Καταλονία: Ρουλέτα με 200.000 δημοσίους υπαλλήλους

11:00 30/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι περίπου 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι της Καταλονίας, οι οποίοι πλέον λογοδοτούν στη Μαδρίτη, αλλά καλούνται σε αντίσταση από την αποπεμφθείσα κυβέρνηση της επαρχίας, είναι οι πρωταγωνιστές κατά την πρώτη εργάσιμη ημέρα από την κήρυξη ανεξαρτησίας και την ανάληψη ελέγχου της επαρχίας από το ισπανικό κράτος.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις απάντησε: «Πιστεύουμε ότι δεν θα διαθέτει τα μέσα για να ηγηθεί μιας παράλληλης κυβέρνησης» και «ελπίζουμε οι δημόσιοι υπάλληλοι

στην Καταλονία να σεβαστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τις εντολές και να διασφαλίσουν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα».

Η Μαδρίτη ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία ανέλαβε ήδη τη διακυβέρνηση της επαρχίας, με εντολή να αποσυρθεί η φρουρά της αποπεμφθείσας κυβέρνησης και να αφαιρεθούν τα πορτρέτα του προέδρου Πουτζντεμόν από τα αστυνομικά τμήματα της επαρχίας.

Police beginning to arrive outside main government buildings in Barcelona. @GMB #Catalonia pic.twitter.com/h3OsZXVXow

— Juliet Dunlop (@julietdunlop) October 30, 2017

«Ο Πουτζντεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της Καταλονίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της αποπεμφθείσας περιφερειακής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες.
Ωστόσο επισήμως ο Πουτζντεμόν δεν έχει εξουσίες, ενώ η γενική εισαγγελία της Ισπανίας αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα νομική διαδικασία εναντίον του για «στασιασμό».

Hundreds of thousands of Spaniards rally in support of national unity in Catalonia's capital Barcelona pic.twitter.com/KCQbaAD18H

AFP news agency (@AFP) October 30, 2017

Σημάδι του διχασμού που επικρατεί στη Καταλονία πριν τις πρόωρες περιφερειακές εκλογές που κήρυξε η Μαδρίτη στις 21 Δεκεμβρίου είναι το γεγονός ότι πολλές χιλιάδες υποστηρικτές της ενότητας της Ισπανίας κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελόνης χθες Κυριακή, ενώ την προηγουμένη δεκάδες χιλιάδες είχαν διαδηλώσει για να εκφράσουν τη χαρά τους για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Καταλονία: Από το δημοψήφισμα στη ρήξη – Το χρονικό της κρίσης

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν έχει τη δυνατότητα να επιβληθεί» και να μετατραπεί «σε κυβέρνηση κράτους, μπορεί ωστόσο να πολεμήσει κατά του άρθρου 155 σίγουρα συμβολικά και να δείξει στο (ισπανικό) κράτος ότι δεν μπορεί να μας επιβληθεί 100%», υποστηρίζουν πηγές του αυτονομιστικού κινήματος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θέλει οι ψηφοφόροι να τιμωρήσουν στις 21 Δεκεμβρίου τους αυτονομιστές για το χάος των τελευταίων εβδομάδων που οδήγησε σε φυγή και τις μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρείες από την Καταλονία.

Ωστόσο, οι ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος προσβλέπουν σε εκλογική νίκη με την οποία θα κερδίσουν τη διεθνή αναγνώριση που δεν έχει εκφραστεί από την κήρυξη της ανεξαρτησίας.

ΠΗΓΗ:GUARDIAN,AFP,AΠΕ

Σχετική είδηση:Μαζική διαδήλωση στη Βαρκελώνη υπέρ της ενότητας (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα