Ασκήσεις ισορροπίας για τη μετοχή της πιο επικίνδυνης τράπεζας στο κόσμο

12:06 27/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η μετοχή της Deutsche Bank, της πιο επικίνδυνης τράπεζας στο κόσμο κατά το ΔΝΤ, προσπαθούσε να βρεί σημείο ισορροπίας την Τρίτη το μεσημέρι μετά την μεγάλη βουτιά στη προηγούμενη συνεδρίαση αλλά εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες στην επενδυτική κοινότητα γιατί ίσως χρειασθεί ανακεφαλαιοποίηση.

Η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας

της Γερμανίας ήταν πάνω 0,09% στα 10,56 ευρώ στις 11:35 μ.μ. ώρα Ελλάδος, καταγράφοντας απώλειες άνω του 50% από την αρχή της χρονιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να έχει υποχωρήσει στα 14,55 δισ. ευρώ.

Η γερμανική τράπεζα αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό στη λιανική τραπεζική στη Γερμανία και χάνει έσοδα, όπως κι άλλες τράπεζες, από την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, ενώ αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την πώληση τοξικών, στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων στο παρελθόν.

Η Deutsche Bank πιστεύει ότι θα συμβιβασθεί με τις αμερικανικές αρχές για ένα πολύ χαμηλότερο ποσό, κοντά στα 3 δισ. δολάρια που έχουν πληρώσει κι άλλες τράπεζες, ώστε να έχει το περιθώριο να κλείσει κι άλλες νομικές εκκρεμότητες με άλλους, χρησιμοποιώντας τα 5,5 δισ. δολάρια που έβαλε στην άκρη γι’αυτό τον σκοπό τον περασμένο Ιούνιο.

Ομως, οι επενδυτές ανησυχούν γιατί αφενός κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο, αφετέρου γιατί η τράπεζα έχει ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο παραγώγων που είναι ενδεχόμενη πηγή προβλημάτων.

Επομένως, η Deutsche Bank ίσως χρειασθεί νέα κεφάλαια και αυτό δεν αρέσει στους μετόχους της που έβαλαν 9,5 δισ. ευρώ σε δυο διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2014. Το ενδεχόμενο κρατικής κεφαλαιακής ένεσης δεν μπορεί να αποκλεισθεί αν οι ιδιώτες επενδυτές δεν ανταποκριθούν σε ενδεχόμενο κάλεσμα.

Πάντως, οι επικεφαλής της τράπεζας επιμένουν πως δεν θα χρειασθούν νέα κεφάλαια και προχωρούν στις πωλήσεις θυγατρικών στη Γερμανία (PostBank), τηn Βρετανία και αλλού για να τα αντλήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα