Το ΠΑΣΟΚ για συναντήσεις με τρόικα και κυβερνητική λειτουργία

11:28 1/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Ενόψει και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αλλά και της νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει ως επείγουσα την επικαιροποίηση της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων. Στην Ιπποκράτους, εκφράζουν με ξεκάθαρο τρόπο, την ανάγκη τα επιμέρους σημεία να εντάσσονται σε ενιαίο προγραμματικό πλαίσιο με ορίζοντα τετραετίας και σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνουν, θα πρέπει οι κυβερνητικοί εταίροι να μοιράζονται δίκαια
το κόστος και το όφελος. Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίζουν, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν για να προστατευθούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους.

Στην Ιπποκράτους θεωρούν ακόμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς ώστε «η εξαιρετικά αρνητική εμπειρία της Κύπρου να λειτουργήσει υπέρ της κατανόησης των ελληνικών θέσεων από τους «θεσμικούς εταίρους» μας».


Είναι θετικό, θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση άρχισε να προσεγγίζει σοβαρά την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία και κρίνουν πολύ χρήσιμη την συνάντηση των συναρμοδίων υπουργών και της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή.


Ταυτόχρονα, όμως σημειώνουν ότι θα επιμείνουν και στις προτάσεις νόμων που έχουν καταθέσει για τις ευπαθείς ομάδες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν να αγνοούνται οι προτάσεις τους στις επαφές των υπουργών με την τρόικα.


Κατά μείζονα λόγο, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί σημεία διαφωνίας με υπουργούς της ΝΔ (π.χ. για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές) να εμφανίζονται ως πίεση της τρόικας που καταγράφεται στο υπό αναθεώρηση μνημόνιο αναφέρουν κύκλοι της Ιπποκράτους.

Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι υπάρχουν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Κυβέρνησης (μονομερείς πρωτοβουλίες, αιφνιδιασμοί κ.ο.κ.) και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή (τροπολογίες, αδυναμία ανάδειξης των αδιεξόδων του ΣΥΡΙΖΑ κλπ) και σημειώνουν ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με αποτελεσματικό συντονισμό.

Σημειώνουν δε, ότι μετά την επίσκεψη της τρόικας, θα πρέπει να γίνει και αξιολόγηση και αξιοποίηση προσώπων.

Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι αναμφίβολα ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, ευθύνη όμως και αρμοδιότητα των τριών κομμάτων και των αρχηγών τους είναι η ύπαρξη και το πλαίσιο λειτουργίας της Κυβέρνησης.

Από την άποψη αυτή, αναφέρουν, θα βοηθήσει η τακτική και οργανωμένη μορφή των συναντήσεων των τριών αρχηγών που μπορεί να δώσει ρυθμό στο κυβερνητικό έργο και τη λειτουργία της Βουλής με τη γρήγορη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει μέσα από πολιτικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, να αναδειχθεί το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επικίνδυνες και αντιφατικές θέσεις του για την κυπριακή κρίση, την παραμονή στο Ευρώ και την τυχοδιωκτική όπως λένε σύγκλιση του με τους ΑΝΕΛ

Keywords
Τυχαία Θέματα