Κομοτηνή:ΕΡΤ Ειδήσεις 30-12-2016

11:03 30/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Καιρικό
Ένας νεκρός στη Ροδόπη από τους θυελλώδεις ανέμους
Θανάσιμα τραυματίσθηκε ένας 74χρονος από τον οικισμό του Λινού στο Δήμο Ιάσμου, όταν χθες το μεσημέρι καταπλακώθηκε από την μεταλλική πόρτα της επιχείρησης με κατεψυγμένα που διατηρούσε 12ο χλμ Κομοτηνής Ιάσμου περίπου, μεταξύ των οικισμών Πολυάνθου και Λινού.
Ο άτυχος συμπολίτης μας μεταφέρθηκε αμέσως στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου σε λίγη ώρα εξέπνευσε δυστυχώς.

Κανονικά η κυκλοφορία στην Εγνατία-προσωρινή απαγόρευση μόνο στην Κομοτηνή


Σπασμένες ταμπέλες, κομμένα δέντρα και πεσμένοι στύλοι της ΔΕΗ στο έδαφος, απ όπου προκλήθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές του νομού, είναι η εικόνα που άφησαν χθες οι θυελλώδεις άνεμοι που έφτασαν και τα 9 μποφώρ κατά τόπους.
Τόσο η Πυροσβεστική με τις κοπές δέντρων σε αρκετές περιοχές, αλλά και τα συνεργεία της ΔΕΗ έδωσαν μάχη σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των περιοχών, όπου υπήρχαν διακοπές ρεύματος.
Στο μεταξύ από χθες το μεσημέρι μέχρι το βράδυ ίσχυσε και απαγορευτικό κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέϊκων Ξάνθης, το οποίο δεν ισχύει πια και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Ωστόσο ισχύει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό λόγω μερικής αποκόλλησης πληροφοριακής πινακίδας από τον ανατολικό ανισόπεδο κόμβο Κομοτηνής έως τον δυτικό ανισόπεδο κόμβο Κομοτηνής (στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αλεξανδρούπολη).
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω του οδικού δικτύου της πόλης της Κομοτηνής.

Eκκλησία
Λειτουργία για τους Μοναχικούς την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Λειτουργία για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι θα τελέσει το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΜΑρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων.
Συγκεκριμένα στις 10:30 μ.μ. θα τελεσθεί ο όρθρος του Μεγάλου Βασιλείου και δοξολογία για το νέο έτος μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.
Θα ακολουθήσει η κοπή της βασιλόπιτας της Μητρόπολης, η οποία θα μοιρασθεί στον κόσμο που θα παρευρίσκεται.
Μιλώντας από το ραδιοθάλαμο της ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Παντελεήμων, κάλεσε όλους τους ανθρώπους που ζουν μόνοι, αλλά και όσοι είναι με τις οικογένειές τους και το επιθυμούν να κάνουν την αλλαγή του χρόνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
«Αν πετύχει το εγχείρημα θα το καθιερώσουμε, σε μια προσπάθεια να ενώσουμε τους ανθρώπους τις Άγιες αυτές μέρες και να τους καλέσουμε να μετέχουν και στα Θεία Μυστήρια».
Μάλιστα από σήμερα στις 4 το απόγευμα θα βρίσκονται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τα Τίμια Δώρα των Μάγων-Χρυσό, Σμύρνα και Λιβάνι-, από την Μονή του Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους, τα οποία θα παραμείνουν για προσκύνημα στο Ναό, έως τις 3 Ιανουαρίου.

Εορτασμός Θεοφανείων
Σε ότι αφορά τον εορτασμό των Θεοφανείων και της τελετής καθαγιασμού των υδάτων, την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσει στις 11:15 στην ΔΕΥΑΚ, στις 12 θα γίνει η τελετή στην Μαρώνεια, στη 1 μ.μ. στο Φανάρι και στις 2 μ.μ. στη γέφυρα του ποταμού Κομψάτου στο Δήμο Ιάσμου.

Αυτοδιοίκηση
Αμοιρίδης για το για τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης : Όλα θα γίνουν με σεβασμό στο πολιτιστικό μνημείο
Καθησυχαστικός εμφανίζεται σε παρέμβασή του για τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης ο υπεύθυνος για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Μιχάλης Αμοιρίδης. Σε δήλωσή του, σχολιάζοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι κάποιοι χώροι είχαν σχεδιαστεί με τρόπο που να ενοικιαστούν και να αποφέρουν έσοδα για τη συντήρηση όλου του κτιρίου, χωρίς να χάσει το χαρακτήρα του.
Πιο συγκεκριμένα στη δήλωσή του αναφέρει πως:
« Μετά από τις παρεμβάσεις αποκατάστασης από τον αείμνηστο, Γιώργο Παυλίδη, σήμερα το κτίριο έχει παραδοθεί και είναι σε χρήση, ανοικτό σε συγκεκριμένες ώρες για επισκέπτες αλλά παράλληλα γίνονται και εκδηλώσεις, συνεντεύξεις τύπου παρουσιάσεις. Ένα στολίδι για την πόλη, για την Περιφέρεια στην οποία ανήκει. Κάποιοι χώροι του προβλέπεται ότι θα ενοικιασθούν, έτσι ήταν από το σχεδιασμό τους, δεν προέκυψε τώρα. Αυτό θα γίνει με τις διαδικασίες που πρέπει, με τον ενδεδειγμένο τρόπο, τόσο νομικά όσο και ηθικά, σεβόμενοι το πολιτιστικό αυτό μνημείο. Αυτό θα γίνει έτσι ώστε να υπάρξουν οι πόροι για την συντήρηση του και την αποφυγή της κατάστασης να καταλήξει άλλο ένα ασυντήρητο δημόσιο κτίριο όπως το είχαν βρει οι εμπνευστές της ανακατασκευής του. Μέχρι να γίνουν αυτά το κτίριο θα έχει αυτή την ήπια χρήση που του δίνει ζωή, το κρατά ανοικτό και προσφέρει σε όλους μας την ευκαιρία να το λειτουργούμε και να το θαυμάζουμε».

Πρωτογενής Τομέας
Εγγραφές για προγράμματα Αγροτικής Εκπαίδευσης
Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για την έναρξη των εγγραφών σεμιναρίων αγροτικής εκπαίδευσης της A περιόδου του 2017 από 2 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2017.
Το κόστος των σεμιναρίων διάρκειας 120 ωρών είναι 180 €, ενώ για τα σεμινάρια διάρκειας 80 ωρών είναι 140 €.
Οι ενδιαφερόμενοι που θα πραγματοποιήσουν εγγραφή και θα καταβάλουν τα δίδακτρα από 2/1/2017 έως και τις 16/1/2017 θα επωφεληθούν ειδικής έκπτωσης που διαμορφώνεται στα 150 € και 120 € αντίστοιχα.
Οι εγγραφές μπορούν να γίνουν καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΙΓΕ (www.ige.gr)

Αγορά
Εορταστικό ωράριο καταστημάτων
Υπενθυμίζεται είναι σε ισχύ το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, όπου πρωΐ και απόγευμα είναι ανοικτά, έως την Παρασκευή. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοικτά έως τις 3 το μεσημέρι ενώ στη Δημοτική Αγορά μέχρι αργά το απόγευμα.

Kοινωνία των Πολιτών
Παντοπωλείο « ΜΑγαΖι» μας από τον καταναλωτικό συνεταιρισμό Ξάνθης
Από τον πρώτο μήνα του νέου έτους θα λειτουργήσει το νέο κατάστημα του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης, σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Το παντοπωλείο αυτό θα έχει τον τίτλο «Το ΜΑγαΖΙ ΜΑΣ»-με έμφαση στο Μαζί- και αποτελεί το επιστέγασμα σκληρών και ακάματων προσπαθειών ανθρώπων της Ξάνθης, τα τελευταίο δύο χρόνια, που πιστεύουν στο καταναλωτικό κίνημα και την ενεργοποίηση της καταναλωτικής συνείδησης για τα τοπικά προϊόντα.
Στην ΕΡΤ Κομοτηνής μιλώντας ο πρόεδρος Κώστας Φιλιππίδης, υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο παντοπωλείο θα αποτελεί ένα βήμα για να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους οι τοπικοί παραγωγοί της Θράκης ολόκληρης και να μπορούν εύκολα να τα βρουν οι καταναλωτές.
Επίσης ο κ. Φιλιππίδης κάλεσε το αγοραστικό κοινό σε μια γνωριμία με το κατάστημα και τους παραγωγούς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου θα υπάρχει μια μικρή γιορτή.
Τέλος κάλεσε όσους μπορούν να βοηθήσουν παρέχοντας εξοπλισμό καταστήματος στο παντοπωλείο.

Περιβάλλον
Παράταση για 1 χρόνο στους φορείς προστατευόμενων περιοχών
Αισιόδοξα τα νέα για τους φορείς διαχείρισης προστατεύομενων περιοχών, καθώς πήρε παράταση για άλλον ένα χρόνο η νομοθεσία για την αλλαγή της Αρχιτεκτονικής του συστήματος των προστατεύομενων περιοχών.
Στους πρώτους 6 μήνες θα γίνει η διαβούλευση με τους φορείς για τη μορφή που θα έχει το νέο σύστημα και ποιος θα είναι ο τρόπος χρηματοδότησης του. Στο δεύτερο εξάμηνο αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Δ/ντης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου ΑΜ-Θ, Μάνος Κουτράκης.
Στον απολογισμό των δράσεων για τη χρονιά που φεύγει ως κορυφαίες δράσεις ο κ. Κουτράκης κατέταξε το σήμα ποιότητας που όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες και αγρότες επιθυμούν να αποκτήσουν. Επίσης στα θετικά της χρονιάς συμπεριέλαβε και την ανανέωση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα με ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, που διαθέτουν δημιουργικές ιδέες.
«Ευχή για την νέα χρονιά είναι να συνεχισθούν οι συνεργατικές δραστηριότητες φορέα, κοινωνίας και αυτοδιοίκησης.

Αυτοδιοίκηση-Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις

Αναβιώνει σήμερα το έθιμο των Μωμογερίων
Αναβιώνει σήμερα στις 5 το απόγευμα το έθιμο των Μωμογερίων, το σήμα κατατεθέν, της ποντιακής κουλτούρας για τον αποχαιρετισμό του παλιού χρόνου και της υποδοχής του νέου, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.
Οι Μωμόγεροι θα τρέξουν στους δρόμους της πόλης, υπό των ήχων των κουδουνιών, της ποντιακής λύρας και του νταουλιού, για να προστατέψουν τη νύφη από τον Αράπη.
Ο συμβολισμός αυτός έχει να κάνει με την αναγέννηση της Φύσης.
Ο χορός των Μωμογερίων θα συνοδευθεί από άφθονη σάτυρα και ευχές για «Υείαν και ευλοΐαν και καλοχρονίαν».

Με Ζεστό ρακόμελο αποχαιρετούν το 2016 οι Μελισσοκόμοι
Ζεστό ρακόμελο θα κερνάνε σήμερα από τις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής τα μελή του μελισσοκομικού συλλόγου Κομοτηνής ¨Το Κεντρί” αποχαιρετώντας με αυτό τον τρόπο το 2016 και ευχόμενοι Χρονιά Πολλά και Καλή Χρονιά τους περαστικούς .

Μουσικοχορευτική Εκδήλωση των ΑΛμα Λίμπρε
Στις 9:30 σήμερα το βράδυ στη Λέσχη Κομοτηναίων, ο πολιτιστικός σύλλογος Αλμα Λίμπρε, υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά εκδήλωση με τίτλο «Αποχαιρετώντας το χρόνο με ένα τάνγκο 8».
Στην εκδήλωση θα φιλοξενηθεί ζωντανή ορχήστρα τάνγκο και το χορευτικό ζευγάρι Διονύσης Θεοδωρόπουλος και Χλόη Θεοδωροπούλου από την Αθήνα.
Το Σάββατο παραμονη Πρωτοχρονιάς από τις 10 έως τις 11 το πρωΐ στην κεντρική πλατεία, η Φιλαρμονική του Δήμου Κομοτηνής μαζί με το τμήμα Αιγείρου, υποδέχεται μουσικά το νέο χρόνο, με πρωτοχρονιάτικες μελωδίες.
Στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία, θα λάβει χώρα η
εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης ΜΑρωνείας και Κομοτηνής, με τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων.

Αθλητική Ενημέρωση
Φιλικός αγώνας παλαιμάχων – Πυροσβεστών για τα παιδικά χωριά SOS
Ο Πολιτιστικός-Αθλητικός Σύλλογος Πυροσβεστών Ν.Ξάνθης με χαρά αποδέχτηκε την πρόταση των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών Ξάνθης «ο Δημόκριτος» για την συνδιοργάνωση ποδοσφαιρικού φιλανθρωπικού αγώνα με σκοπό την ενίσχυση σε τρόφιμα και ρούχα του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης.Το παιχνίδι θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης (π.Σφαγεία Ξάνθης) σήμερα και ώρα 15:00.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Θα υπάρχουν 5 σταθμοί συγκέντρωσης τροφίμων και ρούχων για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, διακοπες ρευματος, εορταστικο ωραριο, Καλή Χρονιά, χλμ, δεη, αλεξανδρουπολη, Πρωτοχρονιά, δευακ, συριζα, ige, ισχύ, συγκεκριμένο, νέα, μωμόγεροι, αθηνα, σχολεια, sos, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, χριστουγεννιατικες βιτρινες, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ωραριο καταστηματων, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, διακοπη ρευματος, Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου, Τελετή Έναρξης, αλλαγη ωρας 2012, χρονια πολλα, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, γιορτη σημερα, ρακομελο, βημα, δωρα, ευχες, μνημειο, πυροσβεστικη, ρουχα, σισμανογλειο, τα νεα, χλοη, χορος, ωρα, αγορα, αναγεννηση, βραδυ, γεφυρα, γινει, γινεται, γινονται, γνωριμια, δευτερο, δεντρα, δευακ, διδακτρα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, εγνατια, εγγραφη, εγγραφες, εγχειρημα, εδαφος, εθιμο, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, ετος, ζωη, ιδεες, υπηρχαν, ισχυει, η τελετη, εικονα, κτιριο, λεσχη, λιβανι, λυρας, μηνες, μορφη, μωμόγεροι, νυφη, οχηματων, παιδικα, παιδια, προγραμματα, πορτα, πρωι, τανγκο, ρευμα, ρυθμισεις, σαββατο, σεμιναρια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντηρηση, σφαγεια, τμημα, ισχύ, φαναρι, χλμ, χαρα, ωρες, αγωνας, ανηκει, ατυχος, δοξολογια, εμφαση, γιορτη, χωρα, ige, ηλεκτρονικα, κωστας, νοσοκομειο, ορχηστρα, παιχνιδι, σημα, sos, θεια, θετικα, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα