Με διευρυμένο μενού ξεκινούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς

15:04 12/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών ξεκινούν την Δευτέρα το απόγευμα με διευρυμένο μενού καθώς στις τεχνικές συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν προστίθενται κι άλλα θέματα που άπτονται των δημοσιονομικών και της δεύτερης αξιολόγησης.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ, επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.

Ερωτηθείσα σχετικά

με τον σκοπό της επίσκεψης, απάντησε πως πρόκειται για μία αποστολή «τεχνικού» χαρακτήρα, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε πως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα τεθεί, επίσης, επί τάπητος κατά την επίσκεψη στην Αθήνα και αποτελεί «μέρος της συνεχιζόμενης, στενής συνεργασίας μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας» σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πάντως, η πρώτη συνάντηση των θεσμών με κυβερνητικά στελέχη στις 3:30 μ.μ. την Δευτέρα αφορά το θέμα της πάταξης της διαφθοράς που δεν εντάσσεται στα 13 εκκρεμή προαπαιτούμενα. Πιθανόν, στη συνάντηση να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

Η δεύτερη συνάντηση που έχει προγραμματισθεί για αργότερα το απόγευμα αφορά το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και ειδικότερα την σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου που είναι ανάμεσα στα 13 προαπαιτούμενα. Σημειώνεται πως οι θεσμοί θα υποβάλλουν έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο EWG.

Η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου δεσμεύθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο Eurogroup να επιταχύνει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος με ορίζοντα το τέλος του μήνα.

Για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) απαιτείται τόσο η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων όσο και η αποπληρωμή συγκεκριμένου ύψους ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

Σημειώνεται ότι το EuroWorkingGroup (EWG) θα συνέλθει στις 29 Σεπτεμβρίου για να εξετάσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Το επόμενο Eurogroup είναι στις 10 Οκτωβρίου.

Αλλα θέματα που αναπόφευκτα θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης είναι η πορεία των δημοσιονομικών και ειδικότερα των εσόδων. Είναι πιθανό να συζητηθεί επίσης το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

Σχετική είδηση: Αρχίζουν οι νέες διαβουλεύσεις με τους θεσμούς

Keywords
Τυχαία Θέματα