Λαρισαία ερευνήτρια στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού και του προστάτη

20:04 6/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην έρευνα και αναζήτηση συστήματος μεταφοράς φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, εργάζεται ομάδα επιστημόνων στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Επικεφαλής των ερευνών είναι η Δρ. Ελένη Ευθυμιάδου, Επίκουρος καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία προσφάτως διακρίθηκε για το επιστημονικό της έργο στα «Ελληνικά Βραβεία L’Oreal – Unesco”.

Η κ. Ελένη Ευθυμιάδου με καταγωγή από την Υπέρεια Φαρσάλων Λάρισας, έχει επικεντρώσει

την έρευνά της στην αναζήτηση ενός συστήματος μέσω του οποίου η χορήγηση του φαρμάκου και η θεραπεία του ασθενούς να γίνεται στοχευμένα και αποτελεσματικότερα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας και στην εκπομπή «Ζάχαρη και Αλάτι» με την Κων/να Θεοχαρούλη και τη Μίνα Μαυρογιάννη, μέχρι σήμερα, όταν οι γιατροί δεν μπορούν να δράσουν στοχευμένα με επέμβαση και αφαίρεση του όγκου, οι ασθενείς οδηγούνται σε χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες που είναι επίπονες και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους και μάλιστα δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού τα καρκινικά κύτταρα ως «έξυπνα» αποκτούν σταδιακά ανθεκτικότητα στο φάρμακο που χορηγείται.

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν «Δούρειο Ίππο» μέσω των πολυμερικών συστημάτων, ώστε να εγκλωβιστεί το φάρμακο στο εσωτερικό του απελευθερώνοντας σταδιακά τη δραστική ουσία και στοχευμένα. Έτσι πετυχαίνουμε και τη βελτίωση της ζωής του ασθενούς και να υπάρχει το ουσιώδες αποτέλεσμα της θεραπείας χωρίς να επηρεάζονται τα υγιή κύτταρα».
«Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι πολύ ενθαρρυντικά» σημειώνει η κ. Ευθυμιάδου, καθώς οι έρευνες που γίνονται και σε ζώα δείχνουν πως βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους και δεν έχουν τοξικό πρόβλημα με τη χορήγηση του φαρμάκου. «Απομένει να περάσουμε στο κλινικό στάδιο των ερευνών».

Τα «Νανοφάρμακα» είναι ευρέως φάσματος φάρμακα και δεν αποκλείουν κανένα ασθενή από την θεραπεία. «Θα χρειαστούν όμως 10 τουλάχιστον χρόνια για να περάσουμε από το στάδιο των ερευνών, στην εφαρμογή και αυτό με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε όλα καλά», διευκρίνισε η. κ. Ευθυμιάδου.
«Με τη νανοτεχνολογία αλλάζει η ζωή μας» επεσήμανε και στάθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης για να μπορέσει να αποδώσει ο σκληρός αγώνας των επιστημόνων που ασχολούνται με την Νανοτεχνολογία από το 2008 με επικεφαλής τον Δρ. Γεώργιο Κορδά, Ερευνητή Α΄ του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

Η Δρ. κ. Ελένη Ευθυμιάδου συγκαταλέγει τον εαυτό της στους «τυχερούς» επιστήμονες-ερευνητές και αποφάσισε να παραμείνει στην Ελλάδα «με όποιο κόστος» μπορεί να έχει η απόφασή της γιατί «θέλω να υποστηρίξω τη χώρα μου και να αγωνιστώ για αυτή», ενώ δικαιολόγησε τους συναδέλφους της που επιλέγουν χώρες του εξωτερικού για να διαπρέψουν.
«Στεκόμαστε στα πόδια μας και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μέσα από τις στάχτες μας» έκλεισε τη συνέντευξη η κ. Ευθυμιάδου.

Για την προσφορά τους βραβεύτηκαν με τα «Ελληνικά βραβεία L’Oreal – Unesco”, πέρα από την κ. Ευθυμιάδου, οι ερευνήτριες Δρ. Καλλιόπη Δασύρα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Αστροφυσικής του Ε.Κ.Π.Α και η Δρ. Μαρία Μπραουδάκη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Πέρα από την ηθική επιβράβευση, τα βραβεία έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες Επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους δραστηριότητας γι’ αυτό και συνοδεύονται από οικονομική ενίσχυση αξίας 10.000 ευρώ το καθένα.
Συνέντευξη στην Κων/να Θεοχαρούλη και Μίνα Μαυρογιάννη

Keywords
Τυχαία Θέματα