Ο Α. Νεφελούδης μιλά για μισθούς, επιδόματα και συντάξεις (audio)

13:44 12/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δεν υπήρξε ποτέ εγκύκλιος για τις συντάξεις χηρείας, και το υπουργείο το έχει διαψεύσει πλήρως», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη, ο κ. Νεφελούδης τόνισε ότι «αυτό που ισχύει είναι ότι, οι παλιές συντάξεις χηρείας, για θανάτους που επήλθαν έως τις 12.5.2016, δεν επηρεάζονται, θα καταβάλλονται με τους ίδιους όρους». Ο κ. Νεφελούδης τόνισε ότι, «στον ίδιο το νόμο αναφέρεται ότι χωρίς διακοπή και ανεξαρτήτως ηλικίας, καταβάλλεται

και σε δικαιούχους με αναπηρία άνω του 67% η σύνταξη χηρείας». Ο γενικός γραμματέας του υπουργείο διευκρίνισε ότι, «ο νόμος αυτό που ρυθμίζει σε σχέση με συντάξεις χηρείας, είναι ότι, όσοι έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος ηλικίας παίρνουν σύνταξη για τρία χρόνια, όπως ισχύει και τώρα, η οποία θα επαναχορηγείται μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους».

«Το κρίσιμο», δήλωσε ο κ. Νεφελούδης, «είναι ότι, για το ενδιάμεσο διάστημα θα προβλέπεται η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, για να ενισχύεται η διαδικασία των συντάξιμων χρόνων από το δημόσιο. Τόνισε ακόμα ότι, σε καμία από τις συντάξεις χηρείας δεν προβλέπεται η αφαίρεση της εθνικής σύνταξης για τον υπολογισμό της σύνταξης, και αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει ότι θα υπάρχουν συντάξεις 30 ευρώ τον μήνα. Για τα τεχνικά θέματα των συντάξεων χηρείας, ο κ. Νεφελούδης, παρέπεμψε σε εγκύκλιο, που επεξεργάζεται ο υφυπουργός, Πετρόπουλος και που θα εκδοθεί από το υπουργείο και θα εξηγεί τα πάντα σε ότι αφορά τη διαδικασία καταβολών για τους διάφορους τομείς

Ο γενικός γραμματέας σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, παρέπεμψε στην εγκύκλιο που θα εκδοθεί σχετικά με τον τρόπο που θα καταβληθούν τα ποσά που θα παρακρατηθούν το Νοέμβριο. Στην ερώτηση εάν θα υπάρχουν μειώσεις απάντησε ότι: «έχει γίνει ότι έχει γίνει, στο υπουργείο τελειώσαμε με τον επανυπολογισμό των επικουρικών εδώ και ένα μήνα». Επανέλαβε ότι αυτοί που θίγονται από τους 1.600.00 συνταξιούχους είναι το 18%, αυτό έγινε, τόνισε, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την επικουρική από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που είχαν δεσμευθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις . Κατέληξε λέγοντας ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή, δεν είμαστε ευχαριστημένοι γι’ αυτό, μας ικανοποιεί όμως που προστατεύσαμε την πλειοψηφία των δικαιούχων επικουρικών συντάξεων.

Σχετικά με το ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης του ΕΚΑΣ ο κ. Νεφελούδης δήλωσε ότι υπάρχει σπερμολογία με την οποία ο κόσμος δικαιολογημένα παθαίνει πανικό. «Εμείς είπαμε ότι εξετάζουμε τη δυνατότητα να μειωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη δικαιούχων στο ΕΚΑΣ», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως πολλοί περισσότεροι θα μπουν στη διαδικασία καταβολής του ΕΚΑΣ. Έχουμε εξηγήσει ότι όταν επαναϋπολογισθεί η κάθε σύνταξη και εισαχθεί στο σύστημα η εθνική σύνταξη, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα είναι οι ωφελημένοι του νέου συστήματος, επεσήμανε.

Σχετικά με τον υποκατώτατο μισθό, ο κ. Νεφελούδης παρέπεμψε σε αναφορά του κ. Κατρούγκαλου στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία για τις ηλικίες έως 25 ετών, τους νεοεισερχόμενους δηλ. στην αγορά εργασίας, δεν είναι θέμα επιλογής αλλά είναι θέμα νομιμότητας. «Θεωρητικά μιλώντας», δήλωσε, «και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός που αναφέρεται ως νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας, είναι αυτός που δεν έχει εργασιακή εμπειρία, και θεωρούνται οι νέοι έως τα 25». «Τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια έχει γίνει παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας χωρίζοντας τον μισθό έως 25 ετών, και σε όσους είναι πάνω από 25 ετών». «Αυτό», δήλωσε «εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια και δεν είναι νόμιμο. Εμείς θέλουμε αυτό να ενοποιηθεί. Και για να γίνει αυτό πρέπει να καθιερωθούν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η διαπραγμάτευση, με βάση το γεγονός τι ίσχυε έως σήμερα, θα είναι πολύ σκληρή γιατί έχουμε ένα αρνητικό κεκτημένο».

Σχετικά με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που οι εκθέσεις δείχνουν να έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 51,12%, ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι τα ποιοτικά στοιχεία που βγήκαν μετά την επεξεργασία για το τι σημαίνει ευέλικτη εργασία ή εκ περιτροπής εργασία, είναι χειρότερα.

«Ανακαλύψαμε», ανέφερε, «ότι από το 2012 και μετά υπάρχουν περίπου 127.000 άνθρωποι που παίρνουν, με ελαστικές μορφές εργασίας, κάτω από 100 ευρώ το μήνα». «Θέλουμε να διορθώσουμε την εργασιακή γαλέρα με την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλους τους χώρους εργασίας, την καθιέρωση της ισχύος της τελευταίας ευνοϊκότερης σύμβασης και με σειρά άλλων αποφάσεων», τόνισε, επισημαίνοντας ότι τα θέματα αυτά περιλαμβάνονται στις συζητήσεις που θα γίνουν με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης που θα αρχίσει την επόμενη Δευτέρα.

«Θα είναι πάρα πολύ σκληρή η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς γιατί έχουμε άλλες αντιλήψεις», είπε ο κ. Νεφελούδης. «Ωστόσο, η άσχημη πραγματικότητα που υπάρχει μπορεί να λειτουργήσει ως πλεονέκτημα γιατί αποδεικνύεται πια ότι όλες οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα ήταν απολύτως αδιέξοδες».

Για τις συλλογικές συμβάσεις, ο κ. Νεφελούδης πρόσθεσε, ακόμη, ότι έχει ήδη συσταθεί μια ευρύτατη συμμαχία με τους εμπειρογνώμονες και όλους τους κοινωνικούς εταίρους που προτείνει την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη μη εφαρμογή του lock out. ‘Θα έπρεπε αυτή η εθνική γραμμή να υποστηριχθεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι κανένα από αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει επίσημη θέση σε αυτά τα θέματα.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα