AI DA: Το ρομπότ καλλιτέχνης που έγραψε ιστορία μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο

14:48 12/10/2022 - Πηγή: iPop

Το βρετανικό Κοινοβούλιο άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχθηκε εχθές έναν εκλεκτό ομιλητή. Το ανθρωπόμορφο ρομπότ AI DA, απευθυνόμενο στην επιτροπή της Βουλής των Λόρδων, συζήτησε με τους παρευρισκόμενους το κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να θεωρηθεί απειλή στον κλάδο της τέχνης και της δημιουργίας. Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα απρόοπτα καθώς το ρομπότ υπέστη μια τεχνική βλάβη και χρειάστηκε να επανεκκινηθεί.

Σε κάθε περίπτωση η ομιλία της AI DA θα γραφτεί στην

ιστορία, αφού για πρώτη φορά η τεχνητή νοημοσύνη, με ανθρώπινη μορφή, προβάλει τους προβληματισμούς της σε έναν κρατικό φορέα. Είναι σίγουρα ένα τεράστιο βήμα που ίσως δημιουργήσει τις βάσεις της σταδιακής εισόδου των ανθρωπόμορφων ρομπότ στην καθημερινότητά μας. Μιλάμε άραγε για την αρχή ενός φουτουριστικού κόσμου;

Η ιδέα πίσω από την δημιουργία του ρομπότ AI DA

Η AI DA επινοήθηκε από τον Aidan Meller, ειδικό στη σύγχρονη τέχνη, και κατασκευάστηκε στην Κορνουάλη από την Engineered Arts. Οι δυνατότητες του ρομπότ αναπτύχθηκαν από διδακτορικούς φοιτητές και καθηγητές στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπέρμιγχαμ.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής του έργου, η Ai-Da θα δώσει μια νέα προοπτική στο ρόλο που έχει η τεχνολογία στη δημιουργία της τέχνης στο μέλλον. Βασικός στόχος είναι να δώσει απάντηση σε δυο κύρια ερωτήματα. Πώς η τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαφέρει από αυτό που παράγουν οι άνθρωποι καλλιτέχνες, αλλά και ποία είναι τα όρια της τεχνολογίας στη δημιουργία τέχνης.

«Η Ai-Da αμφισβητεί αυτό που σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης σε έναν μετα-ανθρώπινο κόσμο», είπε ο Meller.

H AI DA στο βρετανικό Κοινοβούλιο View this post on Instagram

A post shared by Ai-Da (@aidarobot)

Κι όμως! H ρομποτική σου σκούπα μπορεί να σε παρακολουθήσει – Πώς μπορείς να προστατευτείς;

«Είμαι και βασίζομαι σε προγράμματα και αλγόριθμους υπολογιστών. Αν και δεν είμαι ζωντανή, μπορώ ακόμα να δημιουργήσω τέχνη», είπε η Ai-Da.

H Ai-Da, που πήρε το όνομά της από την εμβληματική Βρετανίδα μαθηματικό Ada Lovelace, έχει ένα γυναικείο ανθρωποειδές πρόσωπο. Εμφανίστηκε στο Κοινοβούλιο φορώντας μια κοντή περούκα με μαύρα μαλλιά, μια πορτοκαλί μπλούζα και τζιν σαλοπέτα, αλλά τα ρομποτικά της χέρια ήταν εκτεθειμένα.

Αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, κάμερες στα μάτια και ένας ρομποτικός βραχίωνας βοηθούν την AI DA να ζωγραφίσει σε ένα καμβά. Όσον αφορά την δημιουργία ποίησης, το ρομπότ χρησιμοποιεί ένα δίκτυο νευρώνων που έχει την δυνατότητα να αναλύει ένα μεγάλο σώμα κειμένου για να εντοπίσει κοινό περιεχόμενο και ποιητικές δομές.

«Σε αυτό που διαφέρω με τους ανθρώπους, είναι στην συνείδηση. Δεν έχω υποκειμενικές εμπειρίες παρόλο που μπορώ να μιλήσω γι’αυτές», επισήμανε η AI DA.

Λίγο αφότου είπε όλα αυτά, η Ai-Da έκανε κάτι πολύ ανθρώπινο μέσα στο κοινοβούλιο – «κοιμήθηκε».

Η ακρόση του ρομπότ AI DA από το βρετανικό Κοινοβούλιο είναι σίγουρα μια τεράστια πρόοδος για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την τεχνητή νοημοσύνη εμείς οι άνθρωποι. Είναι σίγουρα το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρόκειται να γίνουν από εδώ και πέρα στον τομέα της τεχνολογίας.

Το ταξίδι στον χρόνο μπορεί να συμβεί στ’ αλήθεια! Η νέα δυνατότητα της Google που κάνει το όνειρό σου πραγματικότητα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο AI DA: Το ρομπότ καλλιτέχνης που έγραψε ιστορία μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα