«Σύγκλιση απόψεων στα εργασιακά, αλλά τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα»

15:13 27/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τις 14 Νοεμβρίου παραπέμπεται η συζήτηση για τα καυτά θέματα των εργασιακών (συλλογικές διαπραγματεύσεις, διαμόρφωση κατώτατου μισθού, ομαδικές απολύσεις, πλαίσιο συνδικαλιστικού νόμου), με την επάνοδο των δανειστών στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης για τα εργασιακά – η οποία έγινε σε καλό κλίμα – υπήρξε σύγκλιση απόψεων, ωστόσο, τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα.

Για θέματα νομιμότητας, όπως είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, οι εκπρόσωποι των δανειστών περιμένουν τις παρατηρήσεις

από τα νομικά επιτελεία τους.

Τα θέματα στα οποία μπορεί να υπάρχει σύμπτωση απόψεων, είναι το θέμα για την αναδιάρθρωση και αποφυγή ομαδικών απολύσεων, εννοώντας πιο «ευέλικτες» μορφές εργασίας ως αντίβαρο στις ομαδικές απολύσεις σε συμφωνία με τα συνδικάτα και με το κράτος να επιδοτεί μέρος του μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Παράλληλα, συζήτηθηκαν και θέματα εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού νόμου.

Για τον συνδικαλιστικό νόμο έγινε για παράδειγμα, η πρόταση από ελληνικής πλευράς δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι να αποφευχθεί η δημιουργία ενώσεων προσώπων.

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έγινε αναλυτική συζητηση για την αρχή της εύνοιας, στο πνεύμα του πορίσματος της επιτροπής των ανεξάρτητων ειδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ διατύπωσε την ένσταση ότι η Ελλάδα βάσει μνημονίου δεν μπορεί να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς.

Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι, «Το μνημόνιο απαγορεύει ρητά την επαναφορά πρακτικών που εμποδίζουν τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη» και ότι «οι δικές μας οι θέσεις αυτές ακριβώς τις αρχές προάγουν».

Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι «Δεν τέθηκε ζήτημα για το συνταξιοδοτικό. Απορώ ποιός το έγραψε. Συζητήσαμε αποκλειστικά και μόνο το θέμα του ΕΦΚΑ, το πώς προχωρούν τα θέματα του νέου φορέα και μάλιστα σε καθόλου αντιθετικό πνεύμα».

«Από τη στιγμη που έχω αναλάβει την πατρότητα της μεταρρύθμισης, εγώ θέλω πολυ περισσότερο απο τους δανειστές να είναι ο ΕΦΚΑ έτοιμος. Είναι προσωπικό στοίχημα για εμένα. Θα κανουμε ό,τι καλυτερο μπορουμε για να ειναι έτοιμος από 01/01″.

Οπως έγινε γνωστό, δεν κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει νέα συνάντηση το απόγευμα.

Οι επαφές θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων μέχρι την επάνοδο των θεσμών και θα τους αποσταλλεί από ελληνικής πλευράς και ένα κείμενο αρχών (για τα εργασιακά), το οποίο θα συζητηθεί και αυτό μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα