Κέρκυρα: Μπλε καβούρια και μυοκάστορες νέοι κίνδυνοι στο περιβάλλον της Κέρκυρας

14:36 31/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Γέμισαν οι θάλασσες της Κέρκυρας με τα μπλε καβούρια, ένα είδος που αποτελεί εξαιρετικό μεζέ για τον άνθρωπο αλλά είναι επιθετικό για τη θαλάσσια ζωή και κατατρώει ότι βρει μπροστά του. Πρόκειται για είδος καβουριών που ήταν γνωστά στις θάλασσες του Μεξικού. Όμως τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκαν στη Μεσόγειο όπου δεν έχουν κανένα εχθρό και για το λόγο αυτό πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Στο Ιόνιο έφθασαν από την Ιταλία. Μεγάλος πληθυσμός μπλε

καβουριών παρατηρήθηκε μέσα στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και στις παραθαλάσσιες ακτές των Αλυκών της Λευκίμμης. Μάλιστα στην Αντινιώτη το καλοκαίρι μετρήθηκαν γύρω στα 150 την ημέρα στις παγίδες των ψαριών. Μετά τη συνέντευξη του ιχθυολόγου Σταμάτη Γκίνη στο ΑΠΕ, τον ενημέρωσαν οι συνάδελφοι του, ότι υπάρχουν και στις εκβολές του Καλαμά, που σημαίνει ότι όλο το στενό της Κέρκυρας είναι όμηρος των μπλε καβουριών. Οι ιχθυολόγοι είμαστε ακόμη λίγο αμήχανοι δηλώνει ο Σ. Γκίνης, παρόλα αυτά, ενημερώνει ότι στην Περιφέρεια έχει δημιουργηθεί μια ομάδα ιχθυολόγων που προσπαθεί να μελετήσει το άγνωστο μέχρι τώρα στη Μεσόγειο είδος, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Λέτσε. Ο μοναδικός εχθρός τους είναι το πιάτο του ανθρώπου αλλά στους Μεσογειακούς λαούς δεν είναι ευρέως διαδεδομένο και έτσι οι ψαράδες είτε τα ξαναπετούν στη θάλασσα είτε τα σκοτώνουν. Στο Μεξικό πωλούνται 47 δολάρια το κιλό, στην Κέρκυρα μόλις 3 ευρώ. Η μοναδική τους αντιμετώπιση είναι να μάθουμε να τα τρώμε, μιας και πρόκειται για έναν εκλεκτό μεζέ.
Μυοκάστορας
Μια άλλη μάστιγα, αυτή τη φορά για τις αγροτικές καλλιέργειες, είναι ένα είδος που ονομάζεται μυοκάστορας. Παλιά στην περιοχή του Χαλικούνα το ονόμαζα Καπόνι. Σήμερα, σύμφωνα με αγρότες της νότιας Κέρκυρας, ο πληθυσμός του έχει πολλαπλασιαστεί πάρα πολύ, πράγμα που επιβεβαιώνει και ο Σταμάτης Γκίνης. Πρόκειται για ένα είδος που μοιάζει με μεγάλο ποντίκι αλλά έχει γούνα, δημιουργεί τρύπες στο έδαφος, σκάβει με μεγάλη ευκολία και αγαπημένο του φαγητό είναι οι βολβοί της πατάτας. Ένας μόνο μυοκάστορας είναι ικανός να καταστρέψει ολόκληρο χωράφι με πατάτες, φράουλες, ντομάτες, μαρούλια κλπ. Έρχονται από τον Καλαμά κολυμπώντας και έχουν κατακλύσει τη νότια Κέρκυρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές γύρω από τη λιμνοθάλασσα Κορισσίων, την περιοχή του Χλωμού, στην περιοχή του πρώην Δήμου Κορισσίων κλπ. Εχθροί του είναι οι αλεπούδες, τα τσακάλια, είδη δηλαδή που δεν υπάρχουν πλέον στο νησί μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του είδους αυτού και μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί τρόπος περιορισμού του.

Keywords
Τυχαία Θέματα