Η Πάτρα «άνοιξε παράθυρο» στην θάλασσα!!!

13:14 24/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Καμάρι για όλη την πόλη και τους κατοίκους της αποτελεί το νότιο πάρκο της Πάτρας ένας χώρος πρασίνου, αναψυχής , περιπάτων και πολλών άλλων δραστηριοτήτων κυριολεκτικά στην καρδιά της πόλης.

Μετά από πολλά χρόνια- όπου το παραλιακό μέτωπο ήταν μη προσβάσιμο και αναξιοποίητο για τους χιλιάδες Πατρινών -τους τελευταίους μήνες η πόλη άνοιξε «το παράθυρο της» στη θάλασσα.

Επίμονες προσπάθειες χρόνων -της νυν Δημοτικής Αρχής αλλά και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας- ευοδώθηκαν στα τέλη του καλοκαιριού του 2016. Το Υπουργείο Ναυτιλίας παραχώρησε στην Πάτρα

και στους κατοίκους της ένα μέρος από το παραλιακό μέτωπο, εκτεινόμενο από την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι και το Ναυτικό Όμιλο.

Ο χώρος αυτός αποτελεί το σημερινό Νότιο Πάρκο.

Το εντυπωσιακό της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι ότι στην Ελλάδα της ατέλειωτης γραφειοκρατίας και των συνεχών καθυστερήσεων των δημόσιων έργων ο Δήμος Πατρέων κατάφερε να καθαρίσει , να διαμορφώσει και τελικά να παραδώσει τον χώρο του πάρκου μόνο μέσα σε λίγους μήνες και με κόστος μερικών χιλιάδων ευρώ.

Με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, με τη χρήση ξεχασμένων υλικών στις αποθήκες του και κυρίως με την συμμετοχή και την υποστήριξη φορέων και κατοίκων του το Νότιο Πάρκο «άνοιξε τις πόρτες του» πριν από δύο μήνες περίπου.

Η δενδροφύτευση του χώρου έγινε τόσο από το Δήμο Πατρέων και τα συνεργεία του αλλά και τους κατοίκους της πόλης.

Ο Δήμος Πατρέων οργάνωσε μια από τις μεγαλύτερες και πιο μαζικές δενδροφυτεύσεις στην ιστορία της πόλης ,( 48 ελιές φυτεύτηκαν ). Σύλλογοι , φορείς σχολεία, σωματεία και απλός κόσμος έφεραν δένδρα και με την βοήθεια των ειδικών του Δήμου έβαλον και αυτοί το λιθαράκι τους στην διαμόρφωση του χώρου.

Πεζόδρομοι και χώροι περιπάτου, καθίσματα, γρασίδι, υπαίθρια όργανα γυμναστικής , ειδικές πίστες για ποδήλατα και σκέϊτ μπόρντς συνθέτουν την σημερινή εικόνα του Νότιου Πάρκου που μέρα με τη μέρα προσελκύει περισσότερους Πατρινούς.

Οικογένειες με τα παιδιά τους( από μωρά μέχρι μεγαλύτερα), έφηβοι , αθλητές, ηλικιωμένοι έχουν τη δυνατότητα πια να απολαμβάνουν τη θάλασσα , το πράσινο, να περπατούν να τρέχουν να ξεκουράζονται, να προπονούνται όσοι αθλούνται, να χαλαρώνουν σε ένα χώρο που για χρόνια έμενε ανεκμετάλλευτος.

Ο Δήμος της Πάτρας αξιοποίησε αυτό το τμήμα από την έκταση των 270 συνολικά στρεμμάτων που είναι το θαλάσσιο μέτωπο , σύμφωνα με την πράξη παραχώρησης.

Ο Σύλλογος αρχιτεκτόνων της Πάτρας έχει υποβάλλει προτάσεις για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης τις οποίες ο δήμος θα επεξεργαστεί και μελλοντικά θα υλοποιήσει.

Οι παρεμβάσεις στο θαλάσσιο Μέτωπο είναι ανάλογες με εκείνες που είχε υλοποιήσει στην Πάτρα λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους ο Κερκυραίος αρχιτέκτονας Σταμάτης Βούλγαρης μετά από εντολή του τότε Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και πια εάν υλοποιηθούν τα σχέδια του Δήμου η Πάτρα θα αποκτήσει έναν χώρο αναψυχής μετά από αγώνες δεκαετιών.

Η Πάτρα ήταν η μοναδική πόλη που είχε στρέψει την πλάτη της στη θάλασσα.

Σύνταξη: Αθανασία Σταμοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα