Η περιοδοντίτιδα μπορεί να σχετίζεται με το εγκεφαλικό και τον διαβήτη

13:39 24/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με έρευνά τους, Ολλανδοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι, η σοβαρή περιοδοντίτιδα μπορεί να αποτελεί πρόωρη ένδειξη για διαβήτη τύπου 2. Μια Αμερικάνικη μελέτη προσθέτει ότι, άνθρωποι με την ίδια ασθένεια των ούλων κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για την περίπτωση της πρώτης μελέτης, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Βίναντι Τίουβ του Ακαδημαϊκού Κέντρου Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ, μελέτησαν στοιχεία για 313 μεσήλικες, από τους οποίους οι 126 είχαν ήπια έως μέτρια περιοδοντίτιδα, οι 78 σοβαρή, ενώ οι 109 είχαν υγιή

ούλα.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, το 8% όσων είχαν σοβαρή περιοδοντίτιδα, είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2, έναντι ποσοστού 4% μεταξύ όσων είχαν ελαφρό έως μέτριο πρόβλημα και 3% όσων είχαν υγιή ούλα.

Για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια των ούλων, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι σκόπιμο να εξετάζονται για τυχόν εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς (18%) με σοβαρή περιοδοντίτιδα είχε μη διαγνωσμένο διαβήτη έναντι 10% στη λιγότερο σοβαρή μορφή της ασθένειας και 8,5% στους υγιείς.

Προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές στους διαβητικούς, η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και του προδιαβήτη μέσω του οδοντιάτρου μπορεί να αποδειχθεί σημαντική, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στην περίπτωση της δεύτερης μελέτης, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής νευρολογίας Σούβικ Σεν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνας, επιβεβαιώθηκε η πιθανή σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και εγκεφαλικών.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 6.700 άτομα σε εύρος μιας 15ετίας, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν 300 εγκεφαλικά. Ειδικότερα, όσοι εμφάνιζαν σοβαρή περιοδοντίτιδα, ήταν 2,2 φορές πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό, ενώ εκείνοι με μέτρια περιοδοντίτιδα ήταν 2,1 φορές πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Όσοι εμφάνιζαν ελαφριά περιοδοντίτιδα κινδύνευαν λιγότερο, αλλά και πάλι ήταν 1,9 φορές πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP – Steve Nesius

Keywords
Τυχαία Θέματα