Γ. Παντής: «Nα κάνουμε ένα ποιοτικό βήμα στην εκπαίδευση» (audio)

13:51 12/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Παντής μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, με αφορμή τον σημερινό αγιασμό στα σχολεία και την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο κ. Παντής είπε πως τα σχολεία φέτος θα ξεκινήσουν χωρίς προβλήματα

και ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού «για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε κάνει 8.000 προσλήψεις -μέχρι σήμερα το πρωί- πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου χαρακτήρισε μάλιστα την απρόσκοπτη έναρξη του σχολικού έτους «επιστροφή στο αυτονότητο», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μέσα σ’ αυτή τη δυσκολία που ζούμε έχει γίνει στόχος (το αυτονόητο) και είμαστε πολύ χαρούμενοι, που επιτυγχάνεται σήμερα».
Απαντώντας στις ενστάσεις των εκπαιδευτικών για τις προσλήψεις αναπληρωτών, αντί για μόνιμους δασκάλους και καθηγητές, ο κ. Παντής υπογράμμισε: «Οι θεσμοί δεν μας έδωσαν την δυνατότητα προσλήψεων, περιμένουμε το ‘17 να κάνουμε διαγωνισμό για προσλήψεις με στόχο τις 20 χιλιάδες στην τριετία. Δηλαδή, υποθέτουμε μέσα στο ’17 περίπου 10 χιλιάδες. Περιμένουμε να προχωρήσουμε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε μια τέτοια προσπάθεια».

Απαντώντας επίσης σε αιτιάσεις του προέδρου της Διδασκαλικής Ομποσπονδίας, κ. Κικινή, που μίλησε νωρίτερα στην εκπομπή, ο κ. Παντής αρνήθηκε ότι η μείωση κάποιων ωρών διδασκαλίας έγινε για να εξοικονομηθεί προσωπικό, τις απέδωσε σε παιδαγωγικούς λόγους «με την σύμφωνη γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής» και διευκρίνισε ότι οι ώρες, που αφαιρούνται από το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν για επιπλέον εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στην ερώτηση για το πώς θα διδαχθούν φέτος τα Θρησκευτικά, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, απάντησε πως «το μάθημα των Θρησκευτικών θα αυξήσει την ύλη του με καινούργια πράγματα».

Ο κ. Παντής αναφερόμενος στα προβλήματα των κτηριακών εγκαταστάσεων, είπε ότι αυτή η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, αλλά στους δήμους, επισημαίνοντας ότι αυτοί θα πρέπει να λειτουργήσουν πιο συντονισμένα σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, για την αποκατάσταση των κτηρίων στις σχολικές μονάδες.
Στην ερώτηση ποιο θα είναι το στίγμα της φετεινής χρονιάς για το υπουργείο, ο κ. Παντής απάντησε : «Να πάψουμε πλέον να θεωρούμε μεγάλη επιτυχία το αυτονόητο… να κάνουμε ένα ποιοτικό βήμα στην εκπαίδευση…».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα