Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ για θέματα διασποράς

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ πραγματοποίησαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ την πρώτη Τριμερή συνάντηση για θέματα διασποράς.

Οι τρεις χώρες συνεργάζονται, ήδη, σε πολλούς άλλους τομείς, όπως εκείνος της ενέργειας.

Στο μεταξύ η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργηθούν νέες στρατηγικές ισορροπίες, οι οποίες θ’ ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα.Επιζητεί να καταλήξει σε μία ιστορική συμφωνία με το Ισραήλ σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ισραηλινής ΑΟΖ.

Απώτερος

στόχος είναι η Τουρκία ν' απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων για τις δικές της ανάγκες και με αγωγούς, που διαθέτει στο έδαφός της, να διοχετεύει το υπόλοιπο στην ευρωπαϊκή αγορά. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται, ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι τουρκικοί σχεδιασμοί θα πέσουν στο κενό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, σκοπός της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι η αντιμετώπιση θεματων Διασποράς, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου θα έχει συνάντιση με τον Τέρενς Κουϊκ και την υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπε Χοτόβελι για θέματα Αποδήμων αλλά και ευρύτερης συνεργασιας των τριών χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα