Λέσβος: Δεν λειτουργεί ο βιολογικός Καλλονής

13:26 21/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την άμεση αποκατάσταση και λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Καλλονής ζητάνε αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου μετά και την αυτοψία του κλιμακίου ελέγχου ποιότητας ΚΕΠΠΕ του τμήματος περιβάλλοντος της περιφέρειας που για ακόμα μία φορά διαπίστωσε ότι ο βιολογικός δε λειτουργεί ενώ ακατέργαστα λήμματα χύνονται στον ποταμό Τσικνιά δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και στους κατοίκους.

Τα ίδια αποτελέσματα είχε και η αυτοψία που είχε διενεργηθεί

πριν από τρία χρόνια και όπως τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Θεμιστοκλής Τζοάνος από τους κατοίκους που κατήγγειλαν το γεγονός στις αρμόδιες υπηρεσίες «η Καλλονή πέρασε ένα τραγικό καλοκαίρι, τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά ιδιαίτερα φέτος το καλοκαίρι η κατάσταση ήταν απελπιστική. Λήμματα τρέχουν ανεξέλεγκτα με κατάληξη στον κόλπο Καλλονής ενώ η δυσοσμία σε κατοικίες που βρίσκονται στην δυτική πλευρά του χωριού όπου και εκεί τρέχουν ακατέργαστα λήμματα ήταν αφόρητη».

Την περιβαλλονβτική διάσταση του θέματος είχαν αναδείξει οι οικολόγοι πράσινοι : «οι υγρότοποι του Κόλπου της Καλλονής αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου της Λέσβου. Οι παράλιες περιοχές περιμετρικά του Κόλπου αποτελούν ένα ενιαίο οικολογικό σύστημα, καθώς στην περιοχή υπάρχει ένα μωσαϊκό αλιπέδων αλυκών, εκβολών μικρών ποταμών και χείμαρρων, καλαμιώνων, πευκοδάσους και ελαιώνων. Έτσι οι σχηματιζόμενοι υγρότοποι χρησιμεύουν ως καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής πολυάριθμων σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών».

Για το θέμα γραπτή ερώτηση κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο η ΛΑΣ και όπως είπε στο σταθμό μας η δημοτική σύμβουλος Ντίνα Κοτζαδημητρίου «ελπίζουμε να πάρουμε απάντηση γιατί πολλές φορές ζητήσαμε πληροφορίες για το θέμα των βιολογικών καθαρισμών και δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις».

Η έκθεση του ΚΕΠΠΕ:

Στο δια ταύτα , η δημοτική αρχή αντιμετωπίζοντας τη δυσλειτουργία των βιολογικών καθαρισμών του νησιού μετά από πολλά εμπόδια, εξασφάλισε από ιδίους πόρους 1,2 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις που ξεκίνησαν από τους βιολογικούς Ερεσού , Πλωμαρίου και εν συνεχεία της Καλλονής. Όπως τόνισε στη ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο αντιδήμαρχος έργων Στρατής Τζιμής «οι δημότες έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται, αφού η κατάσταση που παραλάβαμε στους βιολογικούς ήταν τραγική. Για τον βιολογικό Καλλονής ήδη έχει εγκατασταθεί εδώ και δύο μήνες εργολάβος και πραγματοποιεί εργασίες αποκατάστασης και συγκεκριμένα αντικατάσταση όλου του εξοπλισμού μηχανημάτων καθώς και τμήματος του δικτύου. Όλα ήταν κατεστραμμένα και λεηλατημένα και ο δήμος διέθεσε 300.000 ευρώ για την αποκατάσταση η οποία ολοκληρώνεται τέλος Νοεμβρίου’». Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι ο βιολογικός θα λειτουργήσει μετά το πέρας αυτών των εργασιών αφού το υπόγειο δίκτυο είναι άγνωστο σε τι κατάσταση είναι και αν θα είναι λειτουργικό. Σε αυτή την περίπτωση θα βάλει το δήμο και τους κατοίκους σε νέους μπελάδες αφού θα χρειαστεί νέο έργο αντικατάστασης δικτύων.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα