Ρευστοποιήσεις σε ελληνικά ομόλογα, μετοχές λόγω ΔΝΤ

19:11 30/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων ενισχύθηκε την Δευτέρα και το χρηματιστήριο της Αθήνας υποχώρησε στον απόηχο των διαρροών που θέλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αναφέρεται σε έκθεσή του στην εκρηκτική δυναμική του χρέους της χώρας. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν επίσης τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης λόγω ενίσχυσης του πληθωρισμού στη Γερμανία.

Σύμφωνα

με τους Financial Times, η τελευταία ετήσια έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα προκαλεί αμφιβολίες για τη συνέχιση της παρουσίας του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη για την εκταμίευση νέας δόσης προς την Ελλάδα. Ο ίδιος υποστήριξε, σύμφωνα με το Reuters, πως το ΔΝΤ δεν χρειάζεται να προσφέρει κεφάλαια αλλά είναι αναγκαία η τεχνογνωσία του.

Η απόδοση τoυ 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου είχε ανέλθει στο 7,66% το απόγευμα της Δευτέρας από 7,13% την Παρασκευή και 6,9% στις 25 Ιανουαρίου.

Η απόδοση του ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 6,5% μετά την έγκριση του ΔΣ του ESM για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

Ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας υπέστη απώλειες 3,53%, υποχωρώντας στις 614,08 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 58 εκ. ευρώ.

Ομόλογα Ευρωζώνης-γερμανικός πληθωρισμός

Ομως, πιέσεις δέχονταν επίσης οι τιμές των κρατικών ομολόγων σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης με αποτέλεσμα την άνοδο των αποδόσεων τους μετά την ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία πλησίασε το 2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Τα ομόλογα της περιφέρειας και κυρίως της Πορτογαλίας επλήγησαν περισσότερο.

Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου είχε σκαρφαλώσει στο 4,2% το αργά απόγευμα της Δευτέρας παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα της χώρας μπορούν να αγορασθούν από την ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

O πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ανήλθε στο 1,9% τον Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013 και βρίσκεται πλέον στο επίπεδο που επιθυμεί η ΕΚΤ.

Η άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία ενίσχυσε την εντύπωση στην αγορά ότι η ΕΚΤ θα περιορίσει τις αγορές ομολόγων στα πλαίσια του QE, ασκώντας πιέσεις στις τιμές τους και αύξηση των αποδόσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ της τιμής των ομολόγων και της απόδοσή τους. Οταν υποχωρούν οι τιμές, αυξάνονται οι αποδόσεις και το αντίστροφο.

Keywords
Τυχαία Θέματα