Λέσβος: Τέταρτη μέρα απεργία πείνας στη Μόρια- Στο νοσοκομείο με αφυδάτωση ένας απεργός

12:08 24/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τέταρτη μέρα σήμερα συνεχίζουν την απεργία πείνας Σύροι πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη αναμονή στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές. Την Παρασκευή το μεσημέρι ξεκίνησαν 11 άνθρωποι , ενώ το Σάββατο προστέθηκε άλλος ένας. Οι ίδιοι δε δέχονται να μπουν στην ομάδα τους άλλες εθνικότητες και παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έχουν γίνει τόσο με τον διοικητή του κέντρου αλλά και με νομικούς της υπηρεσίας ασύλου που τους εξηγούν

τη χρονοβόρα διαδικασία, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας έως ότου αφεθούν ελεύθεροι για να μετακινηθούν στην Αθήνα.

Στο νοσοκομείο με αφυδάτωση μεταφέρθηκε ένας από τους 12 Σύρους απεργούς πείνας από το κέντρο κράτησης της Μόριας. Αρνούνται ακόμη και το νερό και αυτό οδήγησε σε εξάντληση και αφυδάτωση τον έναν πρόσφυγα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Όπως είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής Χαραλαμπος Ανιτσάκης, «ήταν αφυδατωμένος, η καταστασή του όμως γενικά είναι καλή και σήμερα πιθανότατα θα εξέλθει του νοσοκομείου».

Με τις κουβέρτες τους 12 νέοι άνθρωποι έχουν εγκατασταθεί μπροστά από τα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου. Βρίσκονται στη Μυτιλήνη από 3 έως 8 μήνες, με τον 22 χρονο Σερού που περιμένει τον περισσότερο καιρό από όλους να λέει ότι έχει εξαντληθεί πια να περιμένει.

Ενώ οι επιτροπές ασύλου τους τελευταίους μήνες έχουν ενισχυθεί και εκδίδονται πιο γρήγορα οι αποφάσεις τόσο από τις πρωτοβάθμιες όσο και από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές, για τους πρόσφυγες και ιδιαίτερα για τους Σύρους κουρδικής καταγωγής οι επιτροπές περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ που συνεδρίασε στις αρχές του Μάρτη και αναμένεται η απόφασή της τόσο για τη λειτουργία της διαδικασίας όσο και για το αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες.

Οι ροές προσφύγων στο νησί είναι μηδενικές εδώ και μία εβδομάδα ( 62 άνθρωποι έφτασαν τελευταίοι την ημέρα του Πάσχα) ενώ οι εργασίες μέσα στο κέντρο της Μόριας συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να τοποθετηθούν κοντέινερ και οικίσκοι και όλοι (2.200 άνθρωποι σήμερα στο hot spot) να μένουν κάτω από πιο ανθρώπινες συνθήκες. Η αβεβαιότητα όμως για το μέλλον οδήγησε τους 12 Σύρους στην απεργία πείνας.

Εν τω μεταξύ την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η τοπική επιτροπή Λέσβου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία επενέβη και διέλυσε συνάντηση προσφύγων και αλληλέγγυων στο χώρο που έχουν τοποθετηθεί σκηνές δίπλα από το στρατόπεδο . Όπως καταγγέλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «το Σάββατο 22 Απριλίου, στις 4.00 το απόγευμα επενέβη και διάλυσε συνάντηση προσφύγων με μέλη του Συντονισμού Λέσβου για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και άλλων αλληλέγγυων συλλογικοτήτων. Η συνάντηση πραγματοποιούνται σε δημόσιο χώρο κοντά στο Κέντρο κράτησης της Μόριας. Οι αστυνομικοί απειλούσαν τα μέλη των συλλογικοτήτων του νησιού με συλλήψεις αν δεν αποχωρούσαν από την συνάντηση. Παρότι δεν είχαν απολύτως κανένα λόγο είτε για να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο, είτε για να απαγορεύσουν την επικοινωνία των προσφύγων με τους αλληλέγγυους.

Την ίδια ώρα στο κέντρο της Μυτιλήνης κλιμάκια της ΟΠΚΕ πραγματοποιούσαν ελέγχους και έκαναν προσαγωγές προσφύγων μόνο και μόνο επειδή βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης.

Καλούμε την κυβέρνηση, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, και την Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν:

Από πότε ισχύει απαγόρευση συναθροίσεων στην Λέσβου και πόση θα είναι η διάρκεια της;Έχουν τεθεί σε ισχύ χουντικοί νόμοι στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας;»

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα