"11": Το pagenews.gr στην πρεμιέρα της παράστασης (pics)


Θα το πούμε για μια ακόμη φορά. Το pagenews.gr αγαπά τις ποιοτικές δουλειές και θέλει να προτείνει στο αναγνωστικό του κοινό θεάματα και εκδηλώσεις που αποτελούν τροφή για σκέψη, ευφραίνουν τη ψυχή και ανοίγουν τους ορίζοντές μας.

Γι’ αυτό και επιλέγουμε πάντα την αφρόκρεμα όσων συμβαίνουν προκειμένου να αισθανθείτε «ασφαλείς» πως οι επιλογές μας είναι ποιοτικές και άξιες ενδιαφέροντος.

Τα κριτήριά μας κάθε φορά είναι διαφορετικά αλλά στόχος είναι να προβάλουμε ό,τι ξεχωρίζει και αξίζει το χρόνο και τα χρήματά σας. Επενδύουμε στον πολιτισμό διότι μπορεί να βοηθήσει στην έξοδο

της χώρας από την κρίση αξιών κάτι που αποτελεί μεγάλη αναγκαιότητα, τη σήμερον ημέρα…

Γράφει η ‘Επη Τρίμη

Παρευρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης «11» στο θέατρο Λύχνος, σε σκηνοθεσία του Ιάκωβου Μυλωνά. Το θέατρο ήταν κατάμεστο από κόσμο που αδημονούσε να δει την εν λόγω παράσταση. Λόγω δε του μεγέθους του θεάτρου και της θεματικής του, η επιλογή ενός μικρού χώρου αποτελεί συν. Νιώθεις το αίμα σου ως θεατής, να ρέει γρηγορότερα στις φλέβες σου, μπαίνεις στο πετσί των ηθοποιών και αισθάνεσαι τα vibes που απορρέουν από την όλη πλοκή και τους συντελεστές να σε συνταράσσουν και να αποτελούν τροφή για σκέψη και εσωτερική αναζήτηση.

Τί είναι το sex trafficking;

Υπάρχουν 27 εκατομμύρια άνθρωποι που στον 21ο αιώνα είναι θύματα της σύγχρονης εργασιακής και σεξουαλικής δουλείας παρά τη θέλησή τους, στην κερδοφόρα «μπίζνα» που ονομάζεται εμπορία ανθρώπων (sex trafficking). Το εμπόριο λευκής σαρκός είναι ένα οργανωμένο έγκλημα που εκμηδενίζει τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του. Βάζει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική του υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα είναι η πρωταρχική είσοδος για τα διακινούμενα θύματα εμπορίας ώστε να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς «φιλοξενεί» το 90% όλων των παράνομων μεταναστεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί αξίζει η παράσταση «11»;

Διότι αφυπνίζει το κοινό που ηθελημένα κλείνει τα μάτια και σιωπά. Αποτελεί γροθιά στο στομάχι επιβάλλοντάς μας να μην αδιαφορούμε και να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Δεν είναι μακριά όλα αυτά που αναφέρω. Θα μπορούσες να βρίσκεσαι στη θέση κάθε κακοποιημένου ατόμου. Θα μπορούσα να είμαι εγώ, η κόρη σου, η αδερφή σου, η ανιψιά σου, η ξαδέρφη σου, η φίλη σου...

Υπόθεση:

Το "11" της Μίρκας Στρατικοπούλου, είναι μια ιστορία εκδίκησης που έχει να κάνει με το εμπόριο κοριτσιών για σεξουαλική εκμετάλλευση. Δύο κορίτσια, απ’ τα οποία το ένα, έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και σκοτώνουν όλα τα αποβράσματα του υποκόσμου, που ασχολούνται με το εμπόριο κοριτσιών. Η αστυνομία όμως είναι στα ίχνη τους. Και η κοινωνία τι θα κάνει; Θα τις τιμωρήσει ή θα τις δικαιώσει; Ποια θέση θα πάρει;

Εσύ, ποια θέση θα έπαιρνες; Με την τελευταία ερώτηση, το έργο βάζει τους θεατές, να σκεφτούν αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα, που έχει ως θύματα εκατομμύρια κορίτσια και δυστυχώς επιφέρει τρισεκατομμύρια στους εμπόρους.



Ο κ. Ιάκωβος Μυλωνάς

Μετά το τέλος της παράστασης ο σκηνοθέτης Ιάκωβος Μυλωνάς δήλωσε αποκλειστικά στο Pagenews τα εξής: «εσύ, τί θέση θα έπαιρνες; Αν σε είχαν κλεισμένη σ’ ένα δωμάτιο επί χρόνια, σε βίαζαν, σε βασάνιζαν και σε πουλούσαν και κάποια στιγμή το έσκαγες, δεν θα ήθελες να εκδικηθείς;

Ή αν συνέβαινε σε κάποιο άτομο που γνώριζες ή που είχες δει ή που είχες ακούσει γι’ αυτό; Τί θα έκανες γι αυτό; Μην περιμένεις να σου πω εγώ, αυτό θα πρέπει να το σκεφτείς εσύ. Είναι δικιά σου απόφαση. Το θέατρο σου δείχνει το πρόβλημα και μια κάποια λύση. Εσύ, τί σκέφτεσαι; Τί θα ήθελες;

Μπορεί και να μη σε νοιάζει. Μπορεί να σκέφτεσαι αν είναι μακριά από μένα, δε με νοιάζει καθόλου. Βέβαια… έτσι δημιουργήθηκαν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και όλες οι καταστροφές που έγιναν σε πολλά κράτη, γιατί οι άνθρωποι είπαν σκασίλα μας, είναι μακριά από μας και δε μας νοιάζει καθόλου.

Έτσι δημιουργήθηκε και η οικονομική κρίση στην πατρίδα μας, γιατί όταν τα βλέπαμε σε άλλες χώρες, λέγαμε τι μας νοιάζει, είναι μακριά από μας. Το θέμα όμως του sex trafficking δεν είναι μακριά από μας. Μπορεί να γίνεται και στο διπλανό διαμέρισμα που ζούμε. Γιατί πραγματικά, έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσο καλά γνωρίζετε τον γείτονα σας;

Θα σας πω εγώ. Πολλές φορές δεν ξέρουμε τι συμβαίνει μέσα στο δικό μας το σπίτι, θα γνωρίζουμε στο διπλανό; Απ’ την άλλη μπορούμε να είμαστε φυσικά κι αυτοί που ακούν κάτι και λένε ‘’δεν το πιστεύω… έπεσα απ’ τα σύννεφα μόλις το άκουσα’’.

Τα κοινωνικά προβλήματα όπως είναι τα ναρκωτικά, η εγκληματικότητα, η σωματεμπορία βρίσκονται δίπλα μας. Απλά πολλές φορές, επιλέγουμε να κλείνουμε τα μάτια μας και να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε. Μέχρι βέβαια να μας χτυπήσουν την πόρτα. Και τότε φυσικά ξαναπέφτουμε απ’ τα σύννεφα.

Αν δεν κάνεις κάτι, είναι θέμα χρόνου κάτι απ’ τα προηγούμενα που αναφέραμε, να σου χτυπήσει την πόρτα. Είναι θέμα χρόνου, όπως έλεγε και ο Μπρεχτ. Είναι θέμα χρόνου όταν κλείνεις τα μάτια, μόλις τα ξανανοίξεις να τα δεις μπροστά σου.

Το θέατρο και τα έργα που ασχολούνται με αυτά τα θέματα προσφέρουν κοινωνικό λειτούργημα γιατί σε φέρνουν αντιμέτωπο με το πρόβλημα, για να αρχίζεις να υποψιάζεσαι πως θα το αντιμετωπίσεις. Είναι σαν εμβόλιο που σου βάζει μέσα σου τον ιό, για να μπορέσεις μετά να αντιμετωπίσεις την ασθένεια.

Θες να κάθεσαι στον καναπέ σου και να τα ξύνεις; Θες να μη σε νοιάζει τίποτα άλλο εκτός απ’ την πάρτι σου και τον μικρόκοσμο σου; Θες να τους γράφεις όλους και να γελάς μ’ αυτά που τους συμβαίνουν; Καλώς. Μην αρχίζεις να κλαίγεσαι όμως, όταν θα συμβεί σε σένα ή στο παιδί σου. Μην αρχίζεις να μιλάς για την σκατοκοινωνία, που δεν κάνει τίποτα να σε βοηθήσει. Αν θέλεις να μένεις αμέτοχος δικιά σου επιλογή. Αν πραγματικά όμως θέλεις να έχεις επιλογή, μη μένεις αμέτοχος».

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η εν λόγω παράσταση βραβεύτηκε από τον Όμιλο για την UNESCO.



Ταυτότητα της παράστασης:
Κείμενο Μίρκα Στρατικοπούλου
Σκηνοθεσία Ιάκωβος Μυλωνάς
Σκηνικά κουστούμια Κωνσταντίνος Μητροβγένης
Καλλιτεχνική επιμέλεια Μαρία Τσολάνα
Φωτισμοί Κίρκη Αθανασιάδου
Βοηθός παραγωγής Κατερίνα Σουίπα

Ερμηνεύουν
Ιάκωβος Μυλωνάς
Αντιγόνη Σταυροπούλου
Γεωργία Γιαννακούδη

Θέατρο Λύχνος, Γκάζι, Ιερά οδός 59 και Χαλκιδικής 83, Τηλ 2110121686
Κάθε Παρασκευή έως 24 Νοεμβρίου στις 21.30
Τιμή Εισιτηρίου: 12€, Φοιτητικό- Άνεργοι 8€

Διάρκεια 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα