Στο κτήμα της πολυπολιτισμικότητας

15:17 27/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια ευρωπαϊκή δράση που προβάλλεται και λειτουργεί σε Ιστοσελίδες του διαδικτύου τους έφερε κοντύτερα. Από τη μια οι εκπαιδευόμενοι εθελοντές και από την άλλοι οι ιδιοκτήτες κτημάτων οικοαυτάρκειας.

Ο Νίκος Δομπάζης,δάσκαλος στο επάγγελμα έχει το δικό του βιολογικό κτήμα λίγο έξω από την Κομοτηνή και φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια εθελοντές από την Ευρώπη που θέλουν να μάθουν τα πάντα γύρω από την καλλιέργεια ζώντας για λίγες μέρες στην Ελλάδα.

«Μαθαίνουν να καλλιεργούν, αλλά και να παρασκευάζουν ψωμί, μαρμελάδες, σάλτσες και ό,τι άλλο αφορά στα κτήματα οικοαυτάρκειας » δηλώνει ο κ. Δομπάζης έχοντας παραδώσει μαθήματα οικοαυτάρκειας σε εθελοντές από τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Σαρδηνία και τώρα από την Ουγγαρία.

«Αυτοί έχουν την υποχρέωση πέντε μέρες την εβδομάδα να δουλεύουν από πέντε ώρες την ημέρα κι εμείς την υποχρέωση να τους φιλοξενήσουμε, να τους προσφέρουμε φαγητό και ύπνο.» δηλώνει ο φιλόξενος οικολόγος κτηματίας.

Όσον αφορά στις εντυπώσεις των φιλοξενουμένων; «Ενθουσιάζονται με το Κτήμα. Οι πιο πολλοί τη γνωρίζουν τη χώρα μας, έχουν ακούσει και έχουν διαβάσει γι αυτή. Έτσι, μ’ αυτόν τον τρόπο, τους δίνεται η ευκαιρία να μείνουν πιο πολλές μέρες και πιο οικονομικά, να την γνωρίσουν καλύτερα.» Τα οφέλη για τον ίδιο τον δάσκαλο είναι επίσης πολλά. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. «Έρχονται «χρυσά» παιδιά κι έρχονται κι άλλοι, πιο «κρύοι» θα δουλέψουν τις ώρες που πρέπει και ούτε κι εκείνες. Υπάρχουν,όμως, κι αυτοί που δεν κοιτάνε το ωράριο, θέλουν να βοηθήσουν, να μάθουν. Αυτές οι γνωριμίες είναι πολύ καλές, και για μας και για αυτούς. Η επαφή από άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς είναι εντυπωσιακή, μας έχει ενθουσιάσει .»

Ενθουσιασμένος από την δημιουργική αυτή συνύπαρξη δηλώνει πως ναι, θα πήγαινε κι εκείνος για βοηθός σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό Κτήμα αν του δινόταν η ευκαιρία.
Φώτο:Νίκος Δομπάζης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

The post Στο κτήμα της πολυπολιτισμικότητας appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα