Η ψευδαίσθηση της σημαντικότητας: Προς τι όλη αυτή η ανάγκη να φανούμε χρήσιμοι στους άλλους;

20:42 11/10/2022 - Πηγή: iPop

Έχεις σκεφτεί ποια ανάγκη είναι πίσω από το: «Γιατί θέλω να είμαι χρήσιμος»; Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει τον τίτλο του σωτήρα. Γιατί σε ενδιαφέρει τόσο πολύ να είσαι χρήσιμος; Σίγουρα αυτός είναι ένας τρόπος να πάμε ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοπραγμάτωσή μας οι άνθρωποι και αυτό γίνεται βοηθώντας τους άλλους. Είτε αυτό γίνεται με το επάγγελμα κάποιου είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο κινείται στην καθημερινότητά του.

Γιατί θέλω να είμαι χρήσιμος;

Το να είμαι χρήσιμος είναι μια ανάγκη που γεννάται είτε λόγω χαρακτήρα, είτε λόγω ανατροφής. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε αυτήν την

ανάγκη, να είμαστε χρήσιμοι και να βοηθάμε τους άλλους. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται ακόμα και το επάγγελμά τους.

Κάποιοι από τους ανθρώπους που διαλέγουν ανθρωπιστικά επαγγέλματα έχουν αυτήν την ανάγκη να είναι σημαντικοί για τους άλλους, έχουν αυτόν το τίτλο του σωτήρα και τον τιμούν με κάθε τρόπο.

PexelsΤο παράδοξο της αγκαλιάς

Αυτό το παράδειγμα θα κάνει λίγο πιο ξεκάθαρο το σκεπτικό μου. Γιατί αγκαλιάζεστε με κάποιον άλλο άνθρωπο; Γιατί το θες εσύ ή γιατί το θέλει εκείνος; Στην πραγματικότητα κανένα ρόλο δεν παίζει το ποιος ζητά την αγκαλιά, αν πάρεις μια αγκαλιά, την απολαμβάνεις και εσύ και ο άλλος ταυτόχρονα. Δεν αγκαλιαζόμαστε μόνο επειδή το χρειάζεται ο άλλος, αλλά γιατί εκείνη τη στιγμή αλλά γιατί θα νιώσουμε και εμείς καλά.

Κάπως έτσι είναι και με τον ονομαζόμενο «σωτήρα». Θα πας σε μια συνεδρία μαζί του για να βρεις λύση στο πρόβλημά σου, για να γίνει πιο ήπιος ο πόνος που έχεις τώρα, αλλά το απίστευτο είναι ότι τελειώνοντας τη συνεδρία αυτή θα είναι και εκείνος ευτυχισμένος και εσύ. Γιατί εσύ θα βρίσκεις σταδιακά φως και λύση στο πρόβλημά σου αλλά και εκείνος γιατί θα νιώθει χρήσιμος και σημαντικός για σένα.

Η ψευδαίσθηση της σημαντικότητας

Ο άνθρωπος που θα πας να βρεις τη λύση στο πρόβλημά σου, ξέρει λογικά να λύνει προβλήματα τέτοιας φύσης. Μπορεί να ακούει με τις ώρες και έχει εξελιγμένα τα επικοινωνιακά του skills του στον μέγιστο βαθμό. Τη στιγμή που εκείνος είναι πίσω από το γραφείο του και εσύ εκτεθειμένος να ανοίγεις τα σώψυχά σου, σ’ έναν άνθρωπο που γνωρίζεις ελάχιστα, εκείνος νιώθει σπουδαίος και χρήσιμος που βοηθά.

Φυσικά δεν είναι όλοι έτσι, φυσικά οι περισσότεροι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την αξία τους και έχουν δουλέψει ώρες με τον εαυτό τους. Είναι δουλεμένες προσωπικότητες, αυτόφωτες, που δεν χρειάζονται κανέναν άλλον άνθρωπο για να πιστέψουν ότι είναι σημαντικοί.

Σταμάτα τα παραμύθια

Γνωρίζει τα πάντα γύρω από το αντικείμενό του! Μοιάζει να έχει απαντήσεις για ό,τι τον ρωτήσουν, Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που σε θαμπώνουν με τον τρόπο που έχουν εκλογικεύσει τα προβλήματα και δίνουν λύσεις και απαντήσεις σε όποιον τις ζητήσει.

Μη θαμπώνεσαι από την αυτοπεποίθηση που έχουν οι επαγγελματίες που δίνουν λύσεις στα social media. Είναι σαν να πας να ρωτήσεις τον οποιονδήποτε επαγγελματία πώς κάνει το οτιδήποτε και να μην έχει απαντήσεις γι’αυτό. Προφανώς δεν θα τον εμπιστευτείς ποτέ!

Είναι εντελώς διαφορετικό το γεγονός ότι κάποιος έχει αυτοπεποίθηση να μιλήσει μπροστά σε μια κάμερα, κάτι που σαφώς χτίζεται και διαφορετικό το τι κάνει στη πράξη.

Αυτός ο σωτήρας που έχει μια έτοιμη λύση για σένα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο παρά να λύνει προβλήματα. Δεν μπορεί να σταθεί σε μια κοινωνική συζήτηση, ή σε μια παρέα εκτός αν χρειαστεί να λύσει κάποιο πρόβλημα ή να ψυχαναλύσει κάποιον.

Νιώθουν σημαντικοί μόνο εκεί που τους χρειάζονται. Αλήθεια έχεις ποτέ φανταστεί ότι μπορεί να είσαι ακόμα πιο σημαντικός αν βοηθήσεις προσφέροντας εθελοντική εργασία;

Όταν τον καταλάβεις…

Ξέρεις κάποιοι άνθρωποι φοράνε το καπέλο του επαγγέλματός τους σε όλη τους την καθημερινότητα. Όλη τους τη ζωή. Δεν σχολάνε ποτέ από την επαγγελματική τους ταυτότητα. Το γεγονός ότι είσαι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας όμως δεν συνεπάγεται ότι είσαι και ένας υπέροχος άνθρωπος.

Όταν περάσει ο εντυπωσιασμός, ο ενθουσιασμός με αυτόν τον άνθρωπο που έχει όλες τις απαντήσεις, λογικά θα τον «κατεβάσεις από το βάθρο που τον έχεις βάλει» και θα του δώσεις την πραγματική του θέση που του αξίζει. Και εκείνου και όλων των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να εκτιμούμε την αξία μας σύμφωνα με αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για μας. Η αξία αυτή βέβαια είναι υπαρκτή και αδιαπραγμάτευτη και δεν χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές.

Πώς προσμετράται η αξία ενός ανθρώπου;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η ψευδαίσθηση της σημαντικότητας: Προς τι όλη αυτή η ανάγκη να φανούμε χρήσιμοι στους άλλους; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα