο Γάλλος Πρόεδρος E. Macron και η βρετανίδα πρωθυπουργός T. May.

Η Theresa May αναμένεται να ενημερώσει τους υπόλοιπους «27» για τα σχέδιά της αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία μετά το Brexit και χαρακτήρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ένωση «πολύ εποικοδομητική».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Macron δήλωσε «θα δουλέψουμε χέρι-χέρι με τη Γερμανία και θα μιλήσουμε με μία φωνή».

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν «κοινή οπτική» για τα θέματα της Συνόδου, «κοινή οπτική» για την ασφάλεια, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή και το Brexit.

Όσον αφορά το εμπόριο ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά χρειάζονται περιορισμοί στις ξένες επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους «διότι άλλοι δεν σέβονται τους κανόνες».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι συνομιλίες με τη Βρετανία για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαχθούν σε καλό κλίμα, αλλά πρόσθεσε πως η έμφαση θα δοθεί στην εξασφάλιση του μέλλοντος των υπολοίπων 27 μελών της ΕΕ.

Θέλουμε να έχουμε συνομιλίες σε καλό πνεύμα και ξέρουμε πως αργότερα θα θέλουμε να δουλέψουμε με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά είναι σαφές πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στο μέλλον της ΕΕ των 27 ώστε να έχουμε αποτελέσματα που θα το βελτιώσουν

«Φυσικά θα διεξαγάγουμε γρήγορες διαπραγματεύσεις. Θα έχουμε εντατικές συνομιλίες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, για να κρατήσουμε μαζί τις 27 χώρες της ΕΕ» δήλωσε η καγκελάριος κατά την άφιξή της στη Σύνοδο.

Photo: EPA/OLIVIER HOSLET

The post Brexit, τρομοκρατία και παγκοσμιοποίηση στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα