Γ. Μουζάλας: Άμεση διερεύνηση των αιτιών για τους θανάτους στη Μόρια

18:10 30/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συναγερμό στην κυβέρνηση και πυρά σε αυτήν από την αντιπολίτευση, δημιούργησε ο τρίτος θάνατος πρόσφυγα στη Μόρια της Λέσβου.

«Οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν του θανάτους στην Μόρια και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη», επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος δήλωσε συντετριμένος για το γεγονός. Κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης, τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να αποσυνδέσει τους θανάτους από το γεγονός του υπερπληθυσμού στο Κέντρο Υποδοχής και

Ταυτοποίησης και πρόσθεσε ότι το υπουργείο περιμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων για να προβεί εκ νέου σε ενημέρωση.

Επίσης ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσες τέσσερα μέτρα για την μείωση της μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει η τοποθέτηση νέων μεγάλων θερμαινόμενων σκηνών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε ένα οικόπεδο δίπλα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Το οικόπεδο είχε αρχικά νοικιασθεί από τον Δανέζικο Ερυθρό Σταυρό για την ψυχαγωγία των προσφύγων. Εκεί θα τοποθετηθούν είτε μία μεγάλη σκηνή και 20 – 30 μικρότερες, είτε δύο μεγάλες σκηνές. Κάθε μία από τις μεγάλες σκηνές μπορεί να φιλοξενήσει 150 άτομα, ενώ συνολικά ο στόχος του υπουργείου είναι να μεταφερθούν στο οικόπεδο αυτό μέχρι 400 άτομα, «ανάλογα όμως με το έδαφος», όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Μουζάλας.

Επίσης, σήμερα μεταφέρθηκαν άλλοι 50 πρόσφυγες και μετανάστες στο αρματαγωγό πλοίο «Λέσβος», ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνται εκεί στους 200.

Εξάλλου, το υπουργείο μεταφέρει σήμερα 300 άτομα από τη Μόρια στο Καρά Τεπέ. Ο Γιάννης Μουζάλας άφησε αιχμές για τη διαχείριση του Καρά Τεπέ, καθώς «αποδεικνύεται ότι είχε χωρητικότητα που δεν μας έδιναν. Κάναμε άτυπο έλεγχο και διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν χώροι, οι οποίοι μέσα στα πλαίσια πιθανώς των αρνήσεων δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, τη διαχείριση του Καρά Τεπέ έχει αναλάβει ο δήμος Λέσβου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τέλος, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει εκ νέου έκκληση στους ξενοδόχους του νησιού να παραχωρήσουν δωμάτια «για να αδειάσουμε χώρο από τη Μόρια και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη δημιουργία καινούριων εγκαταστάσεων εκεί». Σύμφωνα με τον υπουργό, έπειτα από παρεμβάσεις της διευθύντριας της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Ανθής Καραγγελή, στις αρχές Ιανουαρίου άρχισαν να ανοίγουν ξενοδοχεία για τη φιλοξενία προσφύγων και σήμερα 400 άτομα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία.

Τη βαθιά τους οδύνη για το νέο θάνατο, τον τρίτο κατά σειρά μέσα σε μία εβδομάδα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, εκφράζουν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, με ανακοίνωσή τους.

«Είναι εξωφρενικό να μετράμε τρεις θανάτους μέσα σε μία εβδομάδα», τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Τη θλίψη του για τον τρίτο κατά σειρά θάνατο στη Μόρια, εκφράζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

«Η Αμυγδαλέζα ήταν κολαστήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Μόρια που έχουν πεθάνει 3 άνθρωποι σε 7 μέρες είναι απλά Δευτέρα!», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter o εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας.

«Έγκλημα διαρκείας συντελείται στο κολαστήριο της Μόριας» καταγγέλλει το ΚΚΕ.

«Η συνεχιζόμενη τραγωδία στη Μόρια ήταν πλήρως προβλέψιμη. Καμία ανθρώπινη ζωή δεν είναι αναλώσιμη» δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε σχόλιό της η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρει: «Δυστυχώς όσα γράψαμε στην χτεσινή μας ανακοίνωση επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο. Αναμένουμε την παραίτηση των υπευθύνων και την παρέμβαση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Επιτέλους λίγη ντροπή!».

«Αναρωτιόμαστε στους πόσους θανάτους θα ξυπνήσει η κυβέρνηση. Υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις στο πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών. Ελπίζω κάποια στιγμή η κυβέρνηση να αποφασίσει να συζητήσει σοβαρά τις δικές μας προτάσεις και να αξιοποιήσει με το σωστό τρόπο τα χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Σχετικές ειδήσεις:

Και τρίτος νεκρός στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια

Τρίτος νεκρός στη Μόρια-Έρευνες για τα αίτια των θανάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα