Λακκοτρύπης: Στόχος ο συντονισμός με Ελλάδα και Ισραήλ

Στόχος της τριμερούς συνάντησης στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας ΚύπρουΕλλάδαςΙσραήλ θα είναι ο καλύτερος συντονισμός στα θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις, μετά την Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών

Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι στη συνάντηση θα εξεταστούν τα θέματα υποδομών, των αγωγών φυσικού αερίου East-Med από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ελλάδα και το θέμα κοινού ενδιαφέροντος, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - ΚύπρουΕλλάδας.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι θα γίνει και μια άλλη ξεχωριστή συνάντηση του εντός Οκτωβρίου με τον ομόλογο του Ισραήλ.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα είναι εκτός συζήτησης το θέμα του αγωγού East-Med, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “μαζί με τις υπόλοιπες επιλογές που εξετάζονται και είναι αυτό υπό εξέταση”, προσθέτοντας ότι “η μελέτη βιωσιμότητας που είναι αυτή την στιγμή σε εξέλιξη θα μας καταδείξει τόσο την τεχνική όσο και την οικονομική βιωσιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος”.

“Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιος δεν μπορεί να προγραμματίζει με τις σημερινές ποσότητες που έχουν ανακαλυφθεί αλλά να είναι προετοιμασμένος για οποιεσδήποτε ανακαλύψεις στο μέλλον”, πρόσθεσε.

Κληθείς να εξηγήσει τί περιλαμβάνει το East-Med, ο Υπουργός είπε ότι είναι έργο κοινού ενδιαφέροντος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε αυτό το στάδιο χρηματοδοτούνται, όπως είπε, οι μελέτες βιωσιμότητας για αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος θα φεύγει από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, ΙσραήλΚύπρου, και θα καταλήγει στην Ελλάδα για διοχέτευση του στις αγορές της Ευρώπης.

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Σε παρατήρηση ότι στην Ελλάδα δίδεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση ΙσραήλΚύπρουΕλλάδας είναι το δεύτερο έργο, σημειώνοντας ότι ο φορέας υλοποίησης που είναι ιδιωτική εταιρεία έχει καταθέσει την επενδυτική της πρόταση και στους ρυθμιστές των τριών χωρών που στην περίπτωση της Κύπρου είναι η ΡΑΕΚ.

Ανέφερε ότι η επενδυτική πρόταση είναι υπό μελέτη και θα είναι βασικό ένα βασικό μέρος της συζήτησης που θα γίνει στην Αθήνα και πρόσθεσε τα χρονοδιαγράμματα για αυτό το έργο είναι, σύμφωνα με την επενδυτική πρόταση, σύνδεση ΙσραήλΚύπρου το 2019, σύνδεση Κρήτης – Αττικής το 2020 και σύνδεση ΚύπρουΚρήτης – που είναι και η δυσκολότερη γεωλογικά διαδρομή – το 2022.

Η συζήτηση για τον τουρισμό στη βάση προγραμματισμού

Ερωτηθείς κατά πόσον η συζήτηση μεταξύ όλων των φορέων του τουρισμού στις 19 Σεπτεμβρίου θα γίνει και επί της βάσης ολοκλήρωσης της μελέτης των Ισπανών, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι θα γίνει περισσότερο επί της βάσης της τρέχουσας χρονιάς και προγραμματισμό για το 2017.

Είπε ακόμη ότι το 2016, πέρα από τα οικονομικά οφέλη θα μας καταδείξει οποιαδήποτε προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τους αυξημένους αριθμούς αφίξεων που είχαμε φέτος.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση θα υπάρξει και προγραμματισμός και μια πρώτη γεύση των κρατήσεων της επόμενης χρονιάς.

Δεν υπάρχουν νέα για το καζίνο

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δεν έχουμε οποιονδήποτε νέο αίτημα για παράταση, προσθέτοντας ότι η προθεσμία λήγει 5 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει πληροφόρηση για δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προσφοροδότες στην εξασφάλιση γης είτε στη Λεμεσό είτε στην Λάρνακα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “είχαμε γραπτή ενημέρωση από τους δύο από τους συνολικά τρεις, ότι αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες στην εξεύρεση γης για την πρόταση τους.

“Αυτός ήταν και ο λόγος που δώσαμε παράταση από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης των προτάσεων”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα