6 ελληνικές πόλεις-προορισμοί για το καρναβάλι

1 Πάτρα

Είναι αναμφίβολα η βασίλισσα του ελληνικού καρναβαλιού. Οι απολαυστικές παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού –που, παρεμπιπτόντως, έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα- με αποκορύφωμα την Μεγάλη Παρέλαση, το βράδυ της Κυριακής. Το χιούμορ και η πολιτική σάτυρα εμπνέουν τα άρματα και τις ομάδες των καρναβαλιστών. Τις υπόλοιπες ημέρες, τα events περιλαμβάνουν παιδική καρναβαλούπολη, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, αιμοδοσία,

χορευτικές παραστάσεις, παζάρια, ποδηλατικές δράσεις και συναυλίες. Όπως πάντα, η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου θα λάβει χώρα στον λιμενοβραχίωνα της πόλης.

2 Ξάνθη

Από τα πλέον φημισμένα Καρναβάλια της χώρας και των Βαλκανίων – και σίγουρα το πιο δημοφιλές της Βόρειας Ελλάδας – το Ξανθιώτικο Καρναβάλι σχεδόν συμπληρώνει μισό αιώνα παρουσίας στην πανέμορφη θρακιώτικη πόλη, και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες για να γιορτάσουν το Καρναβάλι. Εάν επιχειρήσετε το ταξίδι στην ακριτική πόλη, μη χάσετε την ευκαιρία για να επισκεφτείτε την πανέμορφη Παλιά Πόλη, με τα ατμοσφαιρικά πλακόστρωτα, τα όμορφα βαμμένα αρχοντικά και τους επιβλητικούς ναούς. Μη χάσετε επίσης το σαββατιάτικο παζάρι της πόλης, την μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά των Βαλκανίων, καθώς και την ευκαιρία για βόλτα στους ανατολίτικους μαχαλάδες και στις όχθες του Κόσυνθου, του ποταμού της Ξάνθης.

3 Νάουσα

Ξεχωρίζει φυσικά για το έθιμο με τις «Μπούλες», τις νύφες δηλαδή, που στην ουσία πρόκειται για μασκαρεμένους νεαρούς, τους οποίους «μαζεύουν» τα χορευτικά μπουλούκια (αποτελούμενα επίσης από νέους άνδρες και μόνο) από τα σπίτια τους. Επί δύο ημέρες ο χορός δεν σταματά, με τελικό «προορισμό», την μύηση της Μπούλας στον κόσμο των ανδρών, ώστε να πετάξει την μάσκα και τα γυναικεία ρούχα της και να ανδρωθεί – πρόκειται ουσιαστικά για αναφορά σε αρχαίες τελετές ενηλικίωσης αγοριών. Καθ’ όλη την διάρκεια του δημόσιου αυτού χορευτικού εθίμου, ρέει άφθονο ξινόμαυρο κρασί Νάουσας και στο εμπορικό κέντρο της πόλης δίνονται κεράσματα και τοπικά εδέσματα.

4 Θήβα

Η διονυσιακή λατρεία συναντά τα πατροπαράδοτα ήθη, με αποτέλεσμα το λαϊκό έθιμο του «Βλάχικου Γάμου», που «σπέρνει» χορούς και πανηγύρια στην πόλη κατά την διάρκεια τεσσάρων γιορτινών ημερών: Την Τσικνοπέμπτη, την Κυριακή της Αποκριάς, την Καθαρή Δευτέρα και την ημέρα των Αγίων Θεοδώρων. Πρόκειται για σατιρική παραλλαγή τέλεσης ποιμενικού γάμου, με ρίζες στα μέσα του 19ου αιώνα, και περιλαμβάνει… ομαδικό μεθύσι, πομπή, πυρρίχιους χορούς, φλάμπουρα με γαρυφαλλοστόλιστα πορτοκάλια, φαλλούς και ακατάσχετη αισχρολογία από τους λεγόμενους «γελοίους».

5 Τύρναβος

Στην θεσσαλική κωμόπολη, τα αποκριάτικα έθιμα μετρούν έναν αιώνα Ιστορίας, μέσα στον οποίο πρόλαβαν να απαγορευτούν –για ένα διάστημα στα μέσα του περασμένου αιώνα οι Τυρναβίτες γιόρταζαν το Καρναβάλι… στα κρυφά, γιατί θεωρούταν πως βλάπτει τα χρηστά ήθη- και τελικά να μεταμορφωθεί σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, με δεκάδες ομάδες καρναβαλιστών και μεγάλες παρελάσεις.

6 Ρέθυμνο

Από σήμερα το απόγευμα τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, και οι περισσότεροι μουσικοί της πόλης θα αναβιώνουν το έθιμο της κρητικής καντάδας. Δεκάδες λύρες, λαούτα, μαντολίνα και κρητικές μαντινάδες, θα στολίσουν με τους σκοπούς τους, τους δρόμους της πόλης.

Αύριο ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας θα είναι η παιδική παρέλαση, η οποία ξεκινάει στις 5 το απόγευμα με χιλιάδες παιδιά, που θα ξεκινήσουν από το κέντρο και θα τερματίσουν στο 3ο Γυμνάσιο, για ένα μεγάλο παιδικό πάρτι.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το βράδυ της Κυριακής 26 του μήνα με τη μεγάλη παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων που θα ξεκινήσει στις 2.00 το μεσημέρι.Οι καρναβαλικές ομάδες είναι 36 και τα άρματα 30, ενώ αναμένεται να παρελάσουν πάνω από 15.000 άτομα, συνοδευόμενα όπως κάθε χρόνο, από το Βασιλιά Καρνάβαλο και τη συνοδεία του.

καρναβάλιΠάτραΤύρναβοςΞάνθηΡέθυμνο
Keywords
Τυχαία Θέματα