Συνεχείς συσκέψεις για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα - Τα θέματα και οι απόψεις των εταίρων

16:14 1/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Το τελικό πλάνο της διαπραγμάτευσης αναζητούν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο , ενόψει της έλευσης της τρόικας την Πέμπτη. Ανοικτά μέτωπα παραμένουν το τέλος ακινήτων, η κινητικότητα στο δημόσιο, και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών . Οριστικές αποφάσεις ωστόσο, θα λάβουν οι τρεις αρχηγοί σε σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης. Το ζήτημα που ανακύπτει ωστόσο, είναι τι περιθώρια
σύγκλισης θα υπάρξουν στη συνάντηση των τριών, καθώς το ΠΑΣΟΚ από τη μια πλευρά θέτει θέμα ανασχηματισμού και αναθεώρησης της προγραμματικής συμφωνίας και η Δημοκρατική Αριστερά απ' την άλλη επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει την παράταση του ειδικού τέλους ακινήτων, μέσω της ΔΕΗ. Όλα αυτά με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς στις 12 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί το άτυπο Eurogroup, που θα εγκρίνει την αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ, της δόσης Μαρτίου.
Σχετική είδηση: Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει τρόικας - Σύσκεψη των εταίρων την Τετάρτη

Καμία χαλάρωση είναι η εντολή του πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει στους συνομιλητές του, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της ΝΕΤ Γιώργο Ευθυμίου, ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη. Μεγαλη σημασία δίνει η κυβέρνηση και στο πρόγραμμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με τον Γ. Ευθυμίου που επικαλείται ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, θετικές είναι οι πρώτες αντιδρασεις της τρόικας.

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη της Τετάρτης ο στόχος είναι να εκφραστεί μια ενιαία στάση έναντι της τρόικας. Ακόμη και η αναζήτηση της χρυσής τομής για θέματα που υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τα κόμματα που στηριζουν την κυβέρνηση.

Όπως μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια Λίνα Μπεθάνη, στο ΠΑΣΟΚ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά την αναχώρηση της τρόικας, με αξιολόγηση προσώπων και συντονισμό κυβερνητικού έργου. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αναδείξει το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ και να επισημανθεί η σύγκλισή του με τους ΑΝΕΛ. Παράλληλα τονίζεται, οτι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επωμίζεται το κόστος παλαιότερων και νεώτερων επιλογών και θα επιμείνει στις προτάσεις για στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Από τη ΔΗΜΑΡ, ο πολιτικός συντάκτης Γιάννης Φασουλάς μετέδωσε σε ότι αφορά του τέλους ακινήτων στο λογαριασμό της ΔΕΗ ότι ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει αυτό το μέτρο. Το κόμμα επαναφέρει την ανάγκη για ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Για τη Δημοκρατική Αριστερά, όπως ανέφερε ο Γ. Φασουλάς, το ζήτημα του ανασχηματισμού δεν είναι μείζον αλλα η συνοχή και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα