Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τα απόβλητα

15:01 7/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα απόβλητα και χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως στην εφαρμογή της νομοθεσίας επέβαλε, την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το Δικαστήριο είχε διαπιστώσει για πρώτη φορά την παράβαση της Ελλάδας με απόφαση του 2009,ενώ παρά την προθεσμία που είχε θέσει ως τον Μάρτιο του 2013

για τη λήψη μέτρων, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Ως εκ τούτου η Κομισιόν παρέπεμψε τη χώρα εκ νέου στο Ευρωπαϊκο Δικαστήριο με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου και χρηματικής ποινής.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η χώρα μας δεν είχε ακόμη υιοθετήσει ειδικό σχέδιο για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων ούτε είχε δημιουργήσει ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διαθέσεως των επικίνδυνων αποβλήτων ή θέσει σε εφαρμογή διαχείριση των «ιστορικών αποβλήτων» (παλαιών αποβλήτων προσωρινώς αποθηκευμένων σε χώρους μη προοριζόμενους προς τούτο) σύμφωνη με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Χαρακτηρίζει δε, την παράβαση αυτή «ιδιαιτέρως σοβαρή«, καθώς θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να επιφέρει βλάβη στο περιβάλλον.

Πηγή ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα