Ρόδος: Τον Τίτο Πατρίκιο τίμησε ο Δήμος Ρόδου

12:12 27/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον Τίτο Πατρίκιο, έναν από τους σημαντικότερους ποιητές και μία εμβληματική προσωπικότητα της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας, τίμησε χθες ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος.
Tον ποιητή συνόδευαν η φιλόλογος- λογοτέχνης, Χαρά Κοσεγιάν και ο δημοσιογράφος Μηνάς Βιντιάδης, ομιλητές στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, από το Λογοτεχνικό Κέντρο Ρόδου.
Ο δήμαρχος, μιλώντας για τον ποιητή, που πρόσφατα προτάθηκε από τη Γαλλία

για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αναφέρθηκε στην προσωπικότητά του και στην ιστορική διαδρομή του ως αντιστασιακού.
«Η συσσωρευμένη σοφία του, τόνισε, η νιότη του πνεύματός του, η επαναστατικότητα της σκέψης του, η φιλεργία και η απροσδόκητη φρεσκάδα του, είναι τα χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν τη ζωή και την τέχνη του. Η εκφραστική λιτότητα του Τίτου Πατρίκιου και η ελευθερία του λόγου του, αποτελούν τον πραγματικό άυλο πλούτο για τον πολιτισμό μας. Η ποίησή του είναι ποίηση ελπίδας ενός ιδεολόγου, που πίστεψε στον άνθρωπο και στο σύνολό του».
Ο Τίτος Πατρίκιος, ευχαρίστησε για την τιμή που του έκανε ο Δήμος Ρόδου, λέγοντας ότι του δίνει κουράγιο για να συνεχίσει.
Αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στα σχολεία της Ρόδου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το επίπεδο γνώσης των μαθητών και το ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό και τα γράμματα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση ποίησης και πολιτικής, ο Τίτος Πατρίκιος δήλωσε:
«Είναι μια σχέση αντιθετική, αλληλοσυμπληρούμενη και συγκρουσιακή. Άλλοτε γέρνει η ζυγαριά από τη μια μεριά και άλλοτε από την άλλη. Η πολιτική συχνά καθοδηγεί την ποίηση, αυτό όμως μας οδηγεί στην κατάπνιξή της».

Keywords
Τυχαία Θέματα