Ν. Βούτσης: Θα πρέπει να έχουμε πιο καθαρή τη μνήμη απέναντι στη λήθη

11:08 30/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την έκθεση «Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση», που φιλοξενείται στο κτίριο του παλιού Ελληνικού Προξενείου επί Ιταλοκρατίας, εγκαινίασε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Σημειώνεται ότι η έκθεση καλύπτει την περίοδο από την έναρξη της Ιταλικής Κατοχής έως και λίγο μετά την Ενσωμάτωση με υλικό που αποτελείται από αναπαραγωγές φωτογραφιών, εγγράφων και εντύπων.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφέρθηκε

στη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει η Βουλή για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης.
«Θα πρέπει να έχουμε όσο πιο καθαρή τη μνήμη απέναντι στη λήθη για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης σε όλες τις πτυχές, χωρίς μονομέρειες, χωρίς εμμονές, χωρίς αποκρύψεις».
Ο Νίκος Βούτσης, μίλησε για τους αγώνες των Δωδεκανησίων, επισημαίνοντας ότι κατέστησαν αναπόδραστο το γεγονός της εθνικής επανένωσης και αποτελούν σημαντικά διδάγματα και σημείο αναφοράς για το μέλλον.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στην ομιλία του τόνισε ότι το Ελληνικό Προξενείο στα χρόνια της μαύρης σκλαβιάς αποτελούσε την ανοιχτή αγκαλιά της πατρίδας, το στήριγμα καρτερίας του λαού της Δωδεκανήσου.
Επισήμανε ότι το ιστορικό κτίριο του Προξενείου σταμάτησε να λειτουργεί στις 28 Οκτωβρίου του 1940, με την ανάκληση του τελευταίου Έλληνα Προξένου, για να ξαναλειτουργήσει ακριβώς 77 χρόνια μετά, με τα εγκαίνια της έκθεσης.
Ο Δήμαρχος Ρόδου επεσήμανε την βαρύτητα της επίσκεψης του Πρόεδρου της Βουλής στη Ρόδο, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η παρουσία του στη Ρόδο, τιμά και καταξιώνει τον θεσμικό του ρόλο και ενδυναμώνει τη Δημοκρατία.
«Η επανενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, σφράγισε την ιστορία της Ελλάδας και καθόρισε την στρατηγική γεωπολιτική της θέση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ως εξωτερικό σύνορο της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δίνει το δικαίωμα στην πατρίδα μας να αξιώνει τον απαιτούμενο σεβασμό και τη δύναμη του ρυθμιστή των διεθνών εξελίξεων».
Σε ένδειξη τιμής, ο δήμαρχος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, ένα έργο, αντάξιο της ιστορικής επετείου, μία ιστορική φωτογραφία η οποία αποτυπώνει την υπερηφάνεια των Ελεύθερων Δωδεκανησίων, κρατώντας την Ελληνική Σημαία, στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου.
Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα