Τετ α τετ Τσίπρα-Ερντογάν – Προσφυγικό και Αιγαίο στο επίκεντρο (video)

22:37 23/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα ζητήματα που άπτονται της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και η κατάσταση που δημιουργείται στο Αιγαίο λόγω των τουρκικών παραβιάσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Αλέξη Τσίπρα – Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν ούτε οι αναφορές στο Κυπριακό. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας στην παρατήρηση του Τούρκου πρωθυπουργού για την απουσία …γραβάτας,

τον διαβεβαίωσε πως θα φορέσει όταν λυθεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη 45λεπτη συνάντηση, η οποία έγινε σε «θερμό και εγκάρδιο κλίμα» ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για την μέχρι σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς έχουν ελαττωθεί οι ροές, για την ανάσχεση της δράσης των διακινητών με την καθοριστική συμβολή του ΝΑΤΟ, επισήμανε ωστόσο υπάρχουν ακόμα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων εκφράζοντας την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι άμεσα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στη συνάντηση τέθηκαν, επιπλέον, θέματα διμερούς συνεργασίας σε συνέχεια της συζήτησης που άνοιξε κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο, στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού και των μεταφορών (μεταξύ άλλων, σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης, απευθείας σύνδεση Σμύρνης – Αθήνας, σύνδεση Άγκυρας – Αθήνας).

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, εκφράζοντας την υποστήριξη τους στις συνομιλίες των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Σημειώνεται ότι μεθαύριο Τετάρτη οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Κύπριο πρόεδρο για την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ

Σχετική είδηση: Αλ. Τσίπρας: Προσβλέπουμε σε ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας για το προσφυγικό

The post Τετ α τετ Τσίπρα-Ερντογάν – Προσφυγικό και Αιγαίο στο επίκεντρο (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα