ΕΡΤ1 – 28 φορές Ευρώπη: «Αίνιγμα με τρίχρωμο φόντο»

10:04 9/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Αίνιγμα με τρίχρωμο φόντο» είναι ο τίτλος του επεισοδίου της εκπομπής «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Αργυρός και μεταδίδεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, την Κυριακή 9 Απριλίου 2017 και ώρα 17:00.

Εδώ και μερικούς μήνες ο εφιάλτης της επικράτησης της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη.

Τι μπορεί να σημάνει μια τέτοια εξέλιξη και ποιός είναι σε θέση να την αποτρέψει; Δύο εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των ιστορικών αυτών εκλογών ο Κώστας Αργυρός και οι «28 Φορές Ευρώπη» ταξίδεψαν στο Παρίσι για να καταγράψουν το κλίμα και να παρουσιάσουν τους βασικούς διεκδικητές για την διαδοχή του Φρανσουά Ολάντ.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μάχης ήταν η έντονη πόλωση και η σκανδαλολογία, που έπληξε κυρίως τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν. Η κατάρρευση της δημοτικότητάς του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αποκαλύψεις για το παρελθόν του και άνοιξε το δρόμο για να σκαρφαλώσει δεύτερος στις δημοσκοπήσεις ο ανεξάρτητος υποψήφιος από τον κεντρώο χώρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο μόλις 39χρονος πολιτικός υπόσχεται μια «μεταρρυθμιστική επανάσταση», εκμεταλλεύεται τα σκάνδαλα του Φιγιόν, την αδυναμία της Αριστεράς να καταλήξει σε ένα κοινό υποψήφιο και την επιθυμία των Γάλλων να τιμωρήσουν το πολιτικό κατεστημένο.

Μια μονομαχία Λεπέν-Μακρόν φαντάζει αυτή την ώρα ως το πιθανότερο σενάριο για τον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου, που θα κρίνει και το ποιός θα εγκατασταθεί στο προεδρικό μέγαρο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε εκτός των άλλων και την κατάρρευση του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος. Αλλά όλοι οι αναλυτές προειδοποιούν: Οι προβλέψεις για αυτές τις εκλογές είναι παρακινδυνευμένες και κανείς δε μπορεί να αποκλείσει την οποιαδήποτε έκπληξη. Και για αυτό καλό θα είναι να μην βιάζονται, όσοι θεωρούν ότι γνωρίζουν ήδη την λύση για αυτό το πολιτικό «Αίνιγμα σε τρίχρωμο φόντο».

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ωραιάνθη Αρμένη, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα