Φουγάρα οι παιδότοποι - Υπέρ πλήρους απαγόρευσης η Επίτροπος

Η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε παιδότοπους, είτε αυτοί βρίσκονται σε ανοικτό είτε σε κλειστό χώρο, καθώς επίσης και σε ανοιχτό χώρο που γειτνιάζει με παιδότοπο ή σε ανοικτό χώρο όπου συναθροίζονται παιδιά, όπως στις στάσεις των λεωφορείων, προάγει και υπηρετεί τη διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού και το δικαίωμα του παιδιού στην υγεία, αναφέρει σε δημόσια τοποθέτηση της για το θέμα του καπνίσματος, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά.

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Πολίτης, η Επίτροπος Κουρσουμπά

αναφέρει ότι την θέση της αυτή διαβίβασε στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας, με επιστολή της ημερομηνίας 27 Μαρτίου 2013 και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας με Υπόμνημά της που κατέθεσε στις 7 Ιουλίου 2016.

Τόσο στην επιστολή της προς το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας όσο και στο Υπόμνημά της προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, η Επίτροπος σημειώνει, αυτολεξεί ότι επιβάλλεται:

«.α Η υιοθέτηση της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος, περιλαμβανομένης της εναλλακτικής μορφής καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους και ειδικότερα σε χώρους όπου συναθροίζονται παιδιά όπως οι χώροι αναψυχής/ψυχαγωγίας (εστιατόριο, καφεστιατόριο, καφετερία, μπαρ ή καφενείο, δισκοθήκη, χορευτικό κέντρο ή άλλο κέντρο αναψυχής) περιλαμβανομένων και των κατοικιών όπου υπάρχουν παιδιά.

β. Η υιοθέτηση της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος σε παιδότοπους, είτε αυτοί βρίσκονται σε ανοικτό είτε σε κλειστό χώρο καθώς επίσης και σε ανοιχτό χώρο που γειτνιάζει με παιδότοπο ή σε ανοικτό χώρο όπου συναθροίζονται παιδιά, όπως στις στάσεις των λεωφορείων κ.λ.π. Σημειώνω ότι, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κάπνισμα απαγορεύεται σε ορισμένη ακτίνα γύρω από χώρους όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και σε ανοικτούς χώρους όπου συναθροίζονται αρκετά άτομα, όπως στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς και παιδικές χαρές» .

Η Επίτροπος αναμένει, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ότι, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα λειτουργήσει παιδοκεντρικά και με πλήρη σεβασμό προς τα δικαιώματα του παιδιού, ψηφίζοντας στον περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμο του 2016, την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε παιδότοπους και χώρους που γειτνιάζουν με παιδότοπο και, γενικότερα, υιοθετώντας τις εισηγήσεις επί του Νομοσχεδίου τις οποίες, η Επίτροπος κατέθεσε στο Υπόμνημά της ημερομηνίας, 7 Ιουλίου 2016.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα