Παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα του Β. Αυδίκου

20:27 7/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη μεταπολεμική Πρέβεζα ταξίδεψαν σήμερα οι Λαρισαίοι που παρακολούθησαν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Βαγγέλη Αυδίκου «Οι τελευταίες πεντάρες». Το βιβλίο όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο συγγραφέας αναφέρεται στα προεόρτια του εμφυλίου πολέμου, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάστηκαν μέσω της τυφλής βίας.

«Οι πληγές δεν κλείνουν με το κλείνουμε τα μάτια και να σβήνουμε τις σελίδες της ιστορίας. Χρειάζεται να θυμόμαστε για να τιμήσουμε όσους έχασαν τη ζωή τους,

εκείνους που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο των σκοπιμοτήτων», επεσήμανε ο κ. Αυδίκος, ο οποίος πρόσθεσε παράλληλα ότι το βιβλίο έχει ως στόχο να προβληματίσει τους αναγνώστες του για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την αιματοβαμμένη εκείνη περίοδο.

Στο επίκεντρο του μυθιστορήματος είναι η «Παργινόσκαλα», ένα σημείο αναφοράς για την Πρέβεζα με τον συγγραφέα να ταξιδεύει τους αναγνώστες πίσω στο χρόνο και στην εποχή του εμφυλίου.
Το μυθιστόρημα του Β. Αυδίκου αναφέρεται στα γεγονότα της Παργινόσκαλας τον Σεπτέμβριο του 1944, λίγο πριν τα Δεκεμβριανά της Αθήνας, οπότε και εκτελέστηκαν σαρανταοχτώ πολίτες και ανάμεσά τους νεαροί που συγκροτούσαν την ΕΠΟΝ. Ακολούθησαν τα αντίποινα από τον ΕΛΑΣ που εκτέλεσε σαράντα ντόπιους που είχαν δεσμούς με τον ΕΔΕΣ.

Για το βιβλίο μίλησαν η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ε. Αναστασοπούλου, ο αρχιτέκτονας, καθηγητής εφ. Του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ν. Σαμαράς, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβαση η ηθοποιός Χρ. Χρήστου.
Η εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά με τον μουσικό Σωτ. Μαρκούτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα