Κέρκυρα: Επετειακό γραμματόσημο, λεύκωμα και συνέδριο για τα 300 χρόνια από την πολιορκια του 1716

13:41 21/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η νίκη των ενωμένων ευρωπαϊκών δυνάμενων με επικεφαλής τον Στρατάρχη Σούλεμπουργκ στην πολιορκία της Κέρκυρας το 1716, αποτέλεσε το κύκνειο άσμα των προσπαθειών της οθωμανικής αυτοκρατορίας να επεκταθεί προς την Ευρώπη. Αποτελεί ξεχωριστό ιστορικό γεγονός τη σημασία του οποίου γνώριζαν οι Ευρωπαίοι από τον 18ο αιώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη συγκεκριμένη πολιορκία ο Vivaldi συνέθεσε το ορατόριο Ιουδήθ θριαμβέβουσα ενώ η ενετική διοίκηση από την αμέσως επόμενη χρονιά θεσμοθέτησε τη λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και τίμησε τον Στρατάρχη Σούλεμπουργκ

με ανδριάντα εν ζωή. Το άγαλμα αυτό δεσπόζει ακόμη και σήμερα στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας..
Αυτές τις ημέρες, κορυφώνονται σε επιστημονικό επίπεδο οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η τοπική κοινωνία για να τιμήσει το γεγονός. Στο χώρο της δημοτικής πινακοθήκης στα παλαιά ανάκτορα, η πρόεδρος των ΕΛΤΑ, Ευφροσύνη Σταυράκη παρουσίασε τη σειρά γραμματοσήμων και του συλλεκτικού φακέλου που εκδόθηκε προς τιμήν τη συγκεκριμένη επετείου. Παράλληλα, οι καθηγήτές του Ιονίου Πανεπιστημίου Νίκος Καραπιδάκης και Αλίκη Νικηφόρου, παρουσίασαν τον επετειακό τόμο που επιμελήθηκαν με πρωτογενές υλικό από την πολιορκία. Παράλληλα, ξεκίνησε τις εργασίες του το διεθνές συνέδριο που οργανώνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή επιστημόνων από πολλές χώρες του εξωτερικού και στόχο έχει τη διερεύνηση των ιστορικών, γεωπολιτικών και πολιτισμικών συνεπειών της λύσης της πολιορκίας της Κέρκυρας από τους τούρκους το 1716.
Φωτίζουμε το μέλλον τιμώντας το παρελθόν, ήταν η φράση με την οποία η πρόεδρος των ΕΛΤΑ θέλησε να δίξει τη βαρύτητα της αποτύπωσης σε γραμματόσημο εξαιρετικών ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία της ευρύτερης περιοχής στην οποία ζούμε, αποτυπώνονταν με τον καλύτερο τρόπο επετείους που πολλές φορές περνούν χωρίς να γίνονται αντιλυπτές από το ευρύ κοινό.
Οι καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου επισήμαναν από την πλευρά τους τις σημαντικές μαρτυρίες που αποτυπώνονται στον επετειακό τόμο που εκδόθηκε, μαρτυρίες όπως το ημερολόγιο υπαξιωματικού του στρατάρχη Σούλεμπουργκ που κατέγραφε τα τεκτενόμενα εκείνων των ημερών. Παράλληλα σημείωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η ιστορία, η γεωπολιτικές ισορρροπίες ακόμη και η μορφή των πόλεων όπως της Κέρκυρας μετά τον περιτοιχισμό της, είναι συνέπειες αυτών των γεγονότων.

Keywords
Τυχαία Θέματα