Η «Λωξάντρα» ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη

14:06 5/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις 6 Οκτωβρίου 2016, η Άννα Βαγενά θα παρουσιάσει τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, στην Κωνσταντινούπολη, στο θέατρο Caddebostan Kültür Merkezi, στη Χαλκηδόνα, το σημερινό Καντίκιοϊ. Στη συνέχεια, η «Λωξάντρα» θα παίζεται στο Θέατρο «Μεταξουργείο», κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 29 Οκτωβρίου 2016, καθώς και σε περιοδεία σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η

παράσταση διοργανώνεται από την Κοινότητα Χαλκηδόνας, προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ενθρόνισή του και θα την τιμήσει με την παρουσία του ο Πατριάρχης και η Ιερά Σύνοδος.

Η Άννα Βαγενά, διασκεύασε το μυθιστόρημα «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου και το παρουσιάζει η ίδια σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, διάρκειας δύο ωρών.

Η «Λωξάντρα» είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας που διαβάστηκε με πάθος και αγαπήθηκε από πολλές γενιές Ελλήνων. Έγινε σειρά στην τηλεόραση με πολλή μεγάλη επιτυχία, με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Βαλάση.

Η Λωξάντρα έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1824 που γεννήθηκε έως το 1914 που πέθανε. Μέσα από την παράσταση βλέπουμε τη ζωή της, το ήθος και τον πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης.

Είναι ένα ύμνος στην Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη χαρά της ζωής και στη δύναμη της γυναίκας.

Η παράσταση παίζεται σ’ ένα πλούσιο σκηνικό, που παρουσιάζει το σπιτικό της Λωξάντρας, με έπιπλα και αντικείμενα αντίκες, σαν ένα μικρό λαογραφικό μουσείο.

Οι μουσικές και τα τραγούδια, είναι επιλεγμένα από τον Λάμπρο Λιάβα, γνωστός από την εκπομπή της τηλεόρασης «Το αλάτι της γης» και μας μεταφέρουν όλο το μουσικό κλίμα της εποχής.

Η Μελίνα Μάσχα με τους φωτισμούς της, συμπληρώνει τη μοναδική ατμόσφαιρα της παράστασης.

Η κριτική έγραψε για τη «Λωξάντρα»:

…«Όσον αφορά στη σπουδαία ερμηνεία της Άννας Βαγενά, σ’ ένα ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, τα πολλά λόγια περιττεύουν. Δεν θα υπερβάλαμε, αν χαρακτηρίζαμε την απόδοσή της ως άθλο σ’ έναν ακατάπαυστο χειμαρρώδη μονόλογο, ενσάρκωσε τη Λωξάντρα με όλες τις λεπτές αποχρώσεις του ρόλου, απόλυτα πειστική εκφορά του λόγου μιας Πολίτισσας, απόλυτα πειστική κινησιολογία, εκφραστικότητα, χιούμορ απολαυστικό, τόσο που πιο μέσα στο «πετσί» του ρόλου δεν γίνεται! Μία ερμηνεία πέρα για πέρα αυθεντική, με κάποιες στιγμές κορυφαίες, που η συγκίνηση ξεχείλισε, σε διαρκή εναλλαγή με το αβίαστο γέλιο της επόμενης ατάκας σ’ ένα σπουδαίο υποκριτικό μείγμα…» (Στασινοπούλου 11/7/16)

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 15′ με διάλειμμα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 20:00 και Κυριακή 19:00

Προπώληση:

Θέατρο «Μεταξουργείο», Ακαδήμου 14 & Κεραμεικού, τηλέφωνο: 210-5234382www.viva.gr

Προπώληση 8 € και προσφορά 5 € για τις 5 πρώτες εβδομάδες παραστάσεων.

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα