Πέθανε η γραμματέας του Γκέμπελς

17:36 30/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Tην Παρασκευή 27 Ιανουαρίου -Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος- πέθανε σε ηλικία 106 ετών, η πρώην γραμματέας του υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ ,Γιόζεφ Γκέμπελς (για την περίοδο 1942-1945).

Τη συγκεκριμένη πληροφορία έδωσε σήμερα ο δημιουργός ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Μπρουνχίλντε Πόμζελ. ο Κρίστιαν Κρένες, που υπογράφει την ταινία «A German Life» («Μια Γερμανική Ζωή»), ανέφερε ότι η Πόμζελ πέθανε σε οίκο ευγηρίας του Μονάχου. Η ίδια εργάστηκε για τρία χρόνια ως γραμματέας και στενογράφος του Γκέμπελς. Ωστόσο, επέμενε

ότι δεν είχε ιδέα για το Ολοκαύτωμα, που στοίχισε τη ζωή σε έξι εκατομμύρια Εβραίους.

Γεννημένη τον Ιανουάριο του 1911, η Πόμζελ εργάστηκε κατά τα τελευταία χρόνια της εφηβείας της ως κειμενογράφος για έναν Εβραίο ασφαλιστή, προτού αναλάβει μια ανάλογη θέση για έναν δεξιό συγγραφέα.

Όπως αναφέρει το BBC, παρότι ισχυριζόταν ότι ανέκαθεν υπήρξε απολιτική, η πρώην γραμματέας του Γκέμπελς εντάχθηκε στους κόλπους του ναζιστικού κόμματος όταν αυτό ανέλαβε την εξουσία το 1933, για να πιάσει κυβερνητική δουλειά στο γερμανικό εθνικό ραδιόφωνο.

Η ίδια είχε πει, ότι οι ικανότητές της ως δακτυλογράφου, ήταν που της εξασφάλισαν την θέση στο γραφείο του τότε υπουργού Προπαγάνδας.

Στο τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η Πόμζελ αιχμαλωτίστηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα και πέρασε τα επόμενα πέντε χρόνια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προτού προσληφθεί στο γερμανικό ραδιόφωνο το 1950, όπου εργάστηκε για τα επόμενα 20 χρόνια.

Μέχρι το 2011 που έδωσε μια συνέντευξη σε εφημερίδα και στη συνέχεια, στο ντοκιμαντέρ του 2016, η ίδια δεν μιλούσε ανοιχτά για την θητεία της ως γραμματέα του Γκέμπελς.

«Δεν γνωρίζαμε τίποτα», αναφέρει σχετικά με το ολοκαύτωμα, μιλώντας στην ταινία. «Ήμασταν όλοι παγιδευμένοι σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης», δήλωσε για το ολοκληρωτικό καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ.

Τη στιγμή της πτώση του Ναζιστικού Καθεστώτος, ήταν μια από τους τελευταίους αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στον εσωτερικό κύκλο των Ναζί.

Ο σκηνοθέτης ο οποίος επιβεβαίωσε τον θάνατό της Πόμζελ στο AFP, δήλωσε ότι η ίδια είχε πλήρη διαύγεια μέχρι το τέλος της ζωής της. Συμπληρωματικά, ο Κρένες ανέφερε ότι εφέτος πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις της, το οποίο θα είναι βασισμένο στις συνεντεύξεις που του παραχώρησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η φωτογραφία είναι στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «A German Life»

Keywords
Τυχαία Θέματα