Την ακτινοβολία των κινητών απενοχοποιεί ο καθηγητής Κώστας Κάππας

13:55 12/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε πλήρη απενοχοποίηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά, οι κεραίες κινητής, οι πυλώνες της ΔΕΗ, οι συσκευές που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας, προχώρησε σήμερα ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Κάππας, ο οποίος μίλησε σε ημερίδα με θέμα «Επίδραση των ακτινοβολιών στον άνθρωπο και τα ανθρώπινα» για καθηγητές Πληροφορικής και Φυσικών επιστημών που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του 8ου Γυμνασίου Βόλου.

Η ημερίδα

διοργανώθηκε από τους Σχολικούς Συμβούλους κ.κ. Παναγιώτη Σαραντόπουλο και Χαράλαμπο Σταχτέα, ύστερα από έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, και αποσκοπεί στην συμπλήρωση, αναβάθμιση και επικαιροποίηση των γνώσεων των εκπαιδευτικών.

Όπως επισήμανε ο κ. Σταχτέας, ο κ. Κάππας έχει εξουσιοδοτηθεί από το υπουργείο Παιδείας να επισκέπτεται σχολεία και να μιλά για το θέμα ενώ είναι στη διάθεση του ευρύ κοινού το μηχάνημα μέτρησης της ακτινοβολίας που προμηθεύτηκε πρόσφατα το εργαστήριο ιατρικής φυσικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μπορεί να κάνει επιτόπιες μετρήσεις της ακτινοβολίας και να δίνει αποτελέσματα που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η επικινδυνότητα των υλικών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι κατά σειρά το ραδόνιο (που εκπέμπεται από τη γη και επικάθεται παντού) η υπεριώδης ακτινοβολία, η ακτινοβολία που δέχεται κανείς κάνοντας μία ακτινογραφία και τέλος αυτή του κινητού ή της κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

Η ακτινοβολία του ήλιου κυμαίνεται μεταξύ δύο και πέντε εκατομμύρια μικροηλεκτρονιοβόλτ, του ανθρώπου στα 200.000 μικροηλεκτρονιοβόλτ και του κινητού ή της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στα 4-7 μικροηλεκτρονιοβόλτ.

“Το πρόβλημα με τα κινητά είναι κοινωνικό και όχι επιστημονικό” επισήμανε.

Εξήγησε ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει μία κεραία αναμετάδοσης τηλεοπτικού σήματος ή ραδιοφώνου είναι μεγαλύτερη από μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας αλλά και πάλι πολύ πιο κάτω από τα όρια (30 volt/m) που και αυτά τέθηκαν για να ησυχάσει ο κόσμος. Εξήγησε ότι το 80% της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας προέρχεται από μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε επικοινωνιακά συστήματα του στρατού, του ναυτικού, της μετεωρολογίας, του διαστήματος κλπ και 20% όλα τα υπόλοιπα. “Η ετήσια έκθεση σε ακτινοβολία ενός ατόμου μόνο και μόνο επειδή κοιμάται, εργάζεται, περπατά, τρώει και πίνει, έχει μέση τιμή παγκοσμίως 3,5 mSv(μονάδα μέτρησης της απορροφώμενης ακτινοβολίας, σύντμηση της λέξης milliSievert) ή κατά προσέγγιση 0,01 mSv ημερησίως. Ας σημειωθεί ότι ο οργανισμός μας διαθέτει μηχανισμούς αυτοπροστασίας και επιδιόρθωσης των βλαβών, που προκαλούνται από φωτόνια ή σωμάτια της ακτινοβολίας για εφ’ άπαξ δόσεις(!) έως και 150 – 200 mSv”.

Ο κ. Κάππας ανέφερε ότι η η ομάδα του κλήθηκε και έκανε μετρήσεις σε έξη με επτά σημεία στο Βόλο όπου υπήρχαν καταγγελίες για ύπαρξη κρυμμένων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, έπειτα από αίτημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. “Διαπιστώσαμε ότι και τότε οι μετρήσεις έδειξαν ότι είναι από 200 έως 10.000 φορές κάτω από τα όρια”.

Ανέφερε ότι πρόσφατα εκπόνησε μελέτη για τη βουλή και γράφει ένα βιβλίο με 2500 σελίδες με αναφορά στα κινητά και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επισήμανε ότι μέχρι σήμερα “δεν υπάρχει ούτε μία μελέτη που να επαναλήφθηκε με τα ίδια στοιχεία και παραμέτρους και να κατέληξε στα ίδια αποτελέσματα αναφορικά με την επικινδυνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από κινητά και κεραίες κινητής. Η τελευταία τέτοια μέτρηση που έγινε πληρώθηκε χρυσή στους Αμερικανούς επιστήμονες οι οποίοι εξέδωσαν αποτελέσματα που δεν έχουν καμία βάση. Δυστυχώς η χυδαιότητα της κοινωνίας έχει μεταφερθεί στον επιστημονικό χώρο” επισήμανε.

Ποιός είναι ο Κ. Κάππας

Ο καθηγητής κ. Κώστας Κάππας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954, φοίτησε στην Λεόντειο Σχολή και έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ιατρική Ακτινοφυσική (DEA) στο Centre de Physique Atomique – CPAT του Πανεπιστημίου PAUL SABATIER της Τουλούζης, την διδακτορική

διατριβή του (Doctorat de Specialité) και την υφηγεσία του (Doctorat d’Etat – es Sciences) στο Institut Curie στο Παρίσι.

Είχε επιλεγεί ως μόνιμος Επ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Harvard (Joint Center for Radiation Therapy) στην Βοστώνη και είχε εργασθεί επί δεκαετία ως Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Σήμερα είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας των δύο Ιδρυμάτων και μέλος της Επιτροπής Εξετάσεων της ειδικότητος ακτινοφυσικού του Υπουργείου Υγείας. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ήθους και Δεοντολογίας της ΕΦΙΕ και Εκπαιδευτής (“Tutor”) σε θέματα δεοντολογίας του Cambridge University.

Έχει γράψει βιβλία και έχει δημοσιεύσει σημαντικά επιστημονικά άρθρα κυρίως για την ακτινοθεραπεία του καρκίνου αλλά και σε θέματα ιατρικής και επιστημονικής δεοντολογίας. Μαζί με την Αν. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Λάρισας κα Κική Θεοδώρου έχουν σχεδιάσει, αναπτύξει και κατασκευάσει την πρώτη μονάδα στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας και ακτινοχειρουργικής (X-knife) στην Ελλάδα το 1996 και τιμήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν γι’αυτό από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Υπήρξε μέλος Διεθνών ή Ευρωπαϊκών Διοικητικών και Επιστημονικών Οργανισμών Ακτινοπροστασίας και Ακτινοθεραπείας, έχει οργανώσει παγκόσμια συνέδρια, προσκληθεί για διαλέξεις και μαθήματα σε όλο τον κόσμο και λάβει σημαντικά βραβεία για το ήθος και την επιστημονική προσφορά του από Διεθνείς και Ελληνικές Επιστημονικές Ενώσεις. Έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας στον Τρίτο Κόσμο (Τανζανία, Νιγηρία, Μαδαγασκάρη, Αζερμπαϊτζάν, και αλλού) για την εγκατάσταση ακτινοθεραπευτικών μονάδων και την εκπαίδευση των ντόπιων ιατρών και ακτινοφυσικών.

Ο καθηγητής κ. Κάππας δημιούργησε, οργάνωσε και ανέπτυξε το Ινστιτούτο Έρευνας και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο “Γεώργιος Παπανικολάου” καθώς και το Ινστιτούτο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ουσιών “I.KA.N.O.”. Τα Ινστιτούτα αυτά ενημερώνουν καρκινοπαθείς και προσφέρουν γνώση και βοήθεια σε ουσιοεξαρτώμενα άτομα καθώς και στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα