ΠΓΔΜ: Έκρυθμη η πολιτική κατάσταση στη χώρα

19:17 7/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σκόπια, 07 Μαρτίου 2017 (ΕΡΤ-του ανταποκριτή μας Ν.Φραγκόπουλου)

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απέστειλε επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ , καθώς και σε δύο εταίρους της ΠΓΔΜ, τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία αναφέρεται στην τρέχουσα κατάσταση και σε όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα και ζητά από αυτούς να καταδικάσουν τα αιτήματα των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, όπως αυτά διατυπώνονται στην αποκαλούμενη πλατφόρμα τους (κοινή διακήρυξη), την οποία υπέγραψαν στις αρχές του Ιανουαρίου, μετά από διαβουλεύσεις στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην επιστολή του αυτή, αναφέρει ότι η πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, στην οποία, μεταξύ άλλων, περιέχεται το αίτημα να καταστεί η αλβανική δεύτερη επίσημη γλώσσα στην ΠΓΔΜ, απειλεί τον ενιαίο χαρακτήρα της χώρας, ενώ κατηγορεί τόσο την Αλβανία όσο και το Κόσοβο για ευθεία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ.

Ο Ιβάνοφ, την περασμένη εβδομάδα, αρνήθηκε να αναθέσει στον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος, σε συνεργασία με τρία αλβανικά κόμματα, εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το απερχόμενο κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία του Ζόραν Ζάεβ με τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ απειλεί τον ενιαίο χαρακτήρα και την εθνική κυριαρχία της χώρας και ως τούτου, αποφάσισε , όπως είπε, να μην δώσει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε δύναμη κόμματος στη χώρα, μετά την αποτυχία του Νίκολα Γκρούεφσκι να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ να ανακαλέσει την απόφασή του αυτή και να αναθέσει στον Ζόραν Ζάεβ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ωστόσο αυτός δεν δείχνει διατεθειμένος να. υπαναχωρήσει..

Η μόνη χώρα που δείχνει κατανόηση για τις ενέργειες του προέδρου της ΠΓΔΜ είναι η Ρωσία, η οποία κατηγόρησε την Αλβανία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ότι επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν μια “φιλοαλβανική” κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ και κάλεσε τη Δύση να σταματήσει τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Την ίδια στιγμή εκφράζονται ανησυχίες ότι η βαθιά πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ μπορεί να μετατραπεί σε διεθνοτική κρίση και να πυροδοτήσει τις ήδη εύθραυστες σχέσεις μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ να μην παίζουν με τη φωτιά και να μην επιτρέψουν η πολιτική κρίση στη χώρα να μετατραπεί σε διεθνοτική κρίση, η οποία, όπως είπε, θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα