Είμαι μαμά και δεν τα προλαβαίνω όλα. Η έκπληξη που σε περιμένει αν δοκιμάσεις αυτό το πείραμα

19:45 11/10/2022 - Πηγή: iPop

Η μαμά που δεν τα προλαβαίνει όλα είναι ένα πραγματικό-υπαρκτό πρόσωπο της Ελληνικής πραγματικότητας. Πώς να βάλεις μια ισορροπία σε όλους τους ρόλους σου, να βρεις τη χρυσή τομή και να τα καταφέρεις όλα. Να τα έχεις όλα έτοιμα, να είσαι καλή σε όλα και να μην ξεχάσεις και εσένα κάθε φορά που θα δώσεις αποκλειστικό χρόνο μόνο σε σένα; Βλέπουμε τις διάφορες περσόνες στα social media και νιώθουμε ένα τσίμπημα της ζήλιας να μας τρυπά. Λέμε, είναι δυνατόν να κάνει τόσα πράγματα όλη μέρα, να τα προλαβαίνει όλα και στο τέλος να έχει και τα αποτελέσματα

σε όλους τους τομείς. Τις ρωτάς πώς τα προλαβαίνεις όλα και οι περισσότερες με έπαρση απαντούν, μα φυσικά με πρόγραμμα.

Για τη μαμά που δεν τα προλαβαίνει όλα

Έχω κάνει μια απίστευτη έρευνα πάνω στο κομμάτι της παραγωγικότητας, πώς να ολοκληρώνεις ό,τι έχεις να κάνεις, να μην χάνεις προθεσμίες, να είσαι παραγωγικός και αποτελεσματικός. Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι ένας άθλος όταν η οικογένειά σου μεγαλώνει και ταυτόχρονα μεγαλώνουν και οι ανάγκες της.

Ποιοι είναι οι ρόλοι που έχεις στη ζωή σου; Μαμά, σύζυγος, εργαζόμενη, κόρη, αδερφή, φίλη, άνθρωπος. Είσαι ένας άνθρωπος που το 24 ωρό σου πρέπει να μοιραστεί ανάμεσα σε υποχρεώσεις, δουλειές, πράγματα που περιμένουν τα χέρια σου για να γίνουν.

Οι 16 ώρες που μένεις ξύπνια κάποιες φορές δεν είναι αρκετές. Ειδικά αν δουλεύεις αυτές γίνονται ,κατευθείαν 8 ώρες ελεύθερου χρόνου, βάλε και το χάσιμο χρόνου στο πήγαινε έλα, σκάρτες 6 ώρες ουσιαστικός ελεύθερος χρόνος την ημέρα, να χωρέσεις όλα αυτά τα πράγματα.

Τι περιμένει την μαμά με το που ξυπνήσει

Δεν θέλω να είμαι από αυτές που γκρινιάζουν, με εκνευρίζει η γκρίνια σαν mindset και λάβε αυτό το κείμενο όχι ως έναν ποταμό παραπόνων αλλά ως μια πραγματικότητα που συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες εκεί εξώ.

Ετοιμασία των παιδιών για το σχολείο, ρούχα, πρωινό, τάπερ με κολατσιό και γεύμα για το ολοήμεροΔουλειά Γυρνάς να πάρεις τα παιδιά και να φας και εσύ.Δραστηριότητες κάθε απόγευμα για τα παιδιάΔιάβασμα, έλεγχος των παιδιών για την επόμενη μέραΣυγύρισμα το σπίτιΜαγείρεμα για την επόμενη μέραΕπικοινωνία με ανθρώπουςΧόμπι -γυμναστήριοΧρόνος με τον σύντροφο, έξοδοςUnsplash/ Lindsey LaMont

Κάπως έτσι, φτάνεις κατά τις 22:00 το πολύ στις 23:00 κατάκοπη. Να αναρωτιέσαι τι κατάφερες να κάνεις και σήμερα. Πόσο κοντά πήγες στο απώτερό σου. Κάπου ανάμεσα σε πράγματα που πρέπει να γίνουν και πράγματα που θέλεις να γίνουν. Πράγματα που θα έκαναν σημαντική διαφορά στη ζωή σου αν τα προλάβαινες αλλά τις περισσότερες φορές δεν μένει η ενέργεια για εκείνα και όλο τα αναβάλεις.

«Χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί»

Λέει μια παροιμία κάποιας φυλή της Αφρικής. Έλα όμως που δεν έχουν όλες οι γυναίκες βοήθεια. Βλέπω στο σχολείο παππούδες, γιαγιάδες, γυναίκες να πηγαινοφέρνουν τα παιδιά στα σχολεία και τις δραστηριότητες και σκέφτομαι ότι είναι τύχη να έχει κάποιον που σε βοηθάει σε αυτό, κάποιες μέρες.

Γιαγιάδες που μαγειρεύουν ολόκληρες κατσαρόλες για να φάνε δύο οικογένειες, γιατί και το φαγητό είναι ένα τεράστιο ζήτημα, πού θα βρεθεί ο χρόνος να μαγειρέψεις και να φάνε όλοι. Τα πρώτα χρόνια που είσαι με το μωρό στο σπίτι θεωρείς ότι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φροντίσεις για τα γεύματα του παιδιού. Δηλαδή φεύγει μια ολόκληρη μέρα και εσύ δεν έχεις φύγει απ΄την κουζίνα.

Τύψεις

Σαν να μην φτάνουν όλα τα άλλα, υπάρχει πάντα κάποιος που θα πεταχτεί και θα σχολιάσει αν κάνεις κάτι για τον εαυτό σου. Αν έχεις ένα χόμπι, αν θες να κάνεις κάτι για σένα για να αποσυμπιεστείς από όλη αυτή την κούραση. «Ναι αλλά είσαι μάνα», θα βγει με το δάχτυλο σηκωμένο να σου πει και να σε φορτώσει τύψεις. Λες και τα παιδιά δεν έχουν πατέρα ή λες και η μια ώρα που θα δώσεις στον εαυτό σου θα κάνει διαφορά.

Να κάνεις ό,τι δεν χρειάζεται να έχεις μετά τύψεις. Αν ξέρεις ότι θα κάνεις κάτι και μετά θα φορτωθείς με τύψεις μην το κάνεις. Δεν σου χρειάζεται αυτό το βάρος στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμά σου. Και όλοι εκείνοι που σχολιάζουν καλά θα κάνουν να δουν λίγο τη δική τους ζωή. Όσο καλοπροαίρετα και αν σου το λένε. Επιπλέον το γεγονός ότι ένα ζευγάρι μπορεί να έχει κανονίσει το πρόγραμμα και να υπάρχει συνεργασία είναι κάτι εντελώς προσωπικού του ζευγαριού.

Τότε που νόμιζα ότι δεν προλάβαινα

Λοιπόν ξέρεις τι κατάλαβα; Ό,τι το μόνο πράγμα που δεν πρόλαβα είναι εκείνο που δεν ήθελα. Εκείνο που δεν είχα προτεραιότητά μου να το κάνω. Περιόδους τεράστιας πίεσης που όλο και συχνότερα ζω τον τελευταίο καιρό, με δύο παιδιά στο δημοτικό, δουλειά, σπίτι, σύζυγο, χόμπι όταν κάτι θέλω πάρα πολύ να το κάνω ακόμα και αν είναι δύσκολο και κουραστικό το κάνω.

Τα βάζω κάτω τα ζυγίζω, κοιμάμαι λιγότερο για να βρω χρόνο να μαγειρέψω, να τα έχω όλα έτοιμα και να κάνω και αυτό που μου δίνει χαρά. Γιατί αν δεν το κάνω θα το μετανιώνω.

Καλό είναι να ακούμε τον οργανισμό μας και όταν μας ορίζει ότι τώρα πρέπει να πατήσουμε λίγο φρένο να το πατάμε. Άλλοτε, όταν κάτι θέλουμε πολύ να το κάνουμε να δημιουργούμε το χρόνο και να το κάνουμε. Δεν τα κάνουμε όλα σωστά, μακάρι να είχαμε 10 επαγγελματίες μέσα στο σπίτι να μας κάναν τα φαγητά μας τις δουλειές μας και ο χρόνος να ήταν άπλετος να κάνουμε μόνο αυτά που μας αρέσουν. Το σενάριο είναι ουτοπικό.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να βάλεις σε μια σειρά τις προτεραιότητές σου, τα επείγοντα και σημαντικά τα δικά σου και ύστερα όλων των άλλων. Μην βλέπεις τις όμορφες ζωές στα social media και μην πιστεύεις όσα βλέπεις, οι περισσότεροι λένε ψέματα.

Η κοινωνία μίλησε: «Οι μαμάδες πρέπει να φοράνε φόρμα, αθλητικό και κότσο μπιφτέκι»!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Είμαι μαμά και δεν τα προλαβαίνω όλα. Η έκπληξη που σε περιμένει αν δοκιμάσεις αυτό το πείραμα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Είμαι,eimai