Τα Νέα: Ποια νέα μέτρα συμφωνήθηκαν για το πρωτογενές πλεόνασμα

11:21 1/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και τις διαφορές που υπάρχουν στα εργασιακά, παρά τις προσπάθειες συμβιβασμού που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιγράφει το τελευταίο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου
σύμφωνα με Τα Νέα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, οι ευρωπαϊκές αρχές και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν

σε μια σειρά από παρεμβάσεις που παρουσιάζονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου.

Ομως, είναι αμφίβολο κατά πόσο το ΔΝΤ θεωρεί επαρκείς τις ανωτέρω παρεμβάσεις για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.

Οι παρεμβάσεις ύψους 0,4% του ΑΕΠ περιλαμβάνουν εξοικονόμηση 52 εκ. ευρώ από το επίδομα θέρμανσης το 2018 και κατάργηση φοροαπαλλαγών για εξοικονόμηση 155 εκ. ευρώ. Μεταξύ των φοροαπαλλαγών που καταργούνται είναι η έκπτωση των ιατρικών εξόδων για φυσικά πρόσωπα ενώ καταργείται η έκπτωση 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους το 2017.

Μια άλλη παρέμβαση αφορά την κατάργηση των επιδομάτων που θα καλυφθούν από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης και η υιοθέτηση μέτρων που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα για τα επιδόματα ανεργίας.

Επίσης, προβλέπεται η επιβολή φόρου βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών 5% επί της αξίας διανυκτέρευσης από το 2017. Οι εκμεταλλευτές των ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τη δραστηριότητά τους αυτή σε ειδικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Στα εργασιακά, οι δανειστές ζητούν αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση της διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων, ψήφιση διάταξης με την οποία θα ορίζεται ότι παραμένουν σε αναστολή τόσο η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων σύμφωνα με την εφημερίδα.

Επίσης, ζητούν αύξηση της περιόδου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας, καθώς και διαδικασίες-εξπρές για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων όχι μόνο αναφορικά με τη νομιμότητα της απεργίας αλλά και της απόφασης των εργοδοτών να μην καταβάλλουν αμοιβή στους μη απεργούς, εφόσον εξαιτίας της απεργίας δεν μπορούν να εργαστούν (λοκάουτ).

Ομως, η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι δανειστές καταβάλλουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού χωρίς να είναι σαφές αν το ΔΝΤ συμφωνεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα