Το Kapani Project στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο

13:25 1/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το «Καπάνι Project» αποτελεί μια δράση πολιτισμού, πολυμορφική, πολυπρόσωπη, πολυδιάστατη, πρωτοποριακή, φρέσκια και με την προοπτική ενός θεσμού για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις θα παρουσιαστούν στην παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης και ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της πόλης. Το Καπάνι είναι ένας χώρος με σημαντικές εγγραφές συλλογικής

μνήμης, στοιχεία της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς, το οποίο στην ακμή του υπήρξε σημείο αναφοράς για την εμπορική ζωή της Θεσσαλονίκης.

Ως δημιουργική αντίδραση στη σταδιακή εγκατάλειψη και παρακμή της Αγοράς, το project θα συστήσει ξανά το Καπάνι ως τόπο αλληλεπίδρασης όπου η γνώση και η παράδοση συναντούν τη δημιουργία, την καινοτομία, την ευρηματικότητα, την κοινωνική και επαγγελματική κινητικότητα. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου σε ένα 24ωρο γεμάτο ήχους και εικόνες, με live, dj sets, παραστατικές τέχνες και δράσεις.

Τα ομορφότερα πράγματα συμβαίνουν στις γειτονιές. Στις γειτονιές της πόλης με ιστορικό βάθος, εκείνες που έχουν πολλά να αφηγηθούν. Μουσικοί, ηθοποιοί και καλλιτέχνες εικαστικοί συμπράττουν με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες στο Καπάνι, με φόντο τα ανοιχτά καταστήματα!

Ο Κωνσταντίνος Τίκης από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ μίλησε στο EΡΤ3social για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του project «Το Καπάνι είναι μία από τις πιο όμορφες και ιστορικές γειτονιές της πόλης. Αρκεί κανείς να περπατήσει τα στενά του, να ψωνίσει στα μαγαζιά του και να μιλήσει με τους ανθρώπους του για να γνωρίσει μία άλλη Θεσσαλονίκη, πιο αυθεντική, οικεία και προσωπική. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το Καπάνι εγκαταλείπεται και μπαίνει σε κίνδυνο η ιστορία και η παράδοσή του. Τα απογεύματα το Καπάνι μετατρέπεται σε ένα τεράστιο υπαίθριο παρκινγκ. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η παρακμή είναι να ζωντανέψει πάλι η αγορά και να μπολιαστεί με νέους ανθρώπους, ιδέες και δημιουργία. Έτσι προέκυψε η ιδέα: Μια γιορτή με φόντο την αγορά για τους ανθρώπους που έχουν τη ζωή τους εκεί, για τους επισκέπτες της, για νέους και καταξιωμένους δημιουργούς από όλη την πόλη και πέρα από αυτή. Το Καπάνι είναι μόνο η αρχή. Θέλουμε να αναδείξουμε και άλλες υπαίθριες αγορές και αστικά σημαντικά σημεία, που αν και βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, δεν παίζουν πλέον ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης αστικής ταυτότητας στερώντας από την καθημερινή μας εμπειρία εικόνες, μυρωδιές, ακούσματα και μνήμες».

Ο Ανδρέας Πάτσης από την καλλιτεχνική επιτροπή της διοργάνωσης επισημαίνει πως «Για εμάς το Kapani Project είναι το επόμενο βήμα στα πολιτισμικά δρώμενα της πόλης. Μεταμοντέρνο με την έννοια ότι βγάζει τη γλώσσα και κλείνει το μάτι σε οτιδήποτε στημένο – στυλιζαρισμένο. Καταλαμβάνει το ιστορικό και παραμελημένο Καπάνι και συνδυάζει χρώματα, αρώματα και γεύσεις του παρελθόντος με σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Στηρίζω με πάθος οτιδήποτε αντισυμβατικό, ασύμμετρο και ανομοιόμορφο και είμαι σίγουρος ότι και ο κόσμος της πόλης θα γοητευτεί από τις αντιθέσεις».

Τέλος ο Λάζαρος Αλληλόμης δίνει το στίγμα της διοργάνωσης και του χώρου που θα φιλοξενηθεί αντίστοιχα «Η ψυχή και οι μυρωδιές της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι το Καπάνι. Μυρωδιές από μπαχαρικά, φρέσκο τυρί και νωπό κρέας. Η γειτονιά που συναντιούνται διάφοροι πολιτισμοί, με την παλιά κουλτούρα της πόλης. Ένας κόσμος που μοιάζει να έχει τον δικό του ρυθμό, ανεπηρέαστος από ρολόγια και ημερολόγια. Καφενεία, απ’ αυτά που σερβίρουν ποικιλίες και υποβρύχια, με ψάθινες καρέκλες και τσίγκινα τραπέζια. Όσο για το την αρχική ιδέα πίσω από το Kapani Project; Όλα αυτά τα πράγματα, που κράτησαν το Καπάνι σταθερό σ’ αυτό που πρέπει να είναι η κεντρική «αγορά» μιας πόλης, μας έκαναν να το αγαπήσουμε και να το συνδέσουμε με την τέχνη, έτσι ώστε να φέρουμε σε επαφή ανθρώπους κάθε ηλικίας, εθνικότητας και είδους».

Το «Καπάνι Project» θα φιλοξενηθεί στις παράλληλες δράσεις των φετινών «Δημητρίων» και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Επισκεφθείτε τα

Ρεπορτάζ Εύα Κουσιοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα