Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού -Μητρικός θηλασμός για καλύτερη αρχή στη ζωή (video)

14:36 31/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που στη χώρα μας γιορτάζεται από 1η έως 7 Νοεμβρίου, αποτελεί μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων. Η μαία-ψυχοπροφυλάκτρια, Λένα Κομποθανάση, εξηγεί γιατί ο μητρικός θηλασμός αποτελεί πολύτιμη «προίκα» για τα παιδιά μας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι’ αυτό τον λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.

Κάθε

χρόνο, με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) και τη UNICEF, η UNICEF Ελλάδος ενώνει τη φωνή της με άλλους παγκόσμιους φορείς και συνεργάτες σε μια κοινή έκκληση για να περάσει το μήνυμα για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στο ευρύ κοινό και να τονίσει τη σημασία, να ενισχύσει την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, ώστε οι νέοι να κατανοήσουν τη σημασία της σωτήριας και φυσικής αυτής πρακτικής πριν γίνουν γονείς.

Η Λένα Κομποθανάση, μαία & ψυχοπροφυλάκτρια, μιλάει στο video για την αξία του μητρικού θηλασμού

«Θηλασμός: Κλειδί για την Αειφόρο Ανάπτυξη»

Η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) προβαίνει κάθε χρόνο σε μία σειρά προωθητικών δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία του θηλασμού.

Το σύνθημα που όρισε για το 2016 είναι «Θηλασμός: Κλειδί για την Αειφόρο Ανάπτυξη» και συνδέεται με τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2016 σχετίζεται με το ότι ο θηλασμός είναι ένα βασικό κλειδί που μας ωθεί να σκεφτούμε για το πώς να εκτιμούμε την ευημερία μας από την αρχή της ζωής, πώς να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και να νοιαζόμαστε για τον κόσμο που μοιραζόμαστε.

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιούς ανάπτυξης του παιδιού, είναι επίσης το θεμέλιο της ανάπτυξης μιας χώρας.

Οι βασικοί στόχοι είναι:

Η πληροφόρηση για τον Μητρικό Θηλασμό (ΜΘ) δηλαδή τα οφέλη, η νομοθεσία, η υποστήριξη σε οικογενειακό, εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.Η εδραίωση του μητρικού θηλασμού.Η ενθάρρυνση για κινητοποίηση και δράση σε όλα τα επίπεδα.Η δέσμευση των φορέων για συνεργασία με στόχο την προώθηση του μητρικού θηλασμού.

Κατά τη Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA), η πλήρης αξιοποίηση του θηλασμού μπορεί να σώσει τη ζωή 823.000 παιδιών και να συνεισφέρει 302 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία.

Ανάμεσα στους στόχους της WABA για τη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού είναι να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τους νέους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals -SDGs) και πώς σχετίζονται με το θηλασμό και τη διατροφή των βρεφών και των νηπίων (Infant and Young Child Feeding -IYCF), ώστε να εδραιωθεί ο θηλασμός ως βασική συνιστώσα της αειφόρου ανάπτυξης.

Πώς ξεκίνησε η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο 1-7 Νοεμβρίου από το 1996.

Keywords
Τυχαία Θέματα