Μια Ρουμάνα στην Κομοτηνή

20:31 6/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Από το πολιτιστικό, ιστορικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι βρέθηκε στην «ήσυχη», όπως λέει Κομοτηνή. Η κα Τζέτα έκανε στην Πρωτεύουσα της Θράκης μια νέα αρχή αφήνοντας πίσω το πολύβουο μα τόσο γνώριμο σε εκείνη Βουκουρέστι. «Σαράντα χρόνια ζωής εκεί δεν είναι λίγα, αλλά η ζωή πάντα κρύβει τις δικές της εκπλήξεις» δηλώνει η Ρουμάνα καλοσυνάτη γυναίκα, κάτοικος της Κομοτηνής πια τα τελευταία

οκτώ χρόνια. Νιώθει ήδη την εργασία της σε ζαχαροπλαστείο του Βουκουρεστίου να μοιάζει μακρινό όνειρο.

«Τζέτα θα πει Γεωργία» λέει κι εξηγεί ότι κάθε Κυριακή πηγαίνει στην Εκκλησία. «Είμαστε κι εμείς Χριστιανοί Ορθόδοξοι » σημειώνει ξανά κι αποκαλύπτει πως η Κυριακάτικη έξοδος δεν είναι η μόνη της καινούργια συνήθεια. Αντιθέτως το καλοκαίρι το ενδιαφέρον της το μονοπωλεί η θάλασσα και την άνοιξη οι βόλτες στη φύση και οι εκδρομές. «Πού και πού πάμε και σε καμία ταβέρνα» δηλώνει βάζοντας στην κουβέντα και τον καινούργιο της σύζυγο. «Μετά από 15χρόνια μοναχικής ζωής, λόγω της απώλειας του πρώτου μου συζύγου, έκανα μια καινούργια αρχή στο πλευρό ενός Έλληνα κι έτσι, όλη μου η ζωή τώρα είναι εδώ στην Ελλάδα».

Παραδέχεται πως η ελληνική κουζίνα έχει εξαιρετικές γεύσεις. Ωστόσο, καταπλήσσει γνωστούς και φίλους με τα δικά της ρουμάνικα πιάτα. Απολαμβάνει την εκτίμηση και την αγάπη της γειτονιάς. «Οι Έλληνες είναι ζεστοί και φιλόξενοι με τον ξένο. Εμένα με δέχτηκαν από την αρχή χωρίς προβλήματα και τώρα, οκτώ χρόνια μετά, στη γειτονιά είμαστε σαν μια οικογένεια, τόσο καλά» δηλώνει και ξεκινά ένα ρουμάνικο τραγούδι. «Η Ελλάδα είναι υπέροχη χώρα. Αν γνωρίσεις τον άλλον, δεν τον φοβάσαι» καταλήγει συμπυκνώνοντας και τη σοφία του δικού της «ταξιδιού».
Φώτο:Η κα Τζέτα από τη Ρουμανία Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα