Κομοτηνή: Συνταξιούχος στα χρόνια της κρίσης

19:57 6/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα 75 του χρόνια ο συνταξιούχος μανάβης συνειδητοποιεί καθημερινά ότι η σύνταξη του δεν φτάνει για την κάλυψη των εξόδων του. Έτσι πρωί – πρωί βρίσκεται σε ένα μικρό κτήμα που του έχει παραχωρήσει ένας φίλος, το «μπαξέ» του, όπως λέει. Εκεί μαζεύει κρεμμύδια, ρόκα και τσουκνίδες. Τη μικρή του παραγωγή την προωθεί στην λαϊκή της πόλης και σε κάποια εστιατόρια με τα οποία έχει καλή συνεργασία. «Πόσα χρήματα κερδίζετε έτσι;» ρωτάμε τον κύριο Εύθυμη Δραγκούλη κι απαντά πως εισπράττει 20-30 μερικές φορές και 50 ευρώ την εβδομάδα.

Τον συναντήσαμε έξω από το σπίτι του να φορά

ακόμη τις λασπωμένες μπότες και να έχει στα χέρια του τα φρέσκα κρεμμύδια. Έχει να το υπερηφανεύεται για την σωστή δουλειά του. «Χρόνια μανάβης, τη γνωρίζω τη δουλειά, αλλά δεν είναι σωστό για τα χρόνια μας να παίρνουμε τους δρόμους και να μαζεύουμε χόρτα. Γιατί δουλεύαμε τόσο καιρό; Γιατί πληρώναμε εισφορές; » αναρωτιέται και πιάνει να κάνει τους υπολογισμούς. «Έπαιρνα 900 ευρώ και τώρα, κόψε-κόψε, παίρνω 640 ευρώ. Γιατί κόβουν τις δικές μας συντάξεις και όχι τους μισθούς τους; » ρωτά κάνοντας τους υπολογισμούς τους για τη χρονιά που έχει μπροστά του. Από το 1973 μανάβης. Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ σήμερα θυμάται καλά τον αγώνα του για να πληρώσει τις εισφορές του και τώρα, «τώρα που ήρθε η ώρα να απολαύσω τους κόπους, τώρα κάνουν περικοπές» λέει με πίκρα πάλι αδυνατώντας να κατανοήσει αυτή την τακτική.

Όταν ο καιρός το επιτρέπει ο κος Εύθυμης Δραγκούλης δεν στέκεται λεπτό. Αναζητά τη συντροφιά της φύσης και τα δώρα της. «Ο παγετός κατέστρεψε τους ζοχούς, αλλά πού θα πάει, θα ξαναχτυπήσουν πάλι» μονολογεί καθαρίζοντας ρίζα προς ρίζα τη ρόκα που έχει μαζέψει. «Το καλό είναι ότι κοντά στη φύση περνά κανείς ωραία, διώχνει το άγχος, τις άλλες σκέψεις. Ειδικά για μας τους συνταξιούχος η ζωή «κυλά» αλλιώς σε ένα μικρό κτήμα» παρατηρεί και συνεχίζει με κέφι να καθαρίζει την σημερινή του παραγωγή.
Φώτο: Εύθυμης Δραγκούλης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα