Ρωσία και Ελλάδα: Μουσικοί και πνευματικοί δεσμοί

11:07 30/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Τσαϊκόφσκι, ο Καλίνικοφ, ο Αρένσκι και ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Καλαφάτης είναι οι συνθέτες που τιμά η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, στην πρώτη συναυλία της νέας χρονιάς, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις».

Είναι αφιερωμένη στις στενές πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και απευθύνεται στο φιλόμουσο κοινό της Αθήνας, αλλά και σε εκείνους που

αναζητούν να γνωρίσουν ένα ξεχωριστό ρεπερτόριο, που σπάνια ακούγεται στις ελληνικές αίθουσες συναυλιών.

Παρουσιάζει αρχικά τρία πολύ σημαντικά έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών που είναι σχετικά άγνωστα στο ελληνικό κοινό:

Τη Μελαγχολική Σερενάτα για βιολί και ορχήστρα του Π.Ι. Τσαϊκόφσκι,τη Συμφωνική Εικόνα «Κέδρος και Φοίνικας» του Β. Καλίνικοφτις «Παραλλαγές πάνω σ’ ένα θέμα του Τσαϊκόφσκι» του Α. Αρένσκι.

Το πρόγραμμα θα κλείσει με την εξαιρετική Συμφωνία σε λα ελάσσονα, έργο 12, του Βασίλη Καλαφάτη (Vassili Kalafaty), ενός ελληνικής καταγωγής συνθέτη που έζησε και δημιούργησε στην Αγία Πετρούπολη (Λένινγκραντ) στα τέλη του 19ου και στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καλαφάτης ήταν ένας από τους δασκάλους του Στραβίνσκι, καταγόταν από την Κριμαία, ήταν καθηγητής του Κρατικού Ωδείου της Αγίας Πετρούπολης και πέθανε επίσης εκείνο το φοβερό χειμώνα του 1942. Το έργο αυτό (όπως και το έργο του Καλίνικοφ) παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα από την Φιλαρμόνια.

Σολίστ στο έργο του Τσαϊκόφσκι είναι ο διάσημος βιολονίστας Γιώργος ∆εμερτζής.

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

info

ΦΙΛΑΡΜΟΝIA ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017, ώρα 20:00

Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις» (Πυθαγόρα 8, Άλιμος)

Εισιτήρια: Ζώνη Α: 15 ευρώ | Ζώνη Β: 8 ευρώ | Μειωμένο: 4 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα