Κομοτηνή:Σαν το ταχίνι δεν έχει…

13:20 24/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Καθαρίζουν, ψήνουν και ξεφλουδίζουν το σουσάμι. Στη συνέχεια πολτοποιείται στην ταχινομηχανή κι αλέθεται κανονικά. Κάπως έτσι παρασκευάζουν το ταχίνι… το φυστικοβούτυρο της Θράκης.

Ο Νικόλαος Κωνσταντίνου, πενήντα χρόνια στο χώρο, έχει να περηφανεύεται για τα εκατό χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου του. Αρχικά ως εργαστήρι στραγαλοποιίας, στη συνέχεια ξηρών καρπών, αλλά και παρασκευής ταχινιού. Τον συναντήσαμε στο εργαστήριο του να συσκευάζει ταχίνι ολικής άλεσης

σε δεξαμενή. «Το σημαντικό είναι ο πελάτης να προσέχει τα γραμμάρια που αναγράφονται στο κουτί, αν ανταποκρίνονται στην τιμή. 750 γραμμάρια, είναι 750 γραμμάρια, ούτε 730 ούτε 720» λέει με την εμπειρία του καλού γνώστη.

«Το ταχίνι είναι καθημερινής χρήσεως. Είναι καθαρό προϊόν. Προσέξτε 100% ταχίνι χωρίς φοινικέλαιο» δηλώνει ο κος Κωνσταντίνου και σημειώνει «Στη Θράκη έχουμε εξαιρετικό σουσάμι, αλλά οι μεγάλες εταιρίες δεν αφήνουν με την πολιτική τους να αναπτυχθεί» έτσι, το σουσάμι στην πλειοψηφία του εισάγεται χωρίς να λείπουν και οι ντόπιες προσπάθειες. «Καιρός να θυμηθούν οι αγρότες μας και αυτή την παραγωγή» παρατηρούμε κι αμέσως σπεύδει να συμφωνήσει « Βεβαίως πρέπει να τα θυμηθούμε και να ξαναγύρισουμε στην πρωτογενή παραγωγή γιατί αν δεν γυρίσουμε είμαστε καταδικασμένοι σε θάνατο. Όλοι οι Έλληνες θα πεθαίνουμε κάθε μέρα λίγο- λίγο. Αν γυρίσουμε, στον πρωτογενή τομέα, τότε τα προβλήματα που μας βάζουν οι εταίροι μας θα τα αφήσουμε πίσω» δηλώνει ο κος Κωνσταντίνου στέλνοντας το δικό του μήνυμα.
Φώτο:Ο κύριος Νίκος Κωσνταντίνου στο εργαστήριο του Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Αναζητήσεις
κωνσταντινου ταχινι κομοτηνη, ταχίνι εργαστήριο κομοτηνή
Τυχαία Θέματα