Κομοτηνή:ΕΡΤ Ειδήσεις 9-4-2017

10:31 9/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Ελλιπής η διεξαγωγή έργων διαπλάτυνσης στο βουλγαρικό τμήμα της διάβασης λέει το ΥΠΕΞ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ευθύνες στη Βουλγαρία, αποδίδει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τη μη διέλευση λεωφορείων από το μεθοριακό σταθμό Νυμφαίας-Μακάζα. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών κυρίου Νίκου Κοτζιά, στην δεύτερη ερώτηση που κατάθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΣΥΜ., Ιλχάν Αχμέτ μέσα σε ένα χρόνο σχετικά με το άνοιγμα του σταθμού διαβατηριακών

ελέγχων της Νυμφαίας-Μακάζα, σε τουριστικά λεωφορεία.
Σύμφωνα με το κείμενο της απάντησης, το ελληνικό ΥΠΕΞ, θεωρεί ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την παρατηρούμενη καθυστέρηση τη Βουλγαρία, καθώς τα έργα διαπλάτυνσης επί του βουλγαρικού εδάφους δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα και δρουν αποτρεπτικά για το άνοιγμα της συνοριακής διόδου στο πέρασμα λεωφορείων.

Η απάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, του κ. Νίκου Κοτζιά έχει ως εξής: «Το υφιστάμενο καθεστώς μη παροχής άδειας στα τουριστικά λεωφορεία εξακολουθεί να οφείλεται στην ελλιπή διεξαγωγή έργων διαπλάτυνσης στο βουλγαρικό τμήμα της διάβασης. Σημειώνεται ότι από πλευράς μας, το ανωτέρω θέμα έχει επανειλημμένως τεθεί στη βουλγαρική πλευρά με τελευταία, κατά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις των πολιτικών διευθύνσεων των υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας (Αθήνα 13.03.2017). Η βουλγαρική πλευρά απάντησε ότι έχουν εκτελεστεί περιορισμένα έργα διαπλάτυνσης λόγω τεχνικών δυσχερειών οφειλομένων στην ιδιομορφία του εδάφους»
ΟΤΑ
Απόφαση ελπίδας από το Ειρηνοδικείο Κομοτηνής

Την καταβολή τμήματος των αποδοχών 19 συμβασιούχων καθαριότητας του Δήμου Αρριανών, αποφάσισε με προσωρινή διαταγή του το Ειρηνοδικείο Κομοτηνής. Επεδίκασε τμήμα αποδοχών από πλευράς 19 συμβασιούχων του Δήμου Αρριανών, με την απόφαση να ορίζει ότι 40% των απαιτήσεων τους θα πρέπει να τους καταβληθεί άμεσα, ενώ εκκρεμεί η υπόθεση της προσφυγής τους για το σύνολο των αποδοχών, που θα εκδικαστεί στις αρχές Μαΐου. Να σημειωθεί ότι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη το σύνολο των συμβασιούχων καθαριότητας των δήμων της Ροδόπης που παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα τριών και πλέον μηνών.

Περιφέρεια
Κάλαντα του Λαζάρου στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ από τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής

Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλαν στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο οι «Λαζαρίνες» του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής (ΜΟΚ), τηρώντας το πασχαλινό έθιμο.
Ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές και με τη συνοδεία του Προέδρου του Ομίλου κ. Στέφανου Κούκλαρη, της Αντιπροέδρου κ. Ξένιας Κυριαζίδου και του Διευθυντή της Σχολής Παραδοσιακών Χορών κ. Βασίλη Βασιλείου, οι νεαρές κοπέλες των χορευτικών τμημάτων του ΜΟΚ τραγούδησαν τα κάλαντα και ευχήθηκαν στον κ. Μέτιο καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Εθελοντισμός

5.000 φυτά στην εκδήλωση του Πελίτι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η εκδήλωση προβολής των ντόπιων ποικιλιών από τον Πελίτι. Με συμμετοχή δεκάδων σχολείων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, εργαστηρίου ειδικούς αγωγής) οι μικροί μαθητές, οι δάσκαλοι τους και η «ψυχή» της διοργάνωσης εντυπωσίασαν το κοινό που έσπευσε να αγκαλιάσει την εκδήλωση. Για 16η χρονιά διενεμήθησαν 5.000 φυτά με την ντομάτα της Άνω Βυρσίνης να ξεχωρίζει.

Δωρεά βιβλίων

Οι ΑΧΕΠΑ Ορφεύς Κομοτηνής δώρισαν δεκάδες βιβλία στη δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Στην παράδοση, εκ μέρους του τμήματος ΑΧΕΠΑ Ορφεύς Κομοτηνής παρευρέθησαν οι Τζαμπάζης Ιωάννης, Βατίτσης Χρήστος, Βαρελάς Χρήστος και Αλατάκης Μιχαήλ. «Ευχαριστούμε θερμά την διεύθυνση της βιβλιοθήκης για την υποδοχή και τον συγγραφέα Γρηγοράκη Νικόλαο για την συνεισφορά του», αναφέρουν οι ίδιοι.

Αστυνομικό Δελτίο

Συνελήφθησαν 3 υπήκοοι Βουλγαρίας οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 24 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν προχθές (7-4-2017), το πρωί, στην παλαιά Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, τρεις (3) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 48, 45 και 42 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας είκοσι τέσσερις (24) μη νόμιμους μετανάστες. Έντεκα (11) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Παλαιστίνης, επτά (7) υπήκοοι Συρίας, τέσσερις (4) υπήκοοι Υεμένης και δύο (2) υπήκοοι Ιράκ.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας και να μεταφέρουν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα είκοσι τέσσερις (24) μη νόμιμους μετανάστες. Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Καιρός
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νερώσεις που βαθμιαία από το μεσημέρι θα αυξηθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα έως 5 Μποφόρ. Από το απόγευμα νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα