Ημερίδα για την Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή -η αξία της και η παγκόσμια προβολή της

12:31 16/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 2010 η UNESCO αναγνώρισε τη Μεσογειακή Διατροφή ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και ως αιώνιο σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας. Από τότε, ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία, και σε όλες σχεδόν τις δράσεις της, την αξία της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής ενώ προτείνει να προωθηθεί η τοπική κουζίνα μέσα από τον γαστρονομικό τουρισμό.

Της Τζένης Χαραλαμπίδου

Στην ημερίδα

που διοργάνωσε στα τέλη Απριλίου 2016 ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε μεγάλο ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, οι ομιλίες των επιστημόνων και των chef επικεντρώθηκαν στην αξία της Ελληνικής Διατροφής και στην ανάγκη προβολής της σε όλο τον πλανήτη.

Στην ημερίδα μίλησαν η ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, δρ Αντωνία Τριχοπούλου, ο π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας NYC, Νίκος Κατσαρός, η Τεχνολόγος Τροφίμων και γ.γ. ΠΕΤΕΤ, Μαρίνα Πούλιου, η διατροφολόγος Θεοδώρα Καλογεράκου, ο πρόεδρος του ΙΕΓ, Νίκος Φωτιάδης, ο Executive Chef στην Λέσχη Εφοπλιστών Πειραιά, Ηλίας Ιωσηφέλης και η αρχισυντάκτης food service, καθηγήτρια μαθημάτων Τουρισμού, Μάγδα Πειστικού.

Παρεβρέθησαν οι chef Λευτέρης Καραντάνης, Νίκος Δαούτης και Παναγιώτα Ζόλκου και πολλές ακόμη προσωπικότητες από τον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα, καθώς και από τον χώρο της εστίασης.

Χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Ιωάννης Μαρωνίτης.

Την ημερίδα συντόνισε ο διευθυντής περιεχομένου του site της ΕΡΤ, Βασίλης Βασιλόπουλος.

Διάσωση & διάδοση των ελληνικών παραδοσιακών τροφίμων

από τη δρ Αντωνία Τριχοπούλου

Στην ομιλία της, η ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, δρ Αντωνία Τριχοπούλου, αναφέρθηκε στο πώς η παραδοσιακή Ελληνική Μεσογειακή διατροφή εξελίχθηκε βαθμιαία προσαρμοζόμενη στην καλύτερη χρήση της γης και των διαθεσίμων τοπικών πόρων.

«Η θετική επίδραση στην υγεία των παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων, αλλά και άλλων λαών της Μεσογείου, συνέβαλε στην παραδοχή ότι η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής. Αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής είναι τα απλά και σύνθετα παραδοσιακά τρόφιμα.

Η παραδοσιακή Ελληνική Μεσογειακή διατροφή εξελίχθηκε βαθμιαία προσαρμοζόμενη στην καλύτερη χρήση της γης και των διαθεσίμων τοπικών πόρων. Διαμορφώθηκε συχνά υπό αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και επηρεάστηκε από πολιτισμικές και θρησκευτικές παραδόσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εμπειρική δημιουργία πληθώρας συνταγών, πολλές από τις οποίες είναι εξαιρετικά εύγευστες και κατεξοχήν υγιεινές.

Οι φυσικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται και οι τεχνικές επεξεργασίας που έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο καθιστούν τα παραδοσιακά μας τρόφιμα διατροφικώς πλούσια, ελαχιστοποιώντας τις ανάγκες εμπλουτισμού για την κάλυψη των συνιστώμενων διατροφικών προσλήψεων. Η προβολή και προώθηση των παραδοσιακών μας προϊόντων στηρίζει την αειφορία, την Ελληνική τοπική αγροτική ανάπτυξη και οικονομική βιωσιμότητα μικρών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο ακριβής ορισμός των παραδοσιακών τροφίμων, η συστηματική μελέτη και η κατοχύρωση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν προϋποθέσεις για την εξασφάλιση συγκριτικού πλεονεκτήματος στην ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων ποιότητας.

Πρέπει να συμβάλλουμε, όσοι μπορούμε, στη διάσωση και διάδοση των Ελληνικών παραδοσιακών τροφίμων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με έμφαση στην ευεργετική επίδραση τους στην υγεία, με παράλληλη ωφέλεια της εθνικής οικονομίας και διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς».

Η νοσηρότητα του πληθυσμού από παράγοντες διατροφής

…και η αξία της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής

Ο π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας NYC, Νίκος Κατσαρός, στην ομιλία του

Από αριστερά: Νίκος Κατσαρός, Κωνσταντίνος Μουζάκης, Βασίλης Βασιλόπουλος

αναφέρθηκε στη νοσηρότητα του πληθυσμού από παράγοντες διατροφής, δίνοντας στοιχεία για τα αίτια της καρκινογένεσης και τονίζοντας ότι η ποιότητα και η προέλευση των τροφίμων που καταναλώνουμε σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με διάφορους τύπους καρκίνου.

Καρκινογένεση

30% των καρκίνων οφείλεται στον καρκίνο του πνεύμονα30% των καρκίνων οφείλεται στις ορμόνες30% των καρκίνων οφείλεται στα τρόφιμα5% των καρκίνων στην κληρονομικότητα5% των καρκίνων οφείλεται σε περιβαλλοντικά αίτια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τη Μεσογειακή Διατροφή ως μία από τις πιο υγιεινές διατροφές. Εξάλλου, τα τρόφιμα αυτού του τύπου της διατροφής είναι φιλικά στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στη Μεσογειακή Διατροφή καταναλώνουμε:

ψάρια (σολομός, γαλέος, ξιφίας, τόνος, σαρδέλες, γόπες, πετρόψαρα του Ιονίου και των ελληνικών θαλασσών δεν περιέχουν υδράργυρο κ.λπ.)φρέσκα φρούταλαχανικάόσπρια εποχήςμόνο ελαιόλαδο

Σημαντική επίσης επισήμανση είναι ότι «στη Μεσογειακή Διατροφή δεν έχουν θέση τα μεταλλαγμένα».

Βασικό αξίωμα της υγιεινής διατροφής είναι «καταναλώνω ό,τι παράγω». Όσο απομακρυνόμαστε από τα αγαθά που παράγει η μαμά φύση, όσο καταναλώνουμε επεξεργασμένα προϊόντα που δεν θυμίζουν και πολύ την πρωτογενή παραγωγή, τόσο βλάπτουμε τον οργανισμό μας και την υγεία μας.

Γαστρονομικός Τουρισμός στη Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο πολυβραβευμένος chef, Κωσταντίνος Mουζάκης, Διευθυντής Γαστρονομίας & Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, τόνισε στην ομιλία του, τα πλεονεκτήματα της ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να ασχοληθεί με αυτήν και ο τομέας του Τουρισμού.

«Εμείς οι chef χρειάζεται να δείχνουμε περισσότερο ζήλο στα ελληνικά προϊόντα και φυσικά να προωθούμε τις ελληνικές συνταγές που η κάθε περιφέρεια συμπεριλαμβάνει στην τοπική κουζίνα της. Κύριο μέλημά μας είναι να προωθήσουμε την τοπική κουζίνα μέσα από τον γαστρονομικό τουρισμό. Η ελληνική κουζίνα έχει υψηλή ποιότητα και μια μοναδικότητα, λόγω της πλούσιας πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας. Μέχρι σήμερα, τα τοπικά ελληνικά της μητέρας γης και θάλασσας, ίσως αποτελούσαν μια ειδική πρόταση που απευθυνόταν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό τουριστών. Το ποσοστό αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Να το αυξήσουμε. Είναι στο χέρι μας να συνδυάσουμε τον τουρισμό με την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή και να επηρεάσουμε εντυπωσιακά τον ρυθμό ανάπτυξης. Αν κατορθώσουμε να καταναλώσουν οι ξένοι τα θαυμάσια προϊόντα της ελληνικής γης, θα κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα μιας μεγάλης ανατροπής -της αναγνώρισης της ελληνικής παραγωγής εκτός συνόρων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάκης.

Τα ελληνικά προϊόντα, ως προϊόντα υψηλής ποιότητας, κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις αγορές του εξωτερικού. Η μη συστηματική μέχρι τώρα, όμως, προβολή και προώθησή τους, δεν έχει επιτρέψει τη συνολική τους αναγνώριση. Χρειάζεται, λοιπόν, τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα να διαδοθούν με το σωστό μάρκετινγκ και να τα γνωρίσουν οι τουρίστες καλά.

Στο τέλος της ημερίδας δόθηκαν βραβεία στους ομιλητές εκ μέρους του προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Ιωάννη Μαρωνίτη.

The post Ημερίδα για την Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή -η αξία της και η παγκόσμια προβολή της appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα