Μαζική και δυναμική η κινητοποίηση στη Γερμανική Πρεσβεία

09:55 9/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μαζική και δυναμική ήταν η κινητοποίηση που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με τις Πανελλήνιες Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΕΑ την Πέμπτη 6 Απριλίου, μαύρη επέτειο της εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.

Εκατοντάδες πολιτών, Αντιστασιακοί

(με επικεφαλής τους Χρήστο Τσιντζιλώνη, Στέλιο Ζαμάνο και Βασίλη Μπρακατσούλα), μέλη και φίλοι του Εθνικού Συμβουλίου και Ενώσεων Θυμάτων συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κοραή, έξω από το κολαστήριο της Κομαντατούρ, όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες Έλληνες πατριώτες.

Στην έναρξη της κινητοποίησης, εκ μέρους των συνδιοργανωτών έκανε παρέμβαση ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης, ενώ διαβάστηκε και το θερμό μήνυμα υποστήριξης που απέστειλε στην κινητοποίηση ο Γενικός Γραμματέας της FIR (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών) κ. Ούλριχ Σνάιντερ.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν προς τη Γερμανική Πρεσβεία, όπου προέβησαν σε ειρηνική, συμβολική περικύκλωσή της. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης μέλη του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ και του Αττικού Τύμβου, εκπρόσωποι μαρτυρικών τόπων απ’ όλη την Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής Κώστας Παπαδάκης, ο βουλευτής και π. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Oφειλών Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, οι πρώην βουλευτές Σπύρος Χαλβατζής, Στρατής Κόρακας, Γιάννης Σταθάς και πολλοί ακόμη πολίτες.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται:

Ωστόσο οι πολίτες που διαδήλωσαν, διαμαρτυρόμενοι για την αδιάλλακτη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο στάση των μεταπολεμικών γερμανικών κυβερνήσεων απέναντι στην Ελλάδα, ήρθαν αντιμέτωποι με μία ακόμη γερμανική πρόκληση, καθώς βρήκαν κατάκλειστες τις πόρτες της πρεσβείας, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να θυροκολλήσουν το ψήφισμα της κινητοποίησης. Μετά το τέλος της κινητοποίησης, ο Πρόεδρος Μανώλης Γλέζος επισκέφτηκε την κατοικία του Γερμανού Πρεσβευτή προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία του Εθνικού Συμβουλίου για την αντιδημοκρατική αυτή συμπεριφορά. Όμως, όπως του έγινε γνωστό, ο κ. Πρέσβυς απουσίαζε και από την οικία του…
Στο ψήφισμα της κινητοποίησης, που διαβάστηκε έξω από τη γερμανική πρεσβεία και εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες, σημειώνεται, συνοπτικά, ότι η μεγαλειώδης Θυσία της Ελλάδας, η οποία αντιστάθηκε με αυταπάρνηση στο ναζισμό και τον φασισμό και έγινε Ολοκαύτωμα στην περίοδο της Κατοχής, δεν έχει ακόμη δικαιωθεί, καθώς προσκρούει στην άρνηση της Ο.Δ. της Γερμανίας να καταβάλλει τις οφειλές της προς την Ελλάδα. Καλείται επίσης η γερμανική κυβέρνηση να συνυπογράψει την επιβαλλόμενη από το Διεθνές Δίκαιο Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα. Τέλος, καλείται η γερμανική κυβέρνηση να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά και να σταματήσει τις μεθοδεύσεις της («Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», «Ελληνογερμανικό ίδρυμα Νεολαίας», «Ελληνογερμανική Συνέλευση» κ.α.), που στοχεύουν στην παραχάραξη της ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει, επιτέλους, σε σθεναρή και αποτελεσματική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών αξιοποιώντας το πλούσιο πολιτικό, ιστορικό και νομικό οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας (ρηματική διακοίνωση, εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, του Αιγίου και της Κρήτης, κοινοβουλευτική διπλωματία για την περαιτέρω διεθνοποίηση του θέματος, επαναλειτουργία του ελληνικού εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου, εισαγωγή στην εκπαίδευση της πραγματικής ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης κ.α.).

Καλούμε τα κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και τα ΜΜΕ να στηρίξουν τον εθνικό και δημοκρατικό αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Είμαστε υπερήφανοι για την Εθνική μας Αντίσταση και τον μεγαλειώδη αγώνα της Ελλάδας ενάντια στο ναζισμό και τον φασισμό. Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για τους Γερμανούς Δημοκράτες και τις συλλογικότητες που με συνέπεια και ανιδιοτέλεια συμμετέχουν στον κοινό μας αγώνα για δικαιοσύνη. Διατρανώνουμε δε την πρόθεσή μας να κλιμακώσουμε και να δώσουμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα τον αγώνα για τη δικαίωση της Θυσίας της Ελλάδας, έναν αγώνα που αποτελεί και γέφυρα πραγματικής φιλίας με τον γερμανικό λαό και κοινής πάλης, αντιφασιστικής και δημοκρατικής, των δύο λαών.

Keywords
Τυχαία Θέματα